Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Rajut, salaa hankitut kipulääkkeet usein mukana myrkytyskuolemissa 

Opioideja.

Suuri osa vainajien oikeuslääketieteellisessä kuolemansyynselvityksessä havaituista kipu- ja psyykenlääkkeistä on hankittu ilman reseptiä, paljastaa Helsingin yliopiston ja THL:n tuore tutkimus. Joka toisesta tutkimukseen otetusta vainajasta löytyi ilman reseptiä hankittuja kipu- tai psyykenlääkkeitä. Näin tiedottaa Helsingin Yliopisto.

Helsingin yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa tarkasteltiin Suomessa vuosina 2011-2013 tehtyjä oikeuslääketieteellisiä ruumiinavauksia. Tutkimusaineisto käsitti 2 974 vainajaa, joiden oikeustoksikologisissa tutkimuksissa oli löydetty vähintään yhtä 14:stä tutkimukseen valitusta lääkeaineesta. Henkilöiden ikämediaani kuolinhetkellä oli 57 vuotta, ja 69,3 prosenttia heistä oli miehiä.

Tieto lääkemääräyksistä viimeisen elinvuoden aikana saatiin Kelasta, ja tietoja yhdistämällä saatiin selvitetyksi, mitä reseptilääkkeitä henkilö oli asianmukaisesti hankkinut kuolinpäivää edeltäneen vuoden aikana.

– Joka toisessa tutkitussa tapauksessa vainajasta löytyi yhtä tai useampaa lääkeainetta, jolle ei löytynyt lääkärin antamaa lääkemääräystä. Suurinta reseptittömän käytön osuus oli fentanyylillä, joka on voimakas euforisoiva kipulääke, kertoo Helsingin yliopiston oikeuskemian professori Ilkka Ojanperä.

Myrkytyskuolemista jopa 71 prosentissa todettiin lääkkeiden reseptitöntä käyttöä. Yleisimpiä ilman reseptiä käytettyjä lääkkeitä olivat opioidilääkkeet fentanyyli, tramadoli ja oksikodoni sekä rauhoittavat lääkkeet pregabaliini ja alpratsolaami.

Kuolinsyystä riippumatta reseptitön käyttö oli hyvin yleistä henkilöillä, joilla oli todettu huumeiden tai lääkkeiden päihdekäyttöä. Toisaalta mitä suurempi osuus kaikista henkilön resepteistä oli psykiatrian erikoislääkärin määräämiä, sitä pienempi oli reseptittömän käytön todennäköisyys.

– Näiden tulosten perusteella näyttää siltä, että päihdeongelmaisen henkilön putoaminen terveydenhuollon ulkopuolelle voi johtaa itselääkintään, jolla saattaa olla kohtalokkaita seuraamuksia, toteaa yliopistonlehtori Jari Haukka.

Lisää aiheesta

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Addiction-tiedelehdessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE