Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rajoitukset kiristyvät, mutta tuleeko uutta kustannustukea? – Lintilä: “Ei. Meillä on kehyksistä rahat loppu”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Koronatilanteen pahentuessa myös rajoitustoimia tehostetaan. Tänään hallituksen sote-ministerityöryhmä esitti, että ravintolarajoituksia kiristettäisiin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Samalla herää kysymys, pitäisikö myös erilaisiin tukitoimiin jälleen ryhtyä.

– Rajoitusten lisääntyminen vaikeuttaa monen yrityksen tilannetta. Vaikka talouden yleiskuva on parantunut, 40 prosentilla yrityksiä liikevaihto on yhä alle koronakriisiä edeltävän tason. Uusia tukitoimia saatetaan tarvita nopeasti. Hallituksen pitää toimia ajoissa eikä antaa kriisin syventyä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vetosi eilen tiedotteessa.

SY vaatii kustannustuen kuudennen paketin valmistelua, jotta se voitaisiin ottaa alkukeväästä käyttöön.

Elinkeinoministerin Mika Lintilän (kesk.) vastaus kuudennen tukikierroksen pohdintaan on lyhyt.

– Ei.

Miksi ei?

– Ei ainakaan tällä hetkellä, jos mennään näillä rajoituksilla.

Lintilä huomauttaa, että koronapassilla mahdollistetaan aukipitämistä.

– Meillä on kehyksistä rahat loppu, hän perustelee niin ikään.

Eli ei ole tulossa?

– Ei ainakaan tällä hetkellä ole mitään siihen. Alkujaankin, kun aloitettiin koronapassin valmistelu, sitä perusteltiin sillä, että jos joudutaan tekemään rajoituksia, pystytään sillä pitämään kuitenkin yhteiskunta auki. Nyt ollaan siinä tilanteessa.

Myös työttömyysturvan väliaikaiset muutokset ja yrittäjän työmarkkinatuki ovat juuri päättymässä.

Työttömyysturvaan on tehty koronaepidemian aikana useita väliaikaisia lakimuutoksia. Suurin osa poikkeuksista päättyy marraskuun lopussa eli aivan tuotapikaa. Esimerkiksi työttömyysetuuden suojaosa on 1.12. lähtien jälleen 300 e/kk eikä siis enää 500 euroa, johon se oli väliaikaisesti nostettu.

– Näin se on sovittu. Laki eduskuntaan olisi pitänyt antaa jo ajat sitten. Samoin yrittäjien työmarkkinatuesta, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) toteaa.

Sarkkinen kuitenkin pohtii, että suojaosan korottamista voisi jälleen harkita, jos koronatilanne yhä pahenee. Mitään prosessia asiassa ei kuitenkaan ole päällä ja nostolla olisi myös kohtalainen budjettivaikutuksensa.

– Toisaalta työllisyystilannehan on tällä hetkellä hyvä. Varmaan pitää arvioida, onko joillekin tukitoiminnelle kuten kustannustuelle tarvetta jatkaa, jos tilanne hankaloituu.

– Epidemiatilanteen mukaan katsotaan eri keinoja. Toivotaan, että ei tarvittaisi uusia tukitoimenpiteitä, mutta tietysti niitäkin arvioidaan, Sarkkinen tiivistää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE