Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Rajavartiolaitos: Itärajalla jatkuva paine – Venäjän rajavartiopalvelu toiminut tehokkaasti

Sallan rajanylityspaikka 23. tammikuuta 2016.

Suomen ja Venäjän rajalla on koko ajan laittomia maahantulon yrityksiä, sanoo Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston päällikkö Pasi Kostamovaara.

– Nyt on itärajalla ollut rauhallinen kevät ja kesä. Se tarkoittaa sitä, että Venäjän rajavartiopalvelu on toiminut hyvällä tehokkuudella ja pystynyt ennaltaestämään laittoman maahantulon Suomen suuntaan. Jatkuvaa painetta on ja yrityksiä tasaiseen tahtiin, mutta Venäjän rajamiehet ovat omalla puolellaan toimineet hyvin, hän sanoo Demokraatille.

Kostamovaara toteaa, että Venäjällä on suuri määrä kolmansien maiden kansalaisia – ja lisää tulee.

Rajavartiolaitoksessa on ollut käynnissä ankara sopeuttamisohjelma vuodesta 2012 lähtien ja se jatkuu. Tästä huolimatta se pyrkii nyt palauttamaan henkilöitä, joita vuoden 2012 päätöksellä vähennettiin, takaisin itärajan maastorajan valvontaan.

– Turvallisuusympäristö on muuttunut. Rajaturvallisuuden näkövinkkelistä talouden sopeuttamisohjelman seurauksena vähennettyjä voimia pitää palauttaa takaisin ja nimenomaan maastorajan valvontaan. Tavoitteemme on pyrkiä takaisin vähintään sille tasolle, jossa oltiin muutama vuosi sitten eli aikaan ennen turvallisuusympäristön muutosta.

Käytännössä maastorajalle on siirrettävä 160 henkilöä. Noin 100 henkilöä voidaan Kostamovaaran mukaan siirtää Rajavartiolaitoksen omin sisäisin toimenpitein.

Maaston rajavartijoita voitaisiin vapauttaa muun muassa rajanylityspaikkojen aukioloa supistamalla.

Lisää aiheesta

–  Puuttuvaan 60:een henkilötyövuoteen Rajavartiolaitos on esittänyt lisärahaa, Kostamovaara toteaa.

– Meidän pitää oma valvontamme mitoittaa sillä tavalla, että kykenemme hoitamaan mahdollisesti näköpiirissä olevat tilanteet. Se tarkoittaa sitä, että tarvitaan tietty määrä henkilöstöä perusvalvontaan ja sen lisäksi voimia tilanteisiin reagointiin. Tällaisella 160 henkilön lisäyksellä maastoon pystyisimme parantamaan omaa suorituskykyämme rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi.

Uutinen Norjan “200 metrin aidanpätkästä” ei ole merkittävä.

SDP:n kansanedustaja Mika Kari vaati eilen hallituksen kaavailemien Rajavartiolaitoksen lisäleikkausten perumista. Rahoituksen yhä jatkuvan vähenemisen vuoksi Rajavartiolaitos pohtii nyt joidenkin rajanylityspaikkojen sulkemista yöksi.

Kari kantoi huolta, että tämä vaikuttaisi vientiin ja muun muassa maamme liikenneturvallisuuteen, kun raskasta liikennettä tulisi päivisin teille lisää.

– Kyllä me ymmärrämme nämä huolet. Me arvioimme nyt sitten kuulemistilaisuuksissa saatua palautetta ja teemme johtopäätökset analyysin jälkeen, Kostamovaara sanoo.

– Mutta fakta on se, että rajaliikenne on vähentynyt noin kolmanneksella vuodesta 2013. Öiseen aikaan joidenkin rajanylityspaikkojen käyttö on ollut selvästi vähäisempää. Siksi selvitetään, olisiko rajanylityspaikkojen sulkemisesta yöaikoina rikaksi rokassa Rajavartiolaitoksen säästöpaineitten helpottajana. Tässä vaiheessa en lähde arvioimaan asian todennäköisyyttä, hän jatkaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Norja on pystyttämässä 3,5 metriä korkean ja 200 metriä pitkän teräsaidan Venäjän rajalleen.

Kostamovaara ei pidä uutista “200 metrin aidanpätkästä”  Norjan ja Venäjän rajalla merkittävänä.

– Aidalla voidaan varmaan edistää järjestystä rajanylityspaikan lähialueella, hän arvioi. Tässä on hyvä muistaa, että Norjan ja Venäjän välinen rajan kokonaispituus on noin 200 kilometriä.

Suomen ja Venäjän välisellä rajalla ei ole aitoja, jotka toimisivat rajanylityksiä estävässä tarkoituksessa. Suomen rajan pohjoisella osuudella on kyllä poroaitaa ja etelässä karja-aitaa. Venäjän puolella sisämaassa on erilaisia esteaitajärjestelmiä, mutta aivan rajalla niitä ei ole.

Rajavartiolaitoksen säästöt ovat päällä ja toimintaympäristö on heikompi kuin pitkiin aikoihin, miten Kostamovaara summaa kokonaistilannetta?

– Toimintaympäristöä varmaan itse kukin osaamme analysoida ja vetää siitä johtopäätöksiä. Mutta maan taloudellinen tilanne näyttää olevan niin vaikea, että edes tällaiseen aikaan rajaturvallisuuteen ei ole osoittaa sellaisia resursseja, joita tilanne edellyttäisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE