Politiikka

Raju salikeskustelu nousi keskusteluun puhemiesneuvostossa – nyt kansanedustajille teroitetaan eduskunnan käytössääntöjä

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuvassa eduskunnan täysistunto kesälllä 2018.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuvassa eduskunnan täysistunto kesälllä 2018.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Kuvassa eduskunnan täysistunto kesälllä 2018.

Eduskunnan puhemiesneuvoston pöytäkirjasta 10.5. selviää, että eduskunnan puhemies Antti Rinne (sd.) on pyytänyt eduskunnan kansliaa käymään eduskuntaryhmien kanssa lävitse täysistuntotyötä koskevat käytännesäännöt.

Rinteen pyyntö on seurausta puhemiesneuvostossa esille ponnahtaneesta keskustelusta.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo Demokraatille, että puhemiesneuvostossa on noussut esiin kansanedustajien puhetapa täysistuntosalissa.

Kyse on esimerkiksi siitä, että salissa teititellään mutta myös vaikkapa siitä, että eduskunnan perinteessä puhemiehiä ei ole arvosteltu täysistuntosalin puheenvuoroissa. Esillä on yhtä lailla ollut kansanedustajien pukeutuminen.

Paavola johtaa eduskunnan kanslian työtä.

Hän kertoo, että hänen käsittääkseen eduskunnan lainsäädäntöjohtaja on jo nyt ottanut eduskuntaryhmien pääsihteereihin yhteyttä. Tätä kautta ryhmille pyritään välittämään viestiä eduskunnassa soveliaasta käytöksestä.

Paavola tiivistää että kyseessä on se, että eduskunnassa noudatettaisiin perinteitä, joita aiemmillakin vaalikausilla on noudatettu.

”Nämä koskevat kaikkia nämä samat säännöt.”

Paavola vahvistaa Demokraatille, että Rinteen pyynnön taustalla on juuri alkaneen eduskuntakauden tapahtumat.

– On, se ilmenee (täysistuntojen) pöytäkirjoista. Tämä istumajärjestyskeskustelu esimerkiksi, Paavola sanoo ja tarkentaa puhemiesneuvoston keskustelun alkaneen nimenomaan istumajärjestyskeskustelun jälkeen.

Hän viittaa eduskunnassa 7.5. istumajärjestyksestä varapuhemies Paula Risikon (kok.) johdolla käytyyn keskusteluun joka paikka paikoin äityi varsin kiivaaksi. 7.5. eduskunta muutti istumajärjestystä, perussuomalaiset ei olisi muutosta toivonut. Tutustu keskustelun pöytäkirjaan tästä linkistä.

Koska puhemiesneuvoston keskustelut eivät ole julkisia, Paavola ei lähde niitä reforoimaan. Hän ei yksilöisi niiden kohdistuneen mihinkään tiettyihin puolueisiin.

– Nämä koskevat kaikkia nämä samat säännöt, Paavola toteaa.

Paavolan mukaan eduskunnan käyttäytymissäännöistä on nyt keskusteltu myös kansliatoimikunnassa.

– Puhemies Rinne on ottanut ihan virkamiesten keskenkin esille, että hän toivoisi, että virkamiehet perehdyttäisivät asiaan eduskuntaryhmien kautta. Voi olla, että eduskunnan perehdytysohjelmiin eivät kaikki edustajat osallistu. Eduskuntaryhmien keskustelussa kansanedustajien saavutettavuus on ehkä parempi kuin perehdystysohjelman tilaisuuksissa, Paavola toteaa.

Eduskuntaan valittiin peräti 83 uutta kansanedustajaa.

”Mentiin sitten tällaiseen arvokeskusteluun.”

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola oli itsekin kuulemassa istumajärjestykseen liittyvää keskustelua.

– Siinä mentiin sitten tällaiseen arvokeskusteluun, hän luonnehtii.

Paavola itse kertoo kiinnittäneensä huomiota siihen, että esimerkiksi poissaolevaa puhemiestä arvosteltiin, vaikka pääsihteeri oli nimenomaan omassa tervetuliaispuheenvuorossaan korostanut kansanedustajille, että puhemies on instituutio.

Paavola toteaa, että puhemiestä ei ole kohteliasta salissa arvioida tai väitellä hänen kanssaan, koska hänellä ei ole oikeutta osallistua varsinaiseen keskusteluun.

Nyt tällainen episodikin nähtiin.

– Se ei ole tavanomaista.

”Luulen, että ryhmissä siitä on keskusteltu.”

Mitään laajamittaisia ongelmia kansanedustajien pukeutumisessa ei ole ollut eikä Paavola halua yksilöidä, keistä kansanedustajista nyt mahdollisesti on kyse. Hän arvelee, että pukeutumisetikettiä on saatettu olla noudattamatta tahattomastikin.

– Voi olla, että edustajat eivät välttämättä eivät edes tiedä, mikä on pukeutumiskulttuuri. Se voi olla vähän erilainen kuin kunnan- tai kaupunginvaltuustossa. Meillä on vanhat sääntö, josta edustajat itsekin haluavat pitää kiinni. Miehillä on pikkutakki ja naisilla pukeutuminen on vapaampaa. Tästä on pitkät perinteet eduskunnassa, Paavola sanoo.

Vaikka Paavola ei nosta nimiä esiin, esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen on nähty esiintyneen salissa ilman pikkutakkia.

– En arvioi edustajien salipukeutumista. Luulen, että ryhmissä siitä on keskusteltu. Meillä on säännöt, joita halutaan tuoda ryhmien kautta eduskunnan tietoisuuteen. Se voi olla ihan tahatontakin, Paavola sanoo.

Paavola itse pitää tärkeänä, että eduskunnan käytänteet käydään heti alkuun läpi, jotta työskentely alkaa sujua.

– Talon tavat eivät ole selviä kaikille.

Vuonna 2012 eduskunnassa laadittiin puhemies Eero Heinäluoman (sd.) aikana salityöskelyn säännöistä muistio Salityöskentelyn kehittäminen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 31 Demokraatti
PAM - Taas haetaan palkkatasa-arvoa
SDP - Tulevaisuus tehdään tänään
TSL - Sata vuotta suomalaisten sivistämistä
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


JOHANNES IJÄS

SDP:n 120-vuotisjuhlassa visioitiin tulevaa – Sanna Marin: ”Miksei 4 päivän työviikko ja 6 tunnin työpäivä voisi olla seuraava tavoite?”
17.8.2019

Luetuimmat


Uusimmat