x

Pyykinpesu ja pankkiasiat tökkivät – Monella nuorella vaikeuksia selviytyä arjesta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus, tytöt poikia enemmän.

Nuoret ovat melko tyytyväisiä elämäänsä, ilmenee keskiviikkona julkaistusta Nuorisobarometri 2015 -tutkimuksesta. 15–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset arvioivat kouluarvosanoilla tyytyväisyytensä kahdeksaksi ja puoleksi.

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Hilkka Kemppi kertoo olevansa erityisen ilahtunut nuorten uskosta tulevaisuuteen.

– Tärkeätä on, että nuorilla on tukiverkko matkassa ja menolippu hyvään elämään, Kemppi sanoo.

Nuorilla on kuitenkin vakavia puutteita arjessa selviytymisessä. Barometrin mukaan peräti 38 prosenttia nuorista miehistä ja 22 prosenttia nuorista naisista selviytyy huonosti tai melko huonosti arjessa.

Ylivoimainen valtaosa nuorisosta arvioi selviytyvänsä hyvin kaupassakäynnistä ja ruoanlaitosta, mutta pyykinpesu, siivous ja pankkiasioiden hoitaminen sujuvat heikommin. Nuorilla on usein myös vaikeuksia pitää vuorokausirytmistä kiinni.

Huolet liittyvät erityisesti muuttamiseen pois kotoa.

Yksinäisyys on niin ikään arjen ongelma monille nuorille. Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus. Pojat kokevat itsensä vähemmän yksinäisiksi kuin tytöt. Asia selittyy sillä, että pojille riittää tekeminen yhdessä, mutta tytöille merkitsee tunnetaso enemmän.

– Sosiaalisten taitojen puute on erityisen merkityksellistä, Kemppi arvioi.

Myös toimeentulohuolet painavat nuoria. Huolet liittyvät erityisesti muuttamiseen pois kotoa, mikä tapahtuu keskimäärin hieman alle 20-vuotiaana. Köyhyysriski on suurinta 20–24-vuotiailla omillaan asuvilla nuorilla. Myös alttius jättää maksamatta laskuja kohoaa jyrkästi 20 vuoden iässä.

Suomalaisnuoret muuttavat pois kotoa hyvin nuorina verrattuna muihin Euroopan maihin. Syynä ei ole kodin ahtaus tai perheen talous vaan nuorten oma halu itsenäistyä.

Nuorten elämää muovaavat vahvasti lapsuuden kokemukset kodissa ja koulussa.

– Lapsuuden kodin eväät vaikuttavat myöhempään elämään, arvioi tilastotutkija Sami Myllyniemi.

Hänen mukaansa kodin vaikeudet eivät ole täysin palautettavissa vanhempien koulutustasoon. Muun muassa avioeroilla on kauaskantoisia vaikutuksia nuorten elämään. Neljänneksellä vastanneista vanhemmat ovat eronneet.

Koulussa erottuu kiusaaminen, jota on joutunut kokemaan joka kolmas nuori.

– Ennen kaikkea vanhempien alkoholiongelmat vähentävät pärjäämisen tunnetta myöhemmässä elämässä, Myllyniemi kertoo.

Perheen taloudelliset vaikeudet heikentävät kodin ilmapiiriä, mutta myös korkeasti koulutettujen vanhempien kiireisyydellä on vaikutusta.

IL: SDP yhä ykkönen – kisa Kokoomuksen kanssa kovenee

SDP;n johdolla ja kenttäväellä on vielä paljon töitä.

Analytiikkayhtiön Accuscoren Iltalehdelle tekemä viimeisin ennuste näyttää kuntavaalien ykkössijaa edelleen SDP:lle (20,6 %). Demarien käyrä on kuitenkin alaspäin, edellisestä Accuscoren ennusteesta 0,6 prosenttiyksikköä. Tällä menolla taistelu vaalien ykkössijasta voi mennä kokoomuksen kanssa tiukahkoksi.

Iltalehdelle ennusteita tekevä analytiikkayhtiö Accuscore ei tee omia kannatuskyselyjään. Sen käyttää muiden tuottamaan kyselyaineistoa (Alma Media, Yle, HS) ja simuloi niistä oman ennusteensa. Kuntavaaliennuste perustuu viime aikoina tehtyihin mielipidemittauksiin, historiallisiin vaalituloksiin ja mielipidemittausten historialliseen osumatarkkuuteen.

Kokoomukselle Accuscoren ennuste näyttää varovaista nousua, edellisestä ennusteesta 0,3 prosenttiyksikköä. Keskusta on nyt samoissa lukemissa (19,4 %:n kannatus), mutta keskusta on loivassa luisussa alaspäin.

Kokoomuksen ja keskustan välisestä taistelusta voikin tässä vaiheessa ennustaa, että sen voittaa kokoomus.

Tätä analyysiä tukevat arviot siitä, että keskustan ehdokasasettelu ei olisi isommissa kaupungeissa onnistunut kovinkaan hyvin.

Kokoomuksen ja SDP:n tausta-arvioissa pidetään varmana, että keskusta ei ole mukana vaalien kärkikahinassa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi Ylen vaalitentissä tiistaina, että hän on tyytyväinen, jos keskusta menee eteenpäin viime kuntavaalien tuloksesta, kirjoittaa Iltalehti.

Vuoden 2012 vaaleissa keskustan tulos oli 18,7 prosenttia äänistä. Silloin Sipilä oli tuore puheenjohtaja ja tulos torjuntavoitto katastrofaalisten eduskuntavaalien 2011 jälkeen.

SDP:n ja kokoomuksen välisen taiston lopputuloksen ennustaminen on vaikeaa, vaikkakin SDP on yhä ennakkosuosikki. Molemmat ovat isommissa kaupungeissa vahvoja – paitsi Helsingissä ja Espoossa.

Helsingissä tiukka pormestarikamppailu Jan Vapaavuoren ja Anni Sinnemäen välillä nostaa kokoomusta ja vihreitä. Espoo puolestaan on perinteistä kokoomuslääniä.

Entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö, nykyinen viestintätalon tutkimusjohtaja Jukka Manninen muistuttaa blogissaan, että edellisissä kuntavaaleissa joka kymmenes äänestäjä (noin 250 000) vaihtoi puoluetta viimeisellä viikolla. Paljon voi siis rajulla loppurutistuksella saada aikaan.

Manninen arvioi, että ”hyvällä onnella kokoomus ponnistaa uskollisten äänestäjiensä tuella yli 20 prosentin”. Se on mahdollista ja jos demarit samaan aikaan hiipuvat, puolueet ovat lähellä toisiaan.

Nousun tulee tekemään vihreät, vaikkakin sen kuntohuippu meni jo. Kuinka ison voiton vihreät tekee, se riippuu Helsingin ja isojen kaupunkien tuloksesta. Äänestysprosentti jäänee alhaiseksi, se ei suosi vihreitä.

Perussuomalaisille on kyselyjen valossa tulossa vaalitappio.

Vasemmistoliitto on Accuscoren ennusteissa lievässä nousussa, sille voi puheenjohtaja Li Anderssonin johdolla povata vaalivoittoa. RKP ja KD jatkavat näissäkin vaaleissa tutuissa kannatuslukemissa.

Keskustelua aiheesta

KRP on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toimista

Kuva: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen toimista syyttäjälaitoksen koulutushankinnoissa. Häntä epäillään tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

KRP:n mukaan Nissisen epäillään osallistuneen huolimattomuudesta esteellisenä koulutushankintoihin yhtiöltä, jossa hänen veljensä oli hallituksen puheenjohtaja.

Syyttäjälaitoksen hankinnat olivat yhteensä noin 74 000 euroa ja ajoittuivat vuosille 2007–2015.

AVAINSANAT

 ”Voi jopa heikentää turvallisuutta” – Liikenneturva kritisoi lakiehdotusta

Kuva: Demokraatti
Ehdotus uudeksi tieliikennelaiksi ei tyydytä Liikenneturvaa.

Liikenneturvan mielestä ehdotusta uudeksi tieliikennelaiksi ei ole tehty turvallisuuden lähtökohdista, vaan osa muutoksista voi jopa heikentää liikkujien turvallisuutta.

Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen kritisoi lakiluonnoksessa ehdotettua liikennevirhemaksua, jota voitaisiin käyttää jopa 30 km/h ylinopeuksiin taajamat mukaan luettuna. Liikennevirhemaksu korvaisi uudistuksessa nykyisen rikesakon. Maksun suuruus olisi teon moitittavuuden mukaan 20–400 euroa.

– Turvallisuuden kannalta ehdotus ei yksinkertaisesti ole perusteltu.

Ylinopeuden merkitys koti- ja koulukaduilla on aivan eri luokkaa kuin moottoriteillä, Tarvainen suomii tiedotteessa.

Järjestö haluaa, että laissa puututaan myös älylaitteiden käyttöön liikenteessä. Nyt käyttö sallitaan liikennevaloissa punaisten valojen aikana.

 

 

Onnibussin ex-pomo tarjoaa nyt taksimatkoja hintaan 2€

Halpataksipalvelu Kyyti aloittaa toimintansa tänään Oulussa. Palvelun kautta saa taksimatkan alkaen kahden euron hintaan, eikä varausmaksua veloiteta.

Edullinen hinta perustuu siihen, että matkan aikana samassa autossa voi olla useita asiakkaita.

Kyyti-palvelun on tarkoitus laajentua kevään aikana myös Tampereelle ja Turkuun ja lisäksi myöhemmin tänä vuonna Helsinkiin.

Palvelun perustaneen Tuup-yrityksen toimitusjohtaja on Pekka Möttö, joka työskenteli aiemmin halpabussiyhtiö Onnibussin toimitusjohtajana.

Syrjittiinkö miehiä? Uutissuomalainen: Ministeriöltä vaaditaan selvitys työryhmästä

Kuva: Getty Images

Tasa-arvovaltuutetun toimisto pyytää oikeusministeriöltä selvitystä sen asettaman työryhmän kokoonpanosta, kertoo Uutissuomalainen.

Rikosuhrien tarpeiden kehittämistä varten perustetussa työryhmässä on naispuolisen puheenjohtajan lisäksi 15 jäsentä, joista vain yksi on mies. Tasa-arvolain kiintiösäännöksen mukaan kokoonpanossa on oltava vähintään 40 prosenttia naisia ja miehiä.

Työryhmän asettamispäätöksen hyväksynyt ylijohtaja Arto Kujala oikeusministeriön kriminaalipoliittiselta osastolta kiistää miesten syrjimisen. Hänen mukaansa naisvaltainen kokoonpano syntyi niin, että eri tahoilta pyydettiin edustusta työryhmään. Ryhmän varajäsenissä on viisi miestä.

Tasa-arvovaltuutetun toimiston mukaan säännöstä voidaan poiketa erityistapauksissa.

Selvityspyyntö oikeusministeriöön lähetetään piakkoin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta