Pyykinpesu ja pankkiasiat tökkivät – Monella nuorella vaikeuksia selviytyä arjesta

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus, tytöt poikia enemmän.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus, tytöt poikia enemmän.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus, tytöt poikia enemmän.

Nuoret ovat melko tyytyväisiä elämäänsä, ilmenee keskiviikkona julkaistusta Nuorisobarometri 2015 -tutkimuksesta. 15–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset arvioivat kouluarvosanoilla tyytyväisyytensä kahdeksaksi ja puoleksi.

Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Hilkka Kemppi kertoo olevansa erityisen ilahtunut nuorten uskosta tulevaisuuteen.

– Tärkeätä on, että nuorilla on tukiverkko matkassa ja menolippu hyvään elämään, Kemppi sanoo.

Nuorilla on kuitenkin vakavia puutteita arjessa selviytymisessä. Barometrin mukaan peräti 38 prosenttia nuorista miehistä ja 22 prosenttia nuorista naisista selviytyy huonosti tai melko huonosti arjessa.

Ylivoimainen valtaosa nuorisosta arvioi selviytyvänsä hyvin kaupassakäynnistä ja ruoanlaitosta, mutta pyykinpesu, siivous ja pankkiasioiden hoitaminen sujuvat heikommin. Nuorilla on usein myös vaikeuksia pitää vuorokausirytmistä kiinni.

Huolet liittyvät erityisesti muuttamiseen pois kotoa.

Yksinäisyys on niin ikään arjen ongelma monille nuorille. Yli kolmasosa nuorista kokee itsensä yksinäiseksi ainakin joskus. Pojat kokevat itsensä vähemmän yksinäisiksi kuin tytöt. Asia selittyy sillä, että pojille riittää tekeminen yhdessä, mutta tytöille merkitsee tunnetaso enemmän.

– Sosiaalisten taitojen puute on erityisen merkityksellistä, Kemppi arvioi.

Myös toimeentulohuolet painavat nuoria. Huolet liittyvät erityisesti muuttamiseen pois kotoa, mikä tapahtuu keskimäärin hieman alle 20-vuotiaana. Köyhyysriski on suurinta 20–24-vuotiailla omillaan asuvilla nuorilla. Myös alttius jättää maksamatta laskuja kohoaa jyrkästi 20 vuoden iässä.

Suomalaisnuoret muuttavat pois kotoa hyvin nuorina verrattuna muihin Euroopan maihin. Syynä ei ole kodin ahtaus tai perheen talous vaan nuorten oma halu itsenäistyä.

Nuorten elämää muovaavat vahvasti lapsuuden kokemukset kodissa ja koulussa.

– Lapsuuden kodin eväät vaikuttavat myöhempään elämään, arvioi tilastotutkija Sami Myllyniemi.

Hänen mukaansa kodin vaikeudet eivät ole täysin palautettavissa vanhempien koulutustasoon. Muun muassa avioeroilla on kauaskantoisia vaikutuksia nuorten elämään. Neljänneksellä vastanneista vanhemmat ovat eronneet.

Koulussa erottuu kiusaaminen, jota on joutunut kokemaan joka kolmas nuori.

– Ennen kaikkea vanhempien alkoholiongelmat vähentävät pärjäämisen tunnetta myöhemmässä elämässä, Myllyniemi kertoo.

Perheen taloudelliset vaikeudet heikentävät kodin ilmapiiriä, mutta myös korkeasti koulutettujen vanhempien kiireisyydellä on vaikutusta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat