Politiikka

Rahoitusalan neuvottelut yhä juntturassa – Pro varoittaa pankkilakoista ja muista tukitoimista

Marja Luumi
Marja Luumi

Ammattiliitto Pro jätti tänään valtakunnansovittelija Minna Helteelle ja työnantajaliitoille useita rahoitusalan lakkovaroituksia. Pron ja työnantajaliitto Paltan sopimusneuvottelut ovat täysin lukossa, koska työnantajat pitävät Pron mukaan kiinni viikonlopputyötä koskevasta tavoitteestaan eli määräämisoikeudesta.

Jos lakonuhkien sovittelu ei tuota tulosta, lakko toteutuu OP Ryhmässä 26.–29. maaliskuuta. Danske Bank ja muu rahoitusala (esimerkiksi säästöpankit, POP Pankit ja liikepankit) ovat lakon piirissä 9.–12. huhtikuuta.

Lisäksi Ammattiliitto Nousu on jättänyt työtaisteluvaroituksen Nordeaan ajalle 3.–6. huhtikuuta.

Pro on neuvotellut Paltan kanssa lähes puoli vuotta uutta rahoitusalan työehtosopimusta. Samaan aikaan on käyty Danske Bankin yrityskohtaisen työehtosopimuksen neuvotteluja.

Pro valmistelee rahoitusalan tueksi muiden sopimusalojensa tukitoimia. Monialaliittona Prolla on työehtosopimukset rahoitusalan lisäksi teollisuudessa, palvelualoilla sekä ict- ja viestintäaloilla, yhteensä 60 sopimusta. Pron muiden alojen tukitoimista ilmoitetaan työmarkkinakäytännön mukaan eli neljä päivää ennen niiden alkamista.

EK:n johdon puheet ovat täyttä silmänlumetta.

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen näkee, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK on valvonut sopimuskohtaisia kustannuksia tällä liittokierroksella tiukemmin kuin tupojen ja keskitettyjen ratkaisujen aikana.

– EK:n johdon puheet liittokierroksesta ja paikallisen sopimisen merkityksestä ovat täyttä silmänlumetta, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen toteaa.

Valtakunnansovittelija on sovitellut rahoitusalan tilannetta joulukuusta lähtien. Hän totesi 5. maaliskuuta neuvottelijoille, että edellytyksiä riidan ratkaisulle ei vieläkään ole.

– Hän ilmoitti jatkavansa sovittelua vasta, jos osapuolet liikahtavat omista tavoitteistaan, Pron finanssisektorin johtaja Antti Hakala kertoo tilanteesta.

Pron tavoite on saada alalle samanlaiset palkankorotukset kuin muut sopineet alat ovat tähän mennessä saaneet. Lisäksi Pro on valmis sopimaan, että alan viikonlopputyö sovitaan paikallisesti kunkin työpaikan ja henkilöstön tarpeiden mukaan. Sovittelu on jumiutunut nimenomaan viikonlopputyötä koskevaan riitaan.

– Pron jäsenistöstä on merkittävä osa valmis viikonlopputyöhön. Asiakastarpeisiin vastaaminen onnistuu vallan mainiosti paikallisen sopimisen ja vapaaehtoisuuden pohjalta, Hakala korostaa.

Hänen mukaansa on lisäksi tärkeää, että rahoitusalan työehtosopimus tuo vähintään samansuuruiset yleiskorotukset kuin muillakin aloilla. Myös työehtosopimuksen laadulliseen kehittämiseen on suuria tarpeita. Hakala harmittelee, että niissä on edetty valitettavan vähän.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat