Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Rahoitusalalla ”pessimisti ei pety, mutta kärsivälliset perivät maan” – Suomen Pankin Olli Rehn: Virtuaalivaluuttoja tulisi käsitellä varovaisesti tai jopa välttää

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

 

Suomessa tulisi tiivistää Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:sta käytävää keskustelua ennen kolmen viikon päästä järjestettävää EU:n huippukokousta, Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn totesi Finanssialan Finanssi-illassa Helsingissä pitämässään puheessa.

– Maailmanpolitiikan käänteet – Yhdysvaltain alttius protektionismiin, Britannian eristäytyminen, Kiinan vahvistuminen ja Venäjän paluu geopolitiikkaan – korostavat EU:n asemaa liberaalin kansainvälisen järjestyksen puolustajana.

– Euroalueen uudistaminen on osa tätä isompaa savottaa Euroopan poliittisen ja taloudellisen vaikutusvallan vahvistamiseksi.

Hän muistutti, että EU:n toimintakyvyllä on iso merkitys Suomelle

– Elintasomme nousu viimeisen 150 vuoden aikana on perustunut maamme yhdentymiseen maailmantalouteen. Vapaakauppaa ylläpitävä kansainvälinen järjestys on ollut Suomen kasvutarinan kulmakivi. Meille on tärkeää, että Eurooppa on taloudellisesti vahva ja kykenee puolustamaan monenkeskistä järjestelmää ja solmimaan uusia kauppasopimuksia.

Riskialttiita virtuaalivaluuttoja tulisi käsitellä varovaisesti tai jopa välttää.

Rehn puuttui puheessaan myös rahoitusalan murrokseen, joka on jatkuvasti käynnissä alati kiihtyvän digitalisaation myötä.

– Siitä on viime aikoina puhuttu paljon, mutta ei kyllästymiseen asti – tai ainakaan niin ei liene kenelläkään varaa sanoa!

Rehn arvioi, että digitalisaation voi nähdä hyödyttävän koko yhteiskuntaa esimerkiksi reaaliaikaisen maksamisen kehittyessä jatkuvasti.

– Uudistettu maksupalveludirektiivi PSD2 on astunut voimaan, ja sen vaikutukset tulevat näkyviin vähitellen. Maksu- ja selvitysjärjestelmissä on kiistattomia skaalaetuja. Suuret järjestelmät ovat kustannustehokkaita.

Hän huomautti digitalisaation myötä esiintyvän hänen mielestään myös riskejä, kuten virtuaalivaluutat, joita Rehn kuvasi jopa ”hötöksi”. Riskialttiita virtuaalivaluuttoja tulisi Rehnin mukaan käsitellä varovaisesti tai jopa välttää.

Rehn näkee normaaliaikoina olevan elintärkeää, että maksujärjestelmämme on tiiviisti integroitunut Eurooppaan ja globaalisti.

Toisaalta hän korosti, että talletussuoja sen sijaan on edelleen kansallinen.

– Yhdessä muiden euroalueen keskuspankkien kanssa Suomen Pankki korostaa pankkiunionin viimeistelyn merkitystä, etenkin yhteisen talletussuojan toteuttamista, jotta talletuksiin kohdistuva luottamus olisi vahvaa koko euroalueella.

Suomen talouden kuvassa on myös huolestuttavia merkkejä.

Rehn toi puheessaan esiin myös sen, että vaikka Suomessa tuotanto kasvaa ja työllisyys kohenee, maan talouden kuvassa on myös huolestuttavia merkkejä. Kotitalouksien velkaantuminen on hänelle huolista päällimmäisiä.

– Kotitalouksilla on paljon korkoriskiä, sillä kasvava velka on pääosin vaihtuvakorkoista, eivätkä markkinakorot ikuisesti pysy nollatason tuntumassa.

– Finanssivalvonnan johtokunta totesi viimeisimmässä makrovakauspäätöksessään joulukuussa olevansa valmis lainakaton kiristämiseen, jos velkaantumiskehitys edelleen voimistuu. Seuraavan kerran teemme päätöksiä maaliskuun puolivälin jälkeen.

Sitkeä taantuma piti inflaation heikkona.

