Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Raju vertaus kansanedustajalta: “Vanhukset huutokaupataan kuin huutolaiset tai tavara”

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) on järkyttynyt minikilpailutuksesta, jossa hoiva-alan yrittäjät osallistuvat vanhuspalvelujen ostajan eli maakunnan tai kunnan järjestämään tarjouskilpailuun. Hänen mukaansa halvimman palvelun tarjoaja voittaa kilpailun ja saa hoitaakseen palvelut.

Juvonen kritisoi MTV:n Huomenta Suomessa myös sitä, että minikilpailutusta järjestetään myös yksittäisen vanhushoivapaikan hankinnassa.

– Tämä on järkyttävä suuntaus ja sote-uudistuksessa tämä suunta on se, jolla säästöt haetaan. Ei ole muuta tietä, säästöt syntyvät ja ne nyhdetään nöyryyttävästi vanhusten hoidon ja arvon alasajolla.

– Vanhukset huutokaupataan kuin huutolaiset tai tavara ikään, mutta erona perinteiseen huutokauppaan on se, että kun yleensä huutokaupassa korkein tarjous voittaa niin tässä voittaakin alhaisin tarjous, hän vertasi.

Tämäkö oli se satavuotias Suomi, jota niin hehkutettiin? Tämä on järkyttävä Suomi.

Juvonen huomauttaa, että alehinnoin ei voi järjestää hyvää, laadukasta ja turvallista vanhustenhoitoa.

– Tämä pudottaa myös pienet hoiva-alan yritykset pois markkinoilta, sillä eivät ne voi tuottaa palvelua pilkkahintaan ja lähteä polkemaan hintojaan. Mistä he oikein ryhtyvät tinkimään? Ruoasta, hoitotarvikkeista vai hoitajista?

Lisää aiheesta

Kansanedustaja uskoo, että suuret toimijat ryntäävät sitten ostamaan pienet hoiva-alan yritykset ja pienhoivayrittäjyyden markkinat on näin tuhottu.

– Hoiva-alan pienyrittäjyys ajetaan alas ja samalla naisvaltaiselle yrittäjyydelle näytetään kaapin paikka.

Hän näkee ongelmia runsaasti myös kotihoidossa, kun laitospaikat ajetaan alas ja “huonokuntoiset vanhukset kärvistelevät kodeissaan oman onnensa nojassa hoitajan käydessä harvakseltaan ja kiireellä”.

– Tämäkö oli se satavuotias Suomi, jota niin hehkutettiin? Tämä on järkyttävä Suomi. Kriisikokous pystyyn, hallitus, Juvonen vaatii.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE