Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin yhteisösakkoihin rahanpesujutussa – sakon suuruus 50 000 euroa, syyttäjä vaati 14-kertaista summaa

Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys Paf tuomittiin keskiviikkona yhteisösakkoihin rahanpesujutussa, jossa yksi sen asiakkaista pelasi yhtiön pelejä kavalletuilla rahoilla.

Käräjäoikeus tuomitsi Pafin tuottamuksellisesta rahanpesusta, koska yhtiö antoi naisen pelata isoilla summilla selvittämättä rahojen alkuperää. Oikeuden mukaan Paf toimi törkeän huolimattomasti.

Paf tuomittiin 50 000 euron yhteisösakkoon. Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle 700 000 euron sakkoja. Syytteessä oli myös Pafin entinen toimitusjohtaja Anders Ingves, mutta hänen syytteensä hylättiin. Sakon suuruus on siis 14 kertaa pienempi, kuin syyttäjän vaatima määrä.

Pelaamisesta huolestuttiin, mutta rahoista ei kysytty.

Kirjanpitäjänä työskennellyt nainen on tuomittu useista kavalluksista ja törkeistä kavalluksista. Hän käytti syyttäjän mukaan vuosina 2009–2012 Pafin peleihin kaikkiaan yli kaksi miljoonaa euroa, joista noin 800 000 euroa oli rikoksilla hankittuja ja loput pelivoittoja.

Oikeuden mukaan Paf ei yrittänyt selvittää rahojen alkuperää, vaikka yhtiössä oli huolestuttu naisen runsaasta pelaamisesta. Naiselle soitettiin ensimmäisen kerran kesällä 2011 tarkoituksena selvittää, onko hänen pelaamisensa hallitsematonta.

Yhtiön toimintatapojen mukaisesti asiakkaille esitetään sarja kysymyksiä, joilla Paf haarukoi mahdollisia ongelmapelaajia. Kysymyssarjassa ei kuitenkaan kysytä pelirahojen alkuperästä, eikä oikeus löytänyt näyttöä, että sitä olisi kysytty naiseltakaan.

Oikeuden mukaan Paf myös tiesi naisen ammatin ja sen, etteivät hänen pelaamansa summat selity kirjanpitäjän tyypillisillä ansioilla. Lisäksi Paf olisi voinut selvittää naisen tuloja esimerkiksi verottajalta, oikeus huomautti.

Sai jatkaa pelaamista rahanpesuilmoituksenkin jälkeen.

Paf teki keskusrikospoliisille ilmoituksen rahanpesuepäilyistä tammikuussa 2012. Oikeus katsoi, että näin Paf sinänsä täytti raportointivelvollisuutensa.

Ilmoitus ei kuitenkaan johtanut jatkotoimenpiteisiin KRP:ssä eikä myöskään Pafissa, koska yhtiössä oltiin käsityksessä, ettei toimenpiteitä tarvita elleivät viranomaiset niitä vaadi.

Sen sijaan Paf antoi naisen jatkaa pelaamista. KRP:lle tehdyn ilmoituksen jälkeen nainen siirsi pelitililleen vielä noin 580 000 euroa.

Pelitili suljettiin lopulta naisen omasta aloitteesta lokakuussa 2012. Oikeuden mukaan Pafin olisi pitänyt tehdä se jo aiemmin.

Paf kiistää, että asiasta olisi koitunut yhtiölle hyötyä. Oikeus katsoi kuitenkin yleisen elämänkokemuksen ja todistajienlausuntojen perusteella Pafin hyötyneen siitä, että se antoi naisen pelata KRP-ilmoituksen jälkeenkin.

Oikeudessa ex-työntekijä kertoi, että suurin osa Pafin liikevaihdosta tulee pieneltä määrältä pelaajia, jotka pelaavat isoilla summilla. Oikeuden mukaan tämä puhuu sen puolesta, että Paf halusi tällaisia suurasiakkaita peleihinsä.

Maan hallitukselta vaaditaan välittömiä toimenpiteitä – tutulla lintulajilla huolestuttava kannanromahdus

Kuva: Pertti Rasp
Punasotka on pulassa. Edessä koiras- ja takana naaraslintu.

Suomen lintuyhdistysten edustajat vaativat BirdLifen kevätkokouksen julkilausumassa Suomen hallitukselta välittömiä toimenpiteitä erittäin uhanalaisen punasotkan pelastamiseksi.

Punasotka on siirrettävä metsästyslaista luonnonsuojelulailla rauhoitetuksi lajiksi. Lisäksi tarvitaan huomattavaa lisäpanostusta Suomen tärkeimpien lintukosteikkojen hoitoon.

Luonnontieteellisen keskusmuseon, Luonnonvarakeskuksen ja BirdLifen toteuttamien vesilintuseurantojen mukaan punasotka on vähentynyt jopa kymmenesosaan 1990-luvun puolivälistä.

Punasotkan taantumisen syyt löytynevät ensisijaisesti elinympäristöjen heikkenemisestä. Kosteikkojen umpeenkasvu on heikentänyt punasotkan elinolosuhteita ja särkikalojen runsastuminen lisännyt ravintokilpailua. Naurulokkien katoaminen monilta lintuvesiltä lienee lisäksi heikentänyt punasotkan pesimämenestystä, koska sotkat pesivät mielellään lokkiyhdyskuntien suojassa.

Punasotka kuuluu Suomessa edelleen vapaasti metsästettävien riistalintujen joukkoon. Vähenevän lintukannan metsästys ei BirdLifen mukaan ole koskaan kestävää. Vaikka metsästys ei olisikaan vähenemisen tärkein syy, vähenevälle lajille metsästys aiheuttaa tarpeetonta lisäkuolleisuutta. BirdLife vaatii punasotkan rauhoittamista ennen elokuussa alkavaa metsästyskautta.

Myös monet muut riistavesilintulajit ovat nykyään uhanalaisia. Punasotkan lisäksi tukkasotkan, nokikanan, jouhisorsan, haapanan ja heinätavin metsästystä pitäisi välittömästi rajoittaa. Metsästyskielto on BirdLifen mukaan kuitenkin vain välttämätön ensiapu ja vesilintulajien pesimäkantojen palauttaminen vaatii Suomelta huomattavaa panostusta tärkeimpien kosteikkojen, erityisesti Natura 2000 -verkoston lintuvesien hoitoon.

Punasotka on BirdLife Suomen vuoden lintu 2018. Vuoden lintu -hankkeessa kartoitetaan Suomen punasotkakannan nykyinen koko. Vielä 1990-luvun lopulla kanta arvioitiin 13 000 parin suuruiseksi. Suomen nykykanta on huomattavasti pienempi.

BirdLife Suomen jäsenyhdistysten edustajat kokoontuivat tänään Maarianhaminassa. Kokouksessa laadittiin punasotkan suojelutilanteen parantamista vaativa julkilausuma.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Asekaappi lähti varkaiden matkaan Somerolla – rajun ryöstön uhri sidottiin ja silmiin sumutettiin kirvelevää ainetta

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Poliisi kertoo, että ryöstön yhteydessä talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Yksin omakotitalossa Somerolla Varsinais-Suomessa asuva mies on joutunut epäillyn törkeän ryöstön uhriksi, kertoi poliisi lauantaina.

Ryöstäjät tunkeutuivat Kulmalantiellä sijaitsevaan taloon perjantaina aamupäivällä. Miehet sumuttivat tuntematonta, kirvelevää ainetta uhrin silmille, minkä jälkeen hänet sidottiin, poliisi kertoi. Sen jälkeen miehet rikkoivat tavaroita ja penkoivat paikkoja.
Talosta vietiin muun muassa rahaa ja asekaappi.

Uhri sai itsensä jonkin ajan kuluttua irti ja soitti hätäkeskukseen.

Keskustelua aiheesta

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut

Kuva: Lehtikuva / Reijo Koskinen
Kuvassa Tankmar Horn DDR:n ja Suomen välisen kauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Helsingissä 13. huhtikuuta 1965.

Wärtsilän entinen pääjohtaja Tankmar Horn on kuollut 93-vuotiaana. Horn kuoli myöhään eilen, kertoi hänen leskensä Kristina Horn STT:lle.

Horn toimi Wärtsilän pääjohtajana vuosina 1970–1976 ja johtokunnan puheenjohtajana vuodesta 1976 aina vuoteen 1987 saakka. Ennen uraansa Wärtsilässä Horn toimi diplomaattina muun muassa Varsovassa ja Buenos Airesissa.

Hornille myönnettiin ministerin arvonimi vuonna 1972.

Hornin kuolemasta kertoi aiemmin lauantaina Ilta-Sanomat.

Keskustelua aiheesta

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisesti – ministeriö reagoi asiaan

Ensi syksyn ja talven kausi-influenssarokotukset toteutetaan edellistä kattavammalla nelivalenttisella rokotteella. Sosiaali- ja terveysministeriö päätti asiasta tänään.

Tänä ja viime influenssakautena julkisessa terveydenhoidossa on käytetty pistettävää rokotetta, joka sisältää suojan yhtä B- ja kahta A-influenssaviruskantaa vastaan.

B-viruksien aiheuttamaa influenssaa on tänä kautena esiintynyt selvästi enemmän kuin tavanomaisina vuosina. Tästä syystä rokotehankinnan pohjana olevaa terveystaloudellista arviota päätettiin päivittää, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä

Noin 1–2 prosenttia oppilaista joutuu kiusatuksi joka päivä, ja poikia kiusataan kouluissa useammin kuin tyttöjä. Tämä käy ilmi koulutuksen arviointikeskuksen tekemästä laajasta raportista.

Raportin mukaan 40 prosenttia kahdeksasluokkalaisista vastasi, ettei viihdy oppitunneilla, ja joka viidennen kahdeksasluokkalaisen mielestä vain muutama opettaja osasi ylläpitää työrauhaa. Kouluviihtyvyydellä ja -turvallisuudella on yhteys koulun työrauhaan, raportissa todetaan.

Tulosten mukaan yli 90 prosenttia oppilaista kokee olonsa turvalliseksi oppitunneilla, välitunneilla ja koulumatkoilla.

Arviointikeskus tarkasteli yli viittäsataa koulua ja lukiota, niiden opettajia, kolmas- ja kahdeksasluokkalaisia oppilaita sekä lukioiden toisen vuosikurssin opiskelijoita.

AVAINSANAT