Rallitietäjä tietää: Kolmoisvoitto mahdollinen 20 vuoden jälkeen

Kuva: Pertti Knuuttila
Pieksämäkeläinen Esapekka Lappi starttaa uransa neljänteen MM-ralliin täysiverisellä WRC-autolla, Puuppolan Toyotan kotiralliin. Lapilta voi odottaa jymy-yllätystä.

Rallin tietäjä, asiantuntija ja virittäjävelho Lasse Lampi tietää, miten ralliauto saadaan Jyväskylän MM-ralliin voittokuntoon.

Nyt Toyotalle tietämystään ammentava Lampi myhäilee jälleen vaatimattomana taustalla ja tarkkaillee kolmen suomalaiskuskin Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin tekemisiä.

– Kyllä vauhti riittää nyt melko mukavasti. Viimeisen kahden viikon aikana on jälleen menty eteenpäin. Mutta on muistettava, että edelleen ollaan keräämässä kokemusta autolle ja tiimille sekä nyt ensimmäistä kertaa kotikisassa, summaa 66-vuotias Lampi.

Lampi ei ole ensimmäistä kertaa saman yhtälön edessä.

Ensimmäisen kerran hän oli tehdastallin leivissä 1983, kun Audia tehtiin voitto kuntoon Suurajoihin. Sitten oli vuorossa 1989 Mitsubishi, jolla nykyinen tallipäällikkö Tommi Mäkinen voitti rallin viisi kertaa ja ajoi neljään maailmanmestaruuteen. Sitten tie vei Skodalle, jossa WRC2-luokan, nykyinen R5 hiottiin voittaja-autoksi. Nyt siis on jälleen tehtävä Suomessa, eikä Lampi piilottele kantaansa.

Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista.

Jos työmäärästä päättelee, on hän nyt luottavaisin menestykseen kuin koskaan aiemmissa vastaavissa tilanteissa.

– Tämän homman mielenkiinto on siinä, ettei koskaan tule valmista. Aina opitaan uutta, jota voidaan kehittää ja viedä käytäntöön.

– On täysin mahdollista suomalaisten ajaa kolmoisvoittoon. Edellisestä kerrasta lienee 20 vuotta. Nyt se on edes teoriassa mahdollista. Mutta kisa on kova. Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista, muistuttaa Lampi.

Neljäs suomalainen ralliin starttaava WRC-kuski on jokelalainen Teemu Suninen M-Sportin Fordilla.

– Ei etukäteen pysty sanomaan kuka ja mikä voittaa. Hyundain Thierry Neuville on nyt vahva. Mutta pari vuotta hänellä menikin vaatimattomammin. Jari-Matti on vahva, Juho antoi näyttöä vauhdistaan jo Sardiniassa ja EP (Lappi) voi yllättää, kiteyttää Lampi. Latvala on näyttänyt ja tuntunutkin rallin alustunnelmissa vapautuneelta ja itsevarmemmalta kuin aikoihin.

Lasse Lampi tietää, mistä puhuu. Kokemus uuden auton kanssa Jyväskylässä on jo neljäs. Pöytä on katettu kaikkien aikojen rallikokemukselle – niin kuskeille kuin suurelle yleisöllekin. (Kuva: Pertti Knuuttila)

Sää ja lähtöjärjestys ovat olleet hallitsevan maailmanmestarin Sebastien Ogierin hampaissa kauden aiemmissa kisoissa. Ogierille sateet ja viileät kelit ovat olleet mieleen.

– Minulle käy hyvin sadekeli, koska olen perjantain pitkän päivän avaamassa tietä, kaavaili Ogier rallin aattona.

– Ja muutenkin tein hyvät testipäivät viime viikolla, vaikka ajoinkin lopussa ulos, jatkoi 11 pisteellä MM-sarjaa ennen Neuvillea johtava Ogier.

Tietäjä Lampi näkee tilanteen päinvastoin.

– Olisi kisan kannalta tärkeää, ettei ainakaan perjantaina sataisi niin, että syntyy kuravelliä. Se on jarrutuksissa niin paljon liukkaampaa takaa lähteville. Lauantaina ja sitten sunnuntaina ajamalla toisistaan mittaa ottavat ja sekuntitaistoa käyvät lähtevät pätkille aina aika lähekkäin, jolloin arvalla ei ole enää niin paljon merkitystä, laskee salolainen Lampi.

Torstai-aamun ”mutteritestin” nopein oli viime vuoden voittaja, pohjoisirlantilainen Kris Meeke Citroenilla. Tallin kausi on mennyt syvissä, tummissa vesissä. Eilen ranskalaistalli ilmoitti, että testityöhön valjastetaan takaisin rallin 9-kertainen mestari, itse Sebastien Loeb.

Kaksikymmentä vuotta sitten rallin podiumin vei keskisuomalaistroikka: Mäkinen, Juha Kankkunen ja Jarmo Kytölehto. Sulkeutuuko ympyrä ja loppuuko kuivakausi, nähdään sunnuntaina iltapäivällä Jyväskylän Paviljongissa, 25 erikoiskokeen ja niiden 314,20 kilometrin jälkeen.

Laukkanen rouhaisi hopeaa Kööpenhaminan EM-uinneissa

Kuva: LEHTIKUVA / Kalle Parkkinen
Jenna Laukkanen nappasi hopeaa Kööenhaminassa.

Mestaruutta puolustanut Jenna Laukkanen taisteli 50 metrin rintauinnissa hopeaa lyhyen radan EM-kisoissa Kööpenhaminassa. Laukkasen hopea-aika 29,54 on matkan Suomen ennätys. Laukkasen entinen SE-aika oli 29,71.
Kilpailun voitti Liettuan Ruta Meilutyte ajalla 29,36. Ruotsin Sophie Hansson otti pronssin ajalla 29,77.

STT, Kööpenhamina

Suomelle hyviä uutisia: KHL päästämässä tähtensä olympialaisiin

Kuva: Lehtikuva

Jääkiekkoliiga KHL sallii pelaajiensa osallistumisen helmikuisiin Pyeongchangin talviolympialaisiin, kirjoittaa venäläisjulkaisu R-Sport. Julkisuudessa liikkui aiemmin tietoja, joiden mukaan KHL saattaisi harkita olympiaboikottia vastatoimena Venäjän sulkemiselle olympialaisista.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi viime viikolla, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä Etelä-Korean kisoihin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla.

Tiistaina Venäjän olympiakomitea ilmoitti tukevansa maansa urheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brittien tähtipyöräilijä doping-kohun keskellä

Kuva: Lehtikuva

Pyöräilijätähti Chris Froomea epäillään doping-sääntöjen rikkomisesta. Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI kertoo nettisivuillaan, että Froomen epäillään rikkoneen doping-sääntöjä syyskuussa Espanjan ympäriajon Vueltan yhteydessä.

UCI:n mukaan brittipyöräilijä Froomen näytteestä olisi löytynyt sääntöjenvastainen määrä salbutamoli-lääkeainetta. UCI:n mukaan Froomen doping-testin A- ja B-näyte on analysoitu.

Sky Sportsin nettisivujen mukaan Froomen edustama pyöräilytalli on kertonut, että epäilyihin johtanutta lääkeainetta olisi käytetty Froomen akuuttien astmaoireiden hoitoon.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Venäjältä tukea venäläisten huippujen olympiahaaveille

Kuva: Thinkstock

Venäjän olympiakomitea tukee venäläisurheilijoita, jotka haluavat ottaa osaa talviolympialaisiin neutraalin lipun alla. Näin kertovat venäläiset uutistoimistot Ria Novosti ja Tass. Niiden mukaan päätös oli yksimielinen.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK linjasi hiljattain, että venäläisurheilijat voivat pyrkiä talviolympialaisiin ainoastaan niin sanotun neutraalin lipun alla. KOK:n linjaus liittyy Venäjällä vellovaan doping-skandaaliin.

Muita rangaistakoon, Suomea ei: urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa

Urheilun iloa ja pettymystä sekä olympiapohdintaa mahtui viime viikonloppuun. Kaisa Mäkäräinen oli riemun aiheemme. Maailmancupin kärkisija tuli. Krista Pärmäkoski on talvikisoja ajatellen suurin mitalitoivomme. Iivo Niskanen on arvoitus. Missä muut miessuksijamme? Mika Poutala on pulpahtanut jälleen pinalle. Jääkiekossa odotukset ovat KOK:n ja muiden pomojen pöydillä.

***

Eikö etiikalla ole enää mitään etiikkaa? Oikeudessa urheilun lahjustuomion saanut Harri Syväsalmi (kokoomus) on äänekkäin riemunkiljahtelija, kun doping-Venäjä suljetaan olympiakisojen ulkopuolelle.

Sitä paitsi tämä sama henkilö on valittu kokoomuslaisen puoluetoverinsa, ministerin, toimesta urheilumme eettisen keskuksen pääsihteeriksi.

On meillä muitakin kummallisuuksia, kun oikeuskanslerina aloittaa perustuslain vastaisia lakiehdotuksia tehnyt juristi ja valtakunnansyyttäjän toimet ovat käräjillä.

Tämä maan tapa horjuttaa kansalaistemme oikeudentajua. Suomen edustajien dopingasioissa tulisi kulkea sordino päällä suu supussa varsinkin MM-hiihtojemme suuressa mokailussa.

***

Ei suinkaan ole ensi kerta kun kansainvälinen politiikka näyttelee suurta boikottiroolia olympiakisoissa. 1976 Etelä-Afrikka suljettiin rasismin vuoksi ulos. 1980 USA liittolaisineen jäi pois Moskovasta ja Venäjä vastavuoroisesti Los Angelesista. Politiikka ja urheilu ovat aina kuuluneet yhteen. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Jos käy niin, ettei Venäjän jääkiekkojoukkue pääse talvikisoihin, on mahdollista, etteivät KHL-pelaajatkaan pääse edustamaan omia maitaan. Suomelle tämä olisi katastrofi. Jo nyt Pohjois-Amerikan NHL ei päästä omien seuraetujensa, siis rahan, vuoksi parhaitaan olympiakisoihin. Jos KHL tekee samoin, mitä jää jäljelle. Tynkäkisat, joita ei kukaan arvosta. Urheilullisuus kärsii yksipuolisesti. Tosin ihmisten muisti on lyhyt. Oli poissa tai mukana kuka tahansa niin olympialaakeroidut voittajat löytyvät aina tilastoista.

Noista Montrealin 1976 kisoista Suomen muistissa on tasavallan presidentti UKK:n julkinen paheksumisensa joukkueemme johtajalle Yrjö Kokolle tämän puheesta Etelä-Afrikkaa koskien. Siihen aikaan UKK käytti Suomea vahingoittaneista henkilöistä nimeä Saatanan tunarit.

***

KOK:n päätös sulkea Venäjä ulos kansainvälisestä olympiayhteistyöstä perustuu vuosien takaisiin rikkomuksiin. Rakentavan olympiahengen mukaista olisi keksittävä luotettavat ennaltaehkäisykeinot, joita käyttämällä vain puhtaat urheilijat ovat lähtöviivoilla. Hieman samaan tapaan ehkä kuin autoilijoille puhallustesti.

Hieman hämmästyttää, tai ei oikeastaan niinkään hämmästytä oikeistolaisen ryssävihan tuntien, että monet suomalaiset urheilujohtajat iloitsevat ja vaativat Venäjälle pannaa, vaikka samalla ummistetaan
silmät Suomen omilta häpeällisiltä dopingskandaaleilta.

 

Keskustelua aiheesta