Rehn kertasi, että EKP:n rahapolitiikka on tukenut elpymistä heikkoina vuosina ylläpitämällä kulutusmahdollisuuksia ja helpottaen lainojen hoitoa. Sitkeä taantuma piti inflaation heikkona.

– Voinee kiteyttää, että rahapolitiikan asteittainen normalisointi ei väijy vielä nurkan takana, mutta häämöttää mahdollisesti horisontissa, riippuen ennen kaikkea hintavakaustavoitteen saavuttamisesta kestävällä tavalla.

Lopuksi Rehn vielä muistutti, että rahoitusalalla, jos missä, nimenomaan hyvät vuodet on osattava käyttää varautumiseen ja siten lujittaa kestävän kasvun perustaa. Varautumisella hän tarkoittaa ennen kaikkea vakauden ja valmiuksien vahvistamista.

– Pessimisti ei pety, mutta kärsivälliset perivät maan. Silloin kun vauhti on oikein kovimmillaan, vaikkapa neljänkympin kohdilla, ei kannata höyrytä huolettomasti, vaan vaihtaa sukset ja parantaa pitoa ja lisätä luistoa viimeiselle kympille.

– Tämä taitaa päteä paitsi olympialadulla myös talouden kestävän kasvun suhteen.

Suomen luottoluokitus pysyi ennallaan – S&P:n mukaan lisää rakenteellisia muutoksia tarvitaan

Suomen luokitukset ovat pudonneet parhaalta AAA-tasolta pykälän alemmas viime vuosina.

Luottoluokittaja Standard & Poor’s pitää Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla AA+. Suomen näkymät ovat luokittajan mielestä vakaat.
AA+ on Standard & Poor’sin luottoluokituksen toiseksi korkein taso.

Standard & Poor’s sanoo tiedotteessa, että viime vuonna Suomen kilpailukyky vahvistui ja ulkoiset tekijät auttoivat Suomen taloutta nousemaan nopeimmalle kasvu-uralle sitten vuoden 2010.

S&P ennakoi, että Suomen talouskasvu jatkuu myös tänä vuonna. Luottoluokittajan mukaan lisää rakenteellisia muutoksia kuitenkin tarvitaan, jotta Suomen talous kasvaa myös pitkällä aikavälillä.

Luottoluokittajan mukaan sen arviot Suomen tulevaisuudennäkymistä heijastelevat odotuksia siitä, että Suomi tekee lisää rakenteellisia muutoksia ja taloudellinen kasvu tasapainottaa Suomen taloutta. S&P arvioi tulevaisuudennäkymissään, että Nordean pääkonttorin siirto Suomeen ei muuta Suomen asemaa.

Luottoluokittaja kertoo nostavansa Suomen luokitusta, jos talousluvut ovat ennakoitua parempia.

Suomen luokitukset ovat pudonneet parhaalta tasolta pykälän viime vuosina

Perusteluissaan luokittaja kuvailee Suomea vauraaksi taloudeksi, jonka viime vuoden talouskasvu johtui osittain vakaasta, läpinäkyvästä ja tehokkaasta hallinnosta sekä poliittisista instituutioista. Hyvä hallinto johti luottoluokittajan mukaan esimerkiksi niin kutsuttuun kilpailukykypakettiin.

Luottoluokitus pysyi kuitenkin nykyisellään Suomen suhteellisen suuren ulkomaisen velan takia.

Helmikuussa myös luottoluokituslaitos Fitch Ratings piti Suomen luottoluokituksen ennallaan ja antoi ja antoi luokitukseksi AA+.

Suomen luokitukset ovat pudonneet parhaalta AAA-tasolta pykälän alemmas viime vuosina. S&P pudotti luokitusta jo syksyllä 2014, Fitch ja Moody’s vuoden 2016 maalis- ja kesäkuussa.

Tekstistä korjattu virhe 11.47: S&P piti luottoluokituksen ennallaan Suomen suhteellisen suuren ulkomaisen velan takia, ei valtionvelan takia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

VR Group historiansa parhaaseen tulokseen – liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia, valtiolle osinkoa 100 miljoonaa euroa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

VR Groupin liikevaihto kasvoi vuonna 2017 5,5 prosenttia 1 251 miljoonaan euroon. Yhtiön liikevoitto oli puolestaan 110,3 miljoonaa euroa eli 8,8 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

− Oli ilahduttavaa, että liikevaihdon kasvu jatkui läpi vuoden 2017, usean laskuvuoden jälkeen. Kaikkien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi ja jokaisen liiketoiminnan tuloskehitys oli hyvä. Rautateiden suosio kasvoi sekä matkustaja- että tavaraliikenteessä. Lopputuloksena on ennätyksellinen tulos koko VR-konsernille, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo.

Matkustajaliikenteen tulosta kiritti junamatkailun suosion kasvu. Matkustajaliikenteen matkamäärät kasvoivat 7,6 prosenttia 126,9 miljoonaan matkaan.

Yhtiö kertoo, että juna-liikenteen markkinaosuutta suhteessa vaihtoehtoisiin kuljetusmuotoihin kasvattivat hinnanalennukset, matka-aikojen nopeuttaminen suosituilla reiteillä sekä tarjonnan lisääminen.

VR Matkustajaliikenteen liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia 548 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli vastaavasti 54,0 miljoonaa euroa. Junaliikenteen liikevaihto nousi 8,5 prosenttia ja linja-autoliikenteen 13,7 prosenttia.

Lisääntynyt kysyntä kasvatti junien täyttöastetta. VR kertoo lisänneensä kysynnän kasvaessa vaunukapasiteettia.

Myös VR Transpointin kuljetusmäärät kasvoivat. VR Transpointin kuljetusmäärät nousivat 5,8 prosenttia 43,7 miljoonaan tonniin. VR Trackin liikevaihto kasvoi 2,6 prosenttia 302,1 miljoonaan euroon.

VR-Yhtymä Oy:n hallitus kertoo esittävänsä 100 miljoonan euron osinkoa valtiolle.

Nordeasta käydään tänään maaottelu: Siirtyykö pääkonttori Suomeen?

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Nordean yhtiökokouksessa on tänään poikkeuksellista jännitettä. Yhtiökokouksessa Tukholmassa on pöydällä Nordean kotipaikan ja pääkonttorin siirto Suomeen. Siirto vaatii kahden kolmasosan enemmistön kokouksessa edustetuista äänistä. Yhtiökokous on iltapäivällä Tukholmassa.

Ennakkoarviot ovat viime aikoina kallistuneet vahvemmin sen puoleen, että kotipaikan ja pääkonttorin siirto hyväksytään.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoi alkuviikosta, että äänestyksen lopputulosta on vaikea ennakoida, mutta todennäköisesti siirto menee läpi.

Vastustusta Ruotsissa asialle löytyy. Ruotsin osakesäästäjien yhdistys Aktiespararna on ottanut kielteisen kannan kotipaikan siirtoon.

Nordean kotipaikkamuutoksen on tarkoitus tulla voimaan lokakuun alussa. Siirto edellyttää hyväksynnän yhtiökokouksessa ja tarvittavat hyväksynnät viranomaisilta.

Pääkonttori kiillottaisi brändiä.

Nordean pääkonttorin siirto Suomeen kiillottaisi huomattavasti Suomen brändiä bisneksenteon paikkana ja vankistaisi finanssialan painoarvoa Suomessa. Nordean konsernijohtaja tulisi Helsingin Vallilaan, tosin hänellä on jo nyt työhuone siellä.

Kertoessaan aikeestaan viime syksynä Nordea korosti, että linjaus perustui arvioon siitä, missä yhtiöllä on parhaat edellytykset kasvaa. Nordea kertoi helmikuussa odottavansa kotipaikan siirron pankkiunioniin tuovan vakausmaksuihin, talletussuojiin ja muihin siirtymävaikutuksiin liittyvät nettonykyarvoltaan yhteensä noin 0,9 – 1,2 miljardin euron säästöt.

Vaikka pörssiyhtiö tekee ratkaisunsa puhtaasti liiketoimintaperustein, nousee mieliin häivähdys maaotteluhenkeä, sillä Nordeassa ”sinivalkoisuus” on vankistunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi syyskuussa, että pääkonttoriratkaisusta ei voi ajatella, että kyseessä olisi paluu kotiin. Hänen mukaansa Suomi on kehittynyt.

– Suomi on tehnyt päätöksiä. Suomi on mennyt EU:hun, Suomi on mennyt euroon, von Koskull sanoi STT:lle.

Nordeasta tulee koko ajan kansainvälisempi, mikä von Koskullin mukaan houkuttelee parhaita globaaleja osaajia.

–Ei enää Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska -maaotteluja, me olemme kyllä päässeet siitä jo ohi, hän sanoi syyskuussa.

”Suomeen siirtyisi hyvin hoidettu ja vakavarainen pankki.”

Vaikka Nordea-päätös kiillottaisi maabrändiä, isoa lisäpottia verotuloihin ei ole ennakoitu tulevan, ja Suomen talletussuojan piiriin tulisi rajusti lisää talletuksia.

Rahoitusvakausviraston ylijohtajan Tuija Taoksen mukaan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan riskeistä Nordean pääkonttorin mahdollisesti siirtyessä Suomeen. Taos arvioi, että Suomeen siirtyisi hyvin hoidettu ja vakavarainen pankki. Rahoitusvakausvirasto on tehnyt valmistautumistyötä Nordean mahdolliseen muuttoon yhdessä euroalueen ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Taos kuitenkin muistuttaa, että Nordean muuton jälkeen Suomen pankkisektorin koko olisi nelinkertainen suhteessa Suomen bruttokansantuotteeseen.

– Jos Nordean ongelmatilanteista on huolissaan, niin kyllä sen ongelmatilanteista pitää olla huolissaan yhtälailla oli pääkonttori Tukholmassa tai Suomessa. Molempiin kotipaikkasijoituksiin liittyy tarve hyvään viranomaisvalvontaan ja kriisivarautumiseen, Taos sanoi STT:lle alkuviikosta.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Bensiinin hinta halpeni – inflaatio laski tammikuusta

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli helmikuussa 0,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Tammikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia. Inflaation lasku tammikuusta helmikuulle johtui Tilastokeskuksen mukaan lähinnä bensiinin halpenemisesta.

Helmikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, ajoneuvoveron ja vuokrien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoidon, matkapuhelinten ja bensiinin halpeneminen sekä asuntolainojen korkojen lasku.

Tammikuusta helmikuulle kuluttajahintojen muutos oli 0,3 prosenttia, mikä johtui lähinnä ulkomaan lentojen ja valmismatkojen kallistumisesta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan noin 50 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä.

Keskustelua aiheesta

PTT: ”Kauppasota romahduttaisi kasvun” – Ostovoima kasvaa tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan 2010-luvulla

Kuva: Arja Jokiaho

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu vuonna 2019. PTT:n mukaan tavoitteen täyttyminen on seurausta maailmantalouden kasvusta ja Suomessa viime vuosina noudatetusta talouspolitiikasta.

– Vahvan talouskasvun myötä työllisyyden kasvu on nopeutunut Suomessa selvästi, PTT arvioi talousennusteessaan.
PTT laskee, että viime vuonna työllisten määrä lisääntyi 25 000 hengellä ja lisääntyy tänä vuonna yli 50 000:lla ja ensi vuonna noin 35 000 työntekijällä.

Tutkimuslaitos huomauttaa kuitenkin, että työttömyysaste on laskenut varsin hitaasti. Syynä on se, että työmarkkinoille on tullut paljon uusia työnhakijoita, eikä työttömyysaste ole sen takia ehtinyt laskea.

Ennusteen mukaan työttömyysaste laskee kuitenkin tänä vuonna kahdeksaan ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.
PTT arvioi, että työllisyyden kasvu ja palkankorotukset lisäävät reaalista ostovoimaa tänä vuonna 2,6 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan 2010-luvulla.

Talouskasvu rallattelee 2,8 prosentissa

PTT ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Tutkimuslaitos varoittaa kuitenkin, että mahdollinen kauppasota romauttaisi kasvun.

Laitoksen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhittelu kauppasodalla luo suurimmat riskit maailmantalouteen. Yksittäiset tuontitullit vahingoittaisivat eniten Yhdysvaltoja itseään.

– EU:n ei kannattaisi lähteä korottamaan omia tullejaan. Järkevämpi olisi jättää Yhdysvallat kiukuttelemaan yksin ja jatkaa kansainvälisen kaupan kehittämistä muiden maiden kanssa, sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

Keskustelua aiheesta