Politiikka

Rajut demarimoitteet hallituksen kunnianhimosta, joka on nolla: ”Täsmätoimet näpertelyä”

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nykyhallituksen suunnitelma julkiselle taloudelle vuosiksi 2019–2022 on surullista luettavaa, sivistysvaliokunnan sd-kansanedustajat arvostelevat.

– Hallituksen kunnianhimo on nollassa ja valitettavasti valiokunnan hallituspuolueiden edustajat eivät olleet valmiita nostamaan rimaa edes koulutuspolitiikassa.

Valiokunnan sosialidemokraattiset edustajat Jukka Gustafsson, Eeva-Johanna Eloranta ja Pilvi Torsti jättivät tämän takia valiokunnan lausuntoon julkisen talouden suunnitelmasta eriävän mielipiteen.

– Porvarihallitus ja myös sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden edustajat panevat pään pensaaseen. Kun pitäisi panostaa koulutukseen ja osaamiseen, niin asiantuntijavaliokunta, jonka pitäisi olla koulutuksen ja tutkimuksen puolella, vaan keikaroi tyhjillä sanoilla, Gustafsson ihmettelee.

Hän murehtii, että keskustan ja kokoomuksen sivistysporvarit ovat valitettavasti kuihtuvaa luonnonvaraa puolueessaan, kun tarvittaisiin tekoja ja uusia aloitteita.

– Koulutuksen ja osaamisen suunnan kääntäminen jää sosialidemokraateille, joille se tietysti historian valossa onkin kuulunut ja näyttää kuuluvan edelleen, Gustafsson toteaa.

Demariedustajat päättelevät, että hallitus on valinnut yhteiskunnan pitkäjänteisen kehittämisen sijaan näpertelyn, sillä panostukset eriarvoisuuteen ja koulutukseen ovat täysin kosmeettisia tehtyihin leikkauksiin nähden.

– Nyt pitää tehdä uudistuksia, jotka vahvistavat työllisyyden ja kestävän kasvun edellytyksiä pitkällä aikavälillä ja jotka vahvistavat oikeudenmukaisuutta ja kaikkien ihmisten osallisuutta sekä uskoa tulevaan. Kasvun edellytysten vahvistaminen tarvitsee koulutuspanostuksen ohella uusia panostuksia tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin.

”Hallitus yrittää vain muodon vuoksi tarjota tekohengitystä.”

Elorannan mukaan sivistysvaliokunnan asiantuntijakuulemisissa ja lausunnoissa tuli selkeästi ilmi se, että hallitukselta puuttuu kokonaiskuva siitä, miten Suomea pitäisi kehittää ensi vuosikymmenellä.

– Massiivisten koulutusleikkausten seurauksena kaikki koulutussektorit haukkovat henkeä ja näyttää siltä, että hallitus yrittää vain muodon vuoksi tarjota tekohengitystä, hän arvioi.

Julkisen talouden suunnitelma sisältää yksittäisiä lasten ja lapsiperheiden tukitoimia eri hallinnonaloilla. Sosialidemokraatit moittivat, että ne eivät muodosta selkeää kokonaisuutta, jolla lasten ja nuorten hyvinvointi ja tasa-arvoiset oppimismahdollisuudet pystytään turvaamaan. He vaativat riittävää perusrahoitusta ja kehittämistä tukevaa lisärahoitusta.

Torstin mukaan koulutussektorilla tarvitaan rohkeita, eteenpäin suuntaavia päätöksiä. Nykyinen 9-vuotinen peruskoulu saisi jatkua saumattomasti 3-vuotisella toisella asteella. Myös koulun aloitusiän pitäisi olla joustava.

– Sosialidemokraatit haluavat, että peruskoulun päätyttyä kaikilla on vahvat kansalaistaidot, joiden avulla pärjääminen ja osallisuus muuttuvassa yhteiskunnassa on mahdollista, Torsti painottaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat