Kotimaa

Raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin yhteisösakkoihin rahanpesujutussa – sakon suuruus 50 000 euroa, syyttäjä vaati 14-kertaista summaa

Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho
Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin keskiviikkona yhteisösakkoihin rahanpesujutussa, jossa yksi sen asiakkaista pelasi yhtiön pelejä kavalletuilla rahoilla.

Käräjäoikeus tuomitsi Pafin tuottamuksellisesta rahanpesusta, koska yhtiö antoi naisen pelata isoilla summilla selvittämättä rahojen alkuperää. Oikeuden mukaan Paf toimi törkeän huolimattomasti.

Paf tuomittiin 50 000 euron yhteisösakkoon. Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle 700 000 euron sakkoja. Syytteessä oli myös Pafin entinen toimitusjohtaja Anders Ingves, mutta hänen syytteensä hylättiin. Sakon suuruus on siis 14 kertaa pienempi, kuin syyttäjän vaatima määrä.

Pelaamisesta huolestuttiin, mutta rahoista ei kysytty.

Kirjanpitäjänä työskennellyt nainen on tuomittu useista kavalluksista ja törkeistä kavalluksista. Hän käytti syyttäjän mukaan vuosina 2009–2012 Pafin peleihin kaikkiaan yli kaksi miljoonaa euroa, joista noin 800 000 euroa oli rikoksilla hankittuja ja loput pelivoittoja.

Oikeuden mukaan Paf ei yrittänyt selvittää rahojen alkuperää, vaikka yhtiössä oli huolestuttu naisen runsaasta pelaamisesta. Naiselle soitettiin ensimmäisen kerran kesällä 2011 tarkoituksena selvittää, onko hänen pelaamisensa hallitsematonta.

Yhtiön toimintatapojen mukaisesti asiakkaille esitetään sarja kysymyksiä, joilla Paf haarukoi mahdollisia ongelmapelaajia. Kysymyssarjassa ei kuitenkaan kysytä pelirahojen alkuperästä, eikä oikeus löytänyt näyttöä, että sitä olisi kysytty naiseltakaan.

Oikeuden mukaan Paf myös tiesi naisen ammatin ja sen, etteivät hänen pelaamansa summat selity kirjanpitäjän tyypillisillä ansioilla. Lisäksi Paf olisi voinut selvittää naisen tuloja esimerkiksi verottajalta, oikeus huomautti.

Sai jatkaa pelaamista rahanpesuilmoituksenkin jälkeen.

Paf teki keskusrikospoliisille ilmoituksen rahanpesuepäilyistä tammikuussa 2012. Oikeus katsoi, että näin Paf sinänsä täytti raportointivelvollisuutensa.

Ilmoitus ei kuitenkaan johtanut jatkotoimenpiteisiin KRP:ssä eikä myöskään Pafissa, koska yhtiössä oltiin käsityksessä, ettei toimenpiteitä tarvita elleivät viranomaiset niitä vaadi.

Sen sijaan Paf antoi naisen jatkaa pelaamista. KRP:lle tehdyn ilmoituksen jälkeen nainen siirsi pelitililleen vielä noin 580 000 euroa.

Pelitili suljettiin lopulta naisen omasta aloitteesta lokakuussa 2012. Oikeuden mukaan Pafin olisi pitänyt tehdä se jo aiemmin.

Paf kiistää, että asiasta olisi koitunut yhtiölle hyötyä. Oikeus katsoi kuitenkin yleisen elämänkokemuksen ja todistajienlausuntojen perusteella Pafin hyötyneen siitä, että se antoi naisen pelata KRP-ilmoituksen jälkeenkin.

Oikeudessa ex-työntekijä kertoi, että suurin osa Pafin liikevaihdosta tulee pieneltä määrältä pelaajia, jotka pelaavat isoilla summilla. Oikeuden mukaan tämä puhuu sen puolesta, että Paf halusi tällaisia suurasiakkaita peleihinsä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 6 Demokraatti
HYVÄN TÄHDEN - Hussein al-Taee on kulkenut pitkän matkan
HYS! - Mitä Mitä se sulle kuuluu, mitä mä tienaan?
BREXIT - Tulevaisuus jonka ei pitänyt toteutua
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


DEMOKRAATTI

Demokraatti 7/19: Oho! Miten tässä nyt näin kävi? Norja on hoitotyön onnela, Minä-minä-ero! Miksi Ville Virtanen katsoo muualle?
21.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat