Talous

Rahoitusalan lakko uhkaa sulkea konttoreita – tärkeimmät palvelut pyritään turvaamaan

lehtikuva / jarmo stenmark
lehtikuva / jarmo stenmark
lehtikuva / jarmo stenmark

Tänään keskiviikkona on normaali pankkipäivä, mutta torstaina ja perjantaina mahdollinen rahoitusalan lakko uhkaa sulkea pankkikonttoreita.

Pankit tiedottavat tarkemmin verkkosivuillaan lakon vaikutuksista palveluihin. Asiakkaiden on hyvä varautua palveluiden ruuhkautumiseen ja tavallista pidempiin odotusaikoihin.

Pankit pyrkivät Finanssiala ry:n mukaan turvaamaan sekä yksityis- että yritysasiakkaiden tärkeimmät palvelut lakon aikana kuten korttimaksamisen, käteisautomaattien toiminnan sekä palkkojen, eläkkeiden ja laskujen maksun. Verkkopankit toimivat myös normaalisti.

Pankit eivät voi kuitenkaan taata häiriötöntä maksujen välitystä lakon aikana.

Käteistä voi nostaa niissä kaupoissa, jotka tarjoavat käteisen nostopalvelua.

Lakolla ei ole vaikutusta pörssin toimintaan. Verkkopankin kautta tehtävien toimeksiantojen käsittelyssä sekä selvitystoiminnassa voi esiintyä viiveitä.

Sijoitusrahastojen merkintä- ja lunastustoimeksiantojen hoidossa voi esiintyä viiveitä. Myös rahastojen arvon laskennassa voi olla häiriöitä. Verkkopankin kautta tehdyt toimeksiannot hoidetaan, mutta käsittelyssä saattaa esiintyä viiveitä.

Rahoitusalan kiistassa on pitkälti kysymys viikonlopputyöstä.

Finanssiala ry varoittaa, että myös poikkeustilanteissa on syytä kiinnittää erityistä huomiota poikkeuksellisiin yhteydenottoihin, jotka saattavat olla rikollista tietojen kalastelua. Maksukorttien tietoja ja tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksia ei saa luovuttaa kenellekään.

Ammattiliitot Pro ja Nousu sekä Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry ovat ilmoittaneet rahoitusalan lakonuhasta. Se alkaisi 28. joulukuuta kello 6 ja 29. joulukuuta kello 23.59.

Lisäksi Pro, Nousu, Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Danske Bankin henkilöstöyhdistys ry sekä sen esimiehet ja Asiantuntijat ry jättivät lakkovaroituksen, jonka mukaan työnseisaus alkaisi 4. tammikuuta kello 6 ja päättyisi 5. tammikuuta kello 23.59.

Rahoitusalan kiistassa on pitkälti kysymys viikonlopputyöstä.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan on epätodennäköistä, että rahoitusalan työriitojen sovittelutilanne muuttuisi enää tämän päivän aikana.

Helle kuitenkin aikoo olla yhteydessä kiistan osapuoliin vielä tänään.

Juttuun lisätty valtakunnansovittelija Minna Helteen arvio tilanteesta kello 9.31.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat