Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Raketti-Madsenin” tapaus on täynnä käsittämättömyyksiä – lista asioista, jotka voivat noista esille oikeudessa

Kuva: AFP PHOTO / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt /

Peter Madsenia syytetään suunnitellusta murhasta, mutta syyttäjän todistelua ei vielä ole julkistettu. Uhri oli ruotsalaistoimittaja Kim Wall.

Alla listaamme mahdollisia todisteita ja muita asioita, jotka saattavat nousta esille murhaoikeudenkäynnin aikana.

Syyttäjä ei ole kommentoinut Madsenin mahdollista epäiltyä motiivia.

Madsen muutti kertomustaan Wallin kuolemasta

Ensin Madsen väitti, että Wall olisi noussut maihin sukellusveneestä. Myöhemmin hän sanoi, että Wall kuoli 70 kiloa painavan teräsluukun iskettyä häntä päähän. Selitys ei pitänyt paikkansa, koska Wallin kallosta ei ole löytynyt murtumia. Viimeisin Madsenin julkisesti tunnettu selitys Wallin kuolemalle on häkämyrkytys.

Wallin kuolemansyytä ei tiedetä, mutta syyttäjä uskoo, että Madsen tappoi hänet sukellusveneessä joko tukehduttamalla tai puukottamalla häntä kurkkuun. Madsenia syytetään suunnitellusta murhasta.

Paloitteli ruumiin ja upotti sukellusveneen

Vaikka Madsen kiistää tappaneensa Wallin, hän ei koskaan ilmoittanut toimittajan kuolemasta viranomaisille. Myöhemmin hän on myöntänyt paloitelleensa Wallin ruumiin ja upottaneensa ruumiinosat Kögebukteniin Kööpenhaminan edustalle. Hän heitti myös tiettävästi pois kännykkänsä ja upotti sukellusveneensä tahallaan.

Reilu viikko sukellusveneen upottamisen jälkeen Wallin yläruumis löydettiin Kögebuktenista. Lokakuussa löydettiin Wallin pää ja muita ruumiinosia, ja marraskuussa Kööpenhaminan poliisi ilmoitti löytäneensä käsivarsia samalta alueelta.

Veitsi ja saha

Poliisin sukeltajat ovat löytäneet veitsen ja sahan Kögebuktenista. Poliisi on tiedottanut, että Wallin yläruumiissa oli pistohaavoja. Upotettuihin ruumiinosiin oli kiinnitetty putkenpätkiä painoiksi. Putkenpätkät sopivat yhteen putken kanssa, jonka poliisi löysi kotietsinnässä Madsenin luota.

Elokuvia naisten murhista

Poliisi on takavarikoinut kovalevyn, jolle on tallennettu videoita, joissa naisia kidutetaan ja murhataan. Syyttäjäviranomainen päättelee murhien olevan aitoja, mutta painottaa, että Madsenilla ei ollut osuutta niihin. Videot on tiettävästi nauhoitettu ulkomailla. Madsen on sanonut, että muillakin on ollut pääsy kovalevylle, joka löydettiin hänen avaruuslaboratoriostaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )