Huvudnyheter

Qvintus: Två partier jobbar för svenskan i Finland och det större av dem är SDP

Johan Kvarnström
Johan Kvarnström
Johan Kvarnström

En riktigt aktiv försvarare av svenskans ställning är tillbaka i SDP:s tjänst. Dimitri Qvintus är nu kommunikationsansvarig för ordförande Antti Rinne och den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Socialdemokraten Qvintus har även tidigare varit kommunikationsansvarig för riksdagsgruppen och i praktiken arbetat nära Antti Rinne. I början av året började han arbeta för kommunikations- och konsultbolaget Tekir. Efter ett halvår där är han nu tillbaka i partiets tjänst – med fräscha ögon. Han konstaterar att även en relativt kort paus ger en välkomna perspektiv.

Då vi träffas i riksdagens kafé har han varit i sitt nygamla och uppdaterade uppdrag en vecka. Han verkar känna alla och ha fullt upp. Att han nu även officiellt är Rinnes kommunikationsansvariga och politiska rådgivare tycker han är vettigt i och med att det är ett ganska tidskrävande uppdrag.

Han ser förtroende som basen inom kommunikation. Det gäller förtroendet mellan honom och politiker, och en förtroendeingivande kommunikation.

– Det handlar inte alls om mig eller andra som sköter kommunikationen. Det är bara vårt jobb att hitta bästa möjliga sätt att berätta vårt budskap. Vilka de politiska budskapen är definierar politikerna, säger snart 30-årige Qvintus.

– Man måste ha värderingarna och visionerna i skick, då är det mycket lättare att sköta kommunikationen på ett bra sätt. De måste bara betonas i kommunikationen. Kommunikation är en otroligt viktig del av varje organisation, speciellt en politisk sådan.

 

Håller du med om att den psykologiska biten blir allt viktigare, att det blir allt viktigare med hur man framför saker och måste tänka på till exempel hur sociala medier favoriserar rörlig bild med mera?

– Det är helt sant. De visuella aspekterna blir hela tiden viktigare. Och jag tycker det är bra. Det ställer krav på varje organisation att skaffa sådan kunskap att den kan producera innehåll på hög nivå. Just nu gäller rörlig bild, mycket video, infografik och detta förstås i sociala medier.

 

Stor möjlighet och utmaning

Sociala medier är enligt Qvintus både den största möjligheten och utmaningen för politiska organisationers kommunikation just nu.

– Det gäller att hitta en balans för vad man ska berätta där och hur personlig man ska vara. Det lönar sig att vara personlig, annars blir man en del av en grå massa. Men man ska inte heller vara för personlig. Man kan inte berätta allt om sitt privatliv. Möjligheten är att man kan sitta på kafé eller vandra i skogen då man skickar ut sin hälsning eller sina budskap. Man behöver inte alltid se ut som en politiker och posera i riksdagen, säger Qvintus.

Utmaningen ligger i att man borde vara närvarande och delta i diskussionen. Det medför en svår gränsdragning då det finns mer möjligheter och arbete än någon kan hinna med, varpå det gäller att prioritera.

– Det gäller att vara närvarande och social, därför heter det sociala medier.

Vi talar givetvis svenska då vi träffas. Även om han i jobbet inte är den som tar ställning till innehållet utan fokuserar på själva kommunikationens former, visuella aspekter och uttryckssätt, har han alltid ställt sig på barrikaderna för svenskan.

 

Svenska språket en hjärtefråga

År 2014 skred han till handling efter att en kvinna attackerats på en buss för att hon talat svenska. Qvintus startade då kampanjen och Facebook-gruppen Puhu ruotsia joukkoliikenteessä.

I våras bidrog han till kampen för svenskans ställning med ett uppmärksammat och tvåspråkigt blogginlägg på Iltalehti.fi. Rubriken lyder Kära Sampo, puhu ruotsia! och texten som följer är exempel på finurligt formulerad kritik som respons på Sampo Terhos vägran att tala svenska trots att han kan språket.

– Jag har faktiskt uttalat mig mycket om svenskans ställning. Det är verkligen en hjärtefråga för mig. Så har det varit länge och frågan har blivit allt viktigare för mig, säger Qvintus som talar svenska hemma med sin sambo.

Själva idén att motarbeta språkrikedom och attackera någons språk och därmed identitet finner han helt absurd och oacceptabel.

– Då den där kvinnan attackerades på en buss tänkte jag att nu räcker det, det har gått för långt, det här är helt sjukt! Om någon skulle attackera mig för att jag talar mitt modersmål finska i bussen skulle jag hoppas att någon skulle säga att det inte är okej. Därför upplevde jag att jag måste göra någonting.

 

“Två partier som arbetar för att främja svenskan”

Med svenska språket som hjärtefråga känner Qvintus att han är på rätt plats i SDP.

– Det finns två partier i det här landet som aktivt jobbar för tvåspråkigheten och att främja svenskan och det större av dem är SDP. Både SDP och SFP är viktiga för svenskspråkiga. SDP är ett tvåspråkigt parti och har en god meritlista för arbetet för svenskan.

Enligt Qvintus förstärks den politiska språkidentiteten av att SDP arbetar för den nordiska välfärdsmodellen och nordiskt samarbete.

– Tvåspråkigheten gynnar finland. Finland får inte bli ett det land där man är rädd att tala sitt modersmål. Det är allas vår sak att se till, säger Qvintus som överlag vill se mindre av ett tänkande i termer av vi och dom i samhället.

Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa