Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Rahastus lasten harrastuksilla meni överiksi – maksuilla vuokraa perheasunnon Ullanlinnasta

Dimitri Qvintus

Mopo on karannut käsistä lasten harrastusten hinnoissa, kirjoittaa SDP:n viestintävastaava Dimitri Qvintus Iltalehdessa julkaistussa blogissa. Hänen mukaansa on aika miettiä, millä tavalla lasten harrastusten kustannuksia voidaan hillitä. Hän arvelee, että harrastusmaksuissa käytetään väärin hyväksi sitä, että vanhemmat haluavat tehdä kaikkensa löytääkseen rahat lasten harrastuksiin.

Demokraatti.fi

”On paljon perheitä, joille tämä ei ole minkäänlainen ongelma. Mutta samalla on yhä enemmän perheitä, joiden kukkaro ei kestä harrastusmaksujen törkeitä hintoja. Kuinka moni lahjakas lapsi joutuu lopettamaan rakkaan harrastuksen siksi, että harrastuksesta on tullut liian kallis? Kuinka monelta lapselta jää kokematta urheilun ja musiikin riemu? Vastaus on liian monelta, ellei asialle tehdä jotain, Dimitri Qvintus kirjoittaa.

Yhteenlaskettuna kolmen lapsen harrastukset maksavat 19 000 euroa vuodessa.

Qvintus nostaa esimerkiksi Ylen haastatteleman helsinkiläisperheen, jonka pojista yksi pelaa jalkapalloa ja kaksi jääkiekkoa. Haastattelussa äiti kertoo, kuinka harrastusten hinnat ovat karanneet käsistä jo kauan sitten. Yhteenlaskettuna kolmen lapsen harrastukset maksavat 19 000 euroa vuodessa.

Qvintus  pitääkin suomalaisten jääkiekkofanien onnena, että esimerkiksi Jari Kurri, Raimo Helminen ja Teemu Selänne eivät syntyneet 2010-luvun Suomeen. Kurri oli lähiöiden kasvatti, joka pelasi ensimmäiset vuotensa junioriseuran rahoittamilla varusteilla. Helminen kertoi viime vuonna, että mikäli harrastusmaksut olisivat hänen lapsuudessaan olleet nykytasoa, hänen perheellään ei olisi ollut siihen varaa.

”Toivottavasti vanhemmat alkavat laajemminkin puhua tästä ongelmasta. Ja toivottavasti urheiluliitot ja seurat ottavat viestin vakavasti. Ei ole kenenkään edun mukaista, että lahjakkaat ja innokkaat lapset joutuvat lopettamaan liian kalliiden hintojen takia”, Qvintus painottaa.

Hänen mielestään lasten yhtäläiset harrastusmahdollisuudet ovat tasa-arvokysymys siinä kuin sukupuolten välinenkin tasa-arvo.

”Mutta sukupuolten tasa-arvoa ei voi tarkastella irrallaan laajemmasta tasa-arvosta. Sekään ei toteudu yhteiskunnissa, joita muutoin leimaavat erilaiset suuret eriarvoisuudet, luokkaerot ja kastijaot. On ymmärrettävä miten monin tavoin eriarvoisuus vahingoittaa yhteiskunnan toimintaa. Varsin vakuuttavaa näyttöä on siitä, että eriarvoisissa yhteiskunnissa on enemmän sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE