Ulkomaat

Qatar uhkaa naapureitaan lakimiesarmeijalla

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Qatar aikoo vaatia juristien avulla korvauksia niiltä Persianlahden mailta, jotka ovat pyrkineet eristämään sen. Tehtävään uhataan valjastaa sveitsiläinen lakitoimisto.

Qatarin mukaan oikeustoimet kohdistuisivat ainakin Saudi-Arabiaan, Arabiemiraatteihin ja Bahrainiin, jotka katkaisivat suhteensa emiirikuntaan kesäkuussa.

– Kyseiset kolme maata ovat velvollisia korvaamaan niille, jotka ovat kärsineet tilanteesta, sanoi Qatarin kansallisen ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Ali bin Smaikh al-Marri kuluneella viikolla.

– Jotkin tapauksista viedään oikeusistuimiin näissä maissa ja jotkin esimerkiksi eurooppalaisiin oikeusistuimiin, jotka käsittelevät kansainvälisiä korvauskysymyksiä.

Al-Marri kieltäytyi nimeämästä sveitsiläistä lakiyhtiötä. Hän sanoi vain, että tiedote julkaistaan lähiaikoina.

Qatar kieltäytyy hyväksymästä sille esitettyjä vaatimuksia.

Saudi-Arabia syyttää liittolaisineen Qataria muun muassa ääriryhmien tukemisesta, minkä emiirikunta kiistää. Kyse on valtakamppailusta ja Qatarin suhteista Iraniin, joka on Saudi-Arabian arkkivihollisia.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit, Egypti ja Bahrain ovat sulkeneet ilmatilansa qatarilaisilta lentoyhtiöiltä. Myös Qatarin maaraja on suljettu, mikä on vaikeuttanut tavarakuljetuksia.

Lisäksi qatarilaiset ovat joutuneet poistumaan naapurimaistaan, vaikka he omistaisivat niissä kiinteistöjä ja yrityksiä. Eräs paikallinen viranomainen onkin röyhistellyt, että useimmat qatarilaiset omistavat pelkästään Saudi-Arabiassa ”kaksi tai kolme kiinteistöä ja villan”.

Qatar kieltäytyy hyväksymästä sille esitettyjä vaatimuksia, joiden määräaika oli tiettävästi umpeutumassa tänään sunnuntaina.

Maata on kehotettu muun muassa lopettamaan tukensa Muslimiveljeskunnalle, sulkemaan al-Jazeera-mediayhtiön ja supistamaan yhteyksiään Iraniin.

– Kaikki tietävät, että nämä vaatimukset on tarkoitettu loukkaamaan Qatarin valtion itsemääräämisoikeutta, sanoi ulkoministeri Mohammed bin Abdulrahman al-Thani Roomassa lauantaina.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat