Kolumnit

Rakas, rakkaampi, rokotettu

Jari Soini
Jari Soini
Jari Soini

Kuluneen vuoden aikana olen kuullut äitien tuskailevan rokotuksista. Moni tuntuu puntaroivan niiden antamista, koska rokottaminen on lapselle epämiellyttävää ja rokotusten haitoista puhutaan yhä enemmän. Sen tarinaa ei ole kerrottu enää vuosiin. Sen sijaan sosiaalisessa mediassa leviävät tarinat vanhemmista, jotka uskovat rokotusten olevan haitaksi. Rokotusten puolustajat loistavat poissaolollaan.

Suomen rokotustyö on menestystarina. Maassamme rokotuksilla on saatu käytännössä nujerrettua muun muassa polio, sikotauti, kurkkumätä, lasten tuberkuloosi, isorokko, vihurirokko ja tuhkarokko. Rokotusohjelmien tavoitteena on suojata mahdollisimman kattavasti koko väestöä erilaisilta tarttuvilta taudeilta. Kansallisen rokotusohjelman mukaisesti kaikki lapset saavat maksuttomat rokotteet. Suomessa rokoteohjelman kattavuus onkin ollut erinomainen.

Vaikka siis sinun lapsesi pärjäisi läpi elämänsä rokottamattomana, kansakunta ei kestä sitä, että me kaikki jätämme rakkaat lapsemme rokottamatta.

Rokotusohjelmat ovat parhainta mahdollista ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Rokotusten ansiosta terveydenhuollon voimavaroja säästyy ja sairauspoissaolot vähenevät. Immuunipuolustukseltaan sairaat ihmiset voivat saada välillistä suojaa, jos ihmiset ympärillä on rokotettu. Esimerkiksi syöpäsairaita ei välttämättä voida rokottaa tiettyjä tauteja vastaan, mutta he pärjäävät yhteiskunnassa, jossa muut on rokotettu.

2020-lukua lähestyttäessä näyttää siltä, että yhä useampi on kuitenkin valmis kyseenalaistamaan suomalaisen rokoteohjelman. Samaan aikaan ihmiset liikkuvat ympäri maailmaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Pandemiat riehuvat Aasiassa ja taudit kulkeutuvat matkustajien mukana helposti myös koti-Suomeen. Syitä rokottamiselle on yhä edelleen enemmän kuin syitä olla rokottamatta.

Rokotuksiin sopii huonosti minä-ajattelu. Rokotusfilosofia on mitä enemmissä määrin me-ajattelua. Minun toimintani on suoraan joko uhka tai turva toisille, meille kaikille. Rokotetut ihmiset toimivat suojamuurina niillekin, jotka valitsevat rokotuksista kieltäytymisen. Jos kuitenkin valtaosa väestöstä valitsisi näin, ei suojamuuria syntyisi, vaan jokainen olisi oman onnensa varassa tauteja vältellessään. Vaikka siis sinun lapsesi pärjäisi läpi elämänsä rokottamattomana, kansakunta ei kestä sitä, että me kaikki jätämme rakkaat lapsemme rokottamatta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat