Internationellt

Rädda Barnen: Rädsla och tårgas en del av skolvardagen på Västbanken

Attacker i skolan och på skolvägen är en del av vardagen för många barn på den ockuperade Västbanken.

Ifjol fördubblades användningen av tårgas mot skolelever på Västbanken. Tre av fyra palestinska barn berättar i en ny undersökning av Rädda Barnen om attacker mot skolor och rädsla i vardagen. 

ABL

 

Det stora antalet attacker har lett till ångest och stress hos barnen – utöver rent fysiska skador. Tårgas orsakar irritation och skadar lungorna åtminstone på kort och medellång sikt.

 

– En del elever började gråta och andra fick svårt att andas när soldaterna sköt tårgas. Vi kunde inte andas på grund av tårgasen och för att vi var så rädda. Det luktade gas och gasen brände i våra ögon. I skolan fanns inget material som vi skulle ha behövt för våra skador. Det var smärtsamt och skrämmande, berättar 13-åriga Rima från Betlehem.

 

Hon är ett av drygt 400 palestinska barn som intervjuats av Rädda Barnen för en ny rapport om skolattacker på den konfliktdrabbade Västbanken i Israel.

 

I rapporten som publiceras idag berättar tre fjärdedelar av barnen om attacker mot skolor, främst i form av militärräder och användning av tårgas. Tre fjärdedelar uppger också att de på sin väg till skolan är rädda för att bli utsatta för våld av militärer eller invånare i de israeliska bosättningarna.

 

– Jag har utsatts för tårgas flera gånger under konfrontationer mellan pojkarna och ockupationens soldater på väg hem från skolan, berättar  16-åriga Nihal.

 

Inga attacker mot stängda skolor

 

I mars stängde skolorna även på Västbanken på grund av coronaviruset. Sedan dess har inte en enda attack rapporterats. I mars året innan registrerades däremot 47 incidenter relaterade till utbildning, samtidigt som användningen av tårgas fördubblades från 2018 till 2019.

 

– Soldaterna attackerade min skola tre eller fyra gånger i fjol. De kastade tårgas och sköt med skarpa skott. En del lärare och elever kunde inte andas. Ambulansen kom och vi gick alla hem, berättar 12 år gamla Farea från Hebron.

 

Rädda Barnen kräver nu att utvecklingen gällande attacker fortsätter även efter pandemin. Man uppmanar Israels regering att omedelbart inleda åtgärder för att säkra de palestinska barnens tillgång till trygg och högklassig utbildning – något de är förpliktigade till enligt internationell lag.

 

– Användningen av tårgas och skarpa skott mot barn, också i skolor och deras omgivning samt i tätt bebodda områden, måste stoppas för gott. Alla parter måste öka sina ansträngningar för att finna långsiktiga lösningar och uppnå hållbar fred.

 

Jeremy Stoner, organisationens regionchef i Mellanöstern och Europa, säger att de palestinska barnens rätt till utbildning har urholkats alltför länge.

 

– Det borde inte behövas en pandemi för att barnen ska slippa de förfärliga och skadliga påfrestningar som användningen av tårgas i deras skolmiljöer utgör – för att inte nämna hur skrämmande den israeliska arméns närvaro omkring skolorna är för barnen.

 

– Parterna i konflikten har nu en sällsynt möjlighet att trycka på reset-knappen och se till att de palestinska skoleleverna får studera i trygghet och slutar associera skolan med våld, rädsla och ångest.

 

Barnens namn är fingerade för att skydda deras identitet.

 

Läs mer på Rädda Barnens hemsida. 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE