tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Qatar uhkaa naapureitaan lakimiesarmeijalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Qatar aikoo vaatia juristien avulla korvauksia niiltä Persianlahden mailta, jotka ovat pyrkineet eristämään sen. Tehtävään uhataan valjastaa sveitsiläinen lakitoimisto.

Qatarin mukaan oikeustoimet kohdistuisivat ainakin Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin, jotka katkaisivat suhteensa emiirikuntaan kesäkuussa.

– Kyseiset kolme maata ovat velvollisia korvaamaan niille, jotka ovat kärsineet tilanteesta, sanoi Qatarin kansallisen ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Ali bin Smaikh al-Marri kuluneella viikolla.

– Jotkin tapauksista viedään oikeusistuimiin näissä maissa ja jotkin esimerkiksi eurooppalaisiin oikeusistuimiin, jotka käsittelevät kansainvälisiä korvauskysymyksiä.

Al-Marri kieltäytyi nimeämästä sveitsiläistä lakiyhtiötä. Hän sanoi vain, että tiedote julkaistaan lähiaikoina.

Qatar kieltäytyy hyväksymästä sille esitettyjä vaatimuksia.

Saudi-Arabia syyttää liittolaisineen Qataria muun muassa ääriryhmien tukemisesta, minkä emiirikunta kiistää. Kyse on valtakamppailusta ja Qatarin suhteista Iraniin, joka on Saudi-Arabian arkkivihollisia.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain ovat sulkeneet ilmatilansa qatarilaisilta lentoyhtiöiltä. Myös Qatarin maaraja on suljettu, mikä on vaikeuttanut tavarakuljetuksia.

Lisäksi qatarilaiset ovat joutuneet poistumaan naapurimaistaan, vaikka he omistaisivat niissä kiinteistöjä ja yrityksiä. Eräs paikallinen viranomainen onkin röyhistellyt, että useimmat qatarilaiset omistavat pelkästään Saudi-Arabiassa ”kaksi tai kolme kiinteistöä ja villan”.

Qatar kieltäytyy hyväksymästä sille esitettyjä vaatimuksia, joiden määräaika oli tiettävästi umpeutumassa tänään sunnuntaina.

Maata on kehotettu muun muassa lopettamaan tukensa Muslimiveljeskunnalle, sulkemaan al-Jazeera-mediayhtiön ja supistamaan yhteyksiään Iraniin.

– Kaikki tietävät, että nämä vaatimukset on tarkoitettu loukkaamaan Qatarin valtion itsemääräämisoikeutta, sanoi ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani Roomassa lauantaina.

Jahdatun, arestiin määrätyn elokuvaohjaajan tapaus: sadat kokoontuivat oikeusistuimen eteen

Kuva: Lehtikuva

Venäjällä oikeus on määrännyt teatteri- ja elokuvaohjaaja Kirill Serebrennikovin kotiarestiin. Venäjän liittovaltion tutkintakomitea ilmoitti eilen pidättäneensä hänet petoksesta epäiltynä.

Serebrennikov on luonnehtinut syytteitä absurdeiksi. Satoja ihmisiä kokoontui moskovalaisen oikeusistuimen eteen sen käsitellessä ohjaajan tapausta.

47-vuotias Serebrennikov on Moskovan Gogol-keskuksen taiteellinen johtaja. Hän on ohjannut esityksiä myös Bolshoi-teatterissa.

Keskustelua aiheesta

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney ja hänen näyttelijämiehensä George antoivat 1 000 000$ viharyhmien vastaiseen toimintaan

Kuva: Lehtikuva

Oscar-palkittu näyttelijä George Clooney ja tämän asianajajapuoliso Amal Clooney ovat tehneet miljoonan dollarin lahjoituksen asianajotoimistolle, joka tarkkailee viharyhmien toimintaa. Pariskunta päätti lahjoituksen tekemisestä sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa Virginian Charlottesvillessä äärioikeiston mielenosoitukseen osallistunut mies ajoi autolla kuoliaaksi vastamielenosoitukseen osallistuneen naisen. Lisäksi parikymmentä ihmistä loukkaantui.

Clooneyt sanovat tiedotteessa, että Charlottesvillen tapahtumat ja tapahtumat ympäri Yhdysvaltoja vaativat vihaa vastaan sitoutumista.

Syrjinnän vastaisista järjestöistä on kerrottu, että Charlottesvillen tapahtumien jälkeen niiden saamat lahjoitukset ovat kasvaneet jyrkästi. Yrityksistä lahjoituksia ovat tehneet muun muassa Apple, Uber ja J.P. Morgan.

Keskustelua aiheesta

Trump aikoo yhä rakentaa muurin

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nostanut jälleen esiin lupauksensa muurin rakentamisesta maansa Meksikon-vastaiselle rajalle. Trump vakuutti kannattajilleen tapahtumassa Phoenixissä Arizonassa, että muuri rakennetaan.

– Vaikka meidän täytyisi sulkea hallinto, me rakennamme muurin, Trump lupasi CNN:n mukaan.

Trump viittasi tällä todennäköisesti budjettikiistoihin, jotka voivat johtaa liittovaltion toimintojen väliaikaiseen lopettamiseen.

Kongressi ei ole toistaiseksi myöntänyt rahoitusta Trumpin muurille, vaikka hän antoi siitä määräyksen tammikuussa aloitettuaan presidenttinä.

Trump hyökkäsi jälleen myös demokraatteja vastaan. Presidentin mukaan demokraatit vaarantavat amerikkalaisten turvallisuuden vastustamalla hänen rajavalvontahankkeitaan, kuten muuria.

Trump myös sanoi pitävänsä todennäköisenä, että Kanadan ja Meksikon kanssa 1990-luvulla solmittu vapaakauppasopimus Nafta puretaan jossakin vaiheessa.

Keskustelua aiheesta

Tanskan poliisi: Merestä löydetyn ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskan poliisin mukaan merestä löytyneessä ruotsalaistoimittajan ruumiissa oli metallia. Poliisi uskoo, että sen tarkoituksena oli saada ruumis uppoamaan meren pohjaan.

Poliisi kertoi lehdistötilaisuudessaan myös, että ruotsalaistoimittaja Kim Wallin verta löytyi tanskalaiskeksijä Peter Madsenin sukellusveneen sisältä.

Maanantaina Juutinrauman rannasta löytynyt ruumis tunnistettiin ruotsalaistoimittajaksi dna-testin perusteella.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.

Tanskan poliisi: Päätön ruumis tunnistettu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Tanskalainen keksijä Peter Madsen.

Juutinrauman rannasta maanantaina löytynyt naisen ruumis on tunnistettu sukellusvenemysteerissä kadonneeksi ruotsalaistoimittajaksi, kertoo Tanskan poliisi Twitterissä. Asia selvisi dna-testeillä.

Ruumis löytyi Kögenlahden rannalta läheltä sukellusveneen uppoamispaikkaa. Tunnistamista vaikeutti poliisin mukaan se, että jäljellä on pelkkä torso, jossa ei ole päätä, käsiä tai jalkoja. Poliisin mukaan ruumis on silvottu tahallaan.

Ruotsalaistoimittaja Kim Wall katosi toissa viikolla mentyään tanskalaiskeksijä Peter Madsenin kanssa tämän itse rakentamaan sukellusveneeseen. Madsen on kertonut, että Wall kuoli onnettomuudessa sukellusveneessä ja että hän ”hautasi” tämän mereen.

Madsen on vangittuna epäiltynä Wallin kuoleman aiheuttamisesta.
Madsenin sukellusvene upposi heti sen jälkeen, kun sitä etsineet viranomaiset olivat paikantaneet sen. Keksijä itse ei vahingoittunut uppoamisessa. Poliisin mukaan sukellusvene oli upotettu tarkoituksella.
Madsen kertoi alun perin jättäneensä Wallin Kööpenhaminan satamaan jo uppoamista edeltävänä iltana. Hän kuitenkin muutti tarinaansa myöhemmin.

STT-TT, Kööpenhamina

Juttua päivitetty kauttaaltaan.