Urheilu

Rallin suomalainen MM-toivo jäi Lapin taakse Monten avauksessa: ”Pyörähdin kahdesti ja sammutin kahdesti”

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Esapekka Lappi (27) ja Kalle Rovanperä (17) näyttivät pelätyssä Monten avausillassa ajamisen mallia. Molemmat ensimmäistä kertaa luokassaan ensikertalaisia Montessa.

– Kyllähän se alkoi vähän naurattaa, kun katsoi tuossa äsken noita aikoja, sanoi Lappi kurvattuaan Gapin yöhuoltoon päivänkin jo vaihduttua perjantain puolelle.

– En oikeasti katsonut niitä aiemmin, Lappi päästeli.

– Voi olla niin, että meillä nuoremmilla vielä pimeässä näkeminen on parempaa, lasketteli Esapekka hyväntuulisena, rallin neljäntenä 37,4 sekuntia jääneenä mestari Sebastian Ogierille.

– Kyllä itse asiassa aloitus onnistui nyt jopa vähän paremmin kuin odotettiin.

Lappi ja hänen takanaan viidentenä, viiden sekunnin päässä ajava Ott Tänak olivat valinneet kovemmat renkaat, kun valtaosalla tehdaskuskeista oli superpehmeitä enemmistö. Ja Lappi vieläpä vain yhdellä vararenkaalla.

Superpehmeillä ja yhdellä kovemmalla oli myös Jari-Matti Latvala, joka on kuudentena 13 sekunnin päässä Tänakista.

– Pyörähdin kahdesti ja sammutin kahdesti. Toisessa pyörähdyksessä olin onnekas. Sain penkassa kiinni olleen Hyundain (Thierry) Neuvillen kiinni. Ja hänen perässään ajorytmi herpaantui, perä irtosi jäisellä osuudella ja valuin takaperin liukkaalla näkemättä yhtään mihin menen. Onneksi en mennyt ojaan, selvitti Latvala edelleen iskuetäisyydellä.

Latvala oli viime vuonna yhdeksäs ensimmäisen ek:n jälkeen ja maalissa oli kuitenkin toinen.

Yhtä vakuuttavasti kuin Ogier hallitsi johtopaikkaa, päästeli Hyundain norjalainen tulokaskuljettaja toisena 17,3 sekunnin jääneenä. Espanjalainen tallitoveri Dani Sordo on kolmantena 8,3 sekunnin päässä.

Neuville lisäksi ojaan suistumisessa aloituksensa pilasi Citroenin Kris Meeke. Fordin Elfyn Evans kärsi rengasrikon ja joutui vaihtamaan ensimmäisellä ek:lla renkaan.

Kalle Rovanperä on yleiskilpailun 15. ja luokassaan kuudes 7,6 sekunnin päässä Teemu Sunisesta. Luokkaa johtavaa Fordin Eric Camillia Rovanperä on takana 46,5 sekuntia.

– Hyvä aloitus. Ensimmäinen ek tuli puhtaasti. Toisella luisuimme penkkaa ylöspäin. Siitä piti peruutella takaisin tielle. Onneksi ei hajonnut muuta kuin lisävalojen lasit. Kymmenen sekuntia siinä hukkaantui. Varovasti tultiin, jäänuotti on ollut hyvä. Mutta ensimmäisen kerran sellaisia tehdään, niin on vähän hakemista yhteisessä kielessä, selvitti Rovanperä.

Hänen ja kartturi Jonne Halttusen etuautomiehistössä ovat kokeneet Mikko Kalliomaa ja Timo Hantunen.

Kilpailun tulospalvelu takkusi pahasti avausiltana. MM-sarjan promoottori ilmoitti aivan kisan aattona ajanoton siirtymisen espanjalaiselta SIT:ltä sveitsiläiselle Anonimolle. Vielä perjantaina Suomen kello viisi eivät viralliset nettisivut näyttäneet tuloksia.

Perjantaina ajetaan Alpeilla, Gapin ympäristössä kuusi erikoiskoetta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat