Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Rakastan sinua!” – Tämä oli toimittajan viimeinen viesti kohtaloksi koituneelta sukellusveneeltä

Kuva: Lehtikuva

”Olen muuten yhä elossa, mutta nyt mennään alas! Rakastan sinua!”

Tämä oli ruotsalaistoimittaja Kim Wallin viimeinen tekstiviesti miesystävälleen 10. elokuuta. Viestiä näytettiin Kööpenhaminassa alkaneessa oikeudenkäynnissä torstaina.

Tanskalaiskeksijä Peter Madsen toisti tarinan, jonka mukaan hän löysi Wallin tajuttomana sukellusveneestä. Madsen väitti itse olleensa kannella, kun sukellusveneen ilmanpaine yhtäkkiä romahti. Hänen mukaansa Nautilukseen ei sellaisessa tilanteessa pääse sisälle, ennen kuin venttiili aukeaa ja päästää sisälle ilmaa.

Madsen sanoi oikeudessa, että Wallin henkeä ei enää voinut pelastaa.

– Jos olisin yrittänyt kantaa hänet ylös, sukellusveneestä olisi löytynyt kaksi kuollutta.

Madsen istui leuka nyrkkeihin nojattuna, kun hän seurasi poliisin videota sukellusveneen sisältä. Poliisi esitteli myös rekonstruktion kohtalokkaasta sukellusvenereitistä.

Nautiluksessa ei ollut transponderia, jonka avulla sen liikkeitä olisi voinut seurata. Reitti on selvitetty toisen teknisen järjestelmän avulla.

Keksijä myönsi valehdelleensa.

– Minunlaiselleni ihmiselle mikään ei voisi olla pahempaa kuin lähteä matkalle Nautiluksella niin, että sukellusveneessä on kaksi henkeä, mutta vain yksi palaa takaisin. Että koko miehistö ei palaa, Madsen sanoi.

Keksijä myönsi valehdelleensa, kun hän kertoi päästäneensä Wallin maihin. Syynä valheeseen oli hänen mukaansa se, että hän halusi suojella Wallin läheisiä.

– En halunnut maailman tietävän, miten kamalalla tavalla Kim Wall kuoli.

Madsen ei kiistä syytettä hautarauhan rikkomisesta. Hän myöntää paloitelleensa Wallin ruumin ja upottaneensa ruumiinosat mereen. Hän sanoi, ettei hän kestänyt ajatusta kuolleesta Wallista sukellusveneessään.

Syyttäjän mukaan Madsen sitoi Wallin ja löi sekä puukotti tätä useita kertoja ennen surmaamista. Teko oli syyttäjän mukaan harkittu, koska Madsen oli tuonut mukanaan veneelle muun muassa veitsen, sahan ja sitomistarvikkeita. 30-vuotiaan naisen todennäköinen kuolinsyy oli tukehtuminen tai kaulan alueelle tehty viilto.

Mahdollinen motiivi teolle on yhä hämärän peitossa. Wallin kuolemansyytä ei myöskään ole pystytty todentamaan.

Puolustusasianajaja Betina Hald Engmark vetosi siihen, että Wallin kuolemansyytä ei ole saatu selville.

– Kuolemansyy on yksi seikoista, jotka ratkaisevat tämän oikeudenkäynnin, hän sanoi.

Asianajaja peräsi myös todisteita siitä, että henkirikos olisi ollut suunniteltu.

– Mielestäni on tärkeää painottaa, että oikeuden tulee ottaa kantaa ainoastaan lausuntoihin ja dokumentteihin, jotka esitetään oikeudessa. Meidän pitää unohtaa se, mistä mediat kirjoittavat.

Torsoon oli kohdistunut raakaa väkivaltaa.

Madsenia syytetään myös seksuaalirikoksesta. Yleisö poistettiin oikeussalista, kun oikeudelle näytettiin valokuva Wallin yläruumista, joka löydettiin merestä 21. elokuuta.

Torsoon oli kohdistunut raakaa väkivaltaa. Muun muassa alapäätä oli viillelty ja isketty veitsellä useita kertoja. Syyttäjä näytti myös kuvia verijäljistä sukellusveneen sisällä.

Syyttäjä vaatii Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta. Oikeudenkäynnille on varattu 12 päivää. Tuomio julistettaneen 25. huhtikuuta, jolloin oikeudenkäynti loppuu.

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )