Rallitietäjä tietää: Kolmoisvoitto mahdollinen 20 vuoden jälkeen

Kuva: Pertti Knuuttila
Pieksämäkeläinen Esapekka Lappi starttaa uransa neljänteen MM-ralliin täysiverisellä WRC-autolla, Puuppolan Toyotan kotiralliin. Lapilta voi odottaa jymy-yllätystä.

Rallin tietäjä, asiantuntija ja virittäjävelho Lasse Lampi tietää, miten ralliauto saadaan Jyväskylän MM-ralliin voittokuntoon.

Nyt Toyotalle tietämystään ammentava Lampi myhäilee jälleen vaatimattomana taustalla ja tarkkaillee kolmen suomalaiskuskin Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin tekemisiä.

– Kyllä vauhti riittää nyt melko mukavasti. Viimeisen kahden viikon aikana on jälleen menty eteenpäin. Mutta on muistettava, että edelleen ollaan keräämässä kokemusta autolle ja tiimille sekä nyt ensimmäistä kertaa kotikisassa, summaa 66-vuotias Lampi.

Lampi ei ole ensimmäistä kertaa saman yhtälön edessä.

Ensimmäisen kerran hän oli tehdastallin leivissä 1983, kun Audia tehtiin voitto kuntoon Suurajoihin. Sitten oli vuorossa 1989 Mitsubishi, jolla nykyinen tallipäällikkö Tommi Mäkinen voitti rallin viisi kertaa ja ajoi neljään maailmanmestaruuteen. Sitten tie vei Skodalle, jossa WRC2-luokan, nykyinen R5 hiottiin voittaja-autoksi. Nyt siis on jälleen tehtävä Suomessa, eikä Lampi piilottele kantaansa.

Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista.

Jos työmäärästä päättelee, on hän nyt luottavaisin menestykseen kuin koskaan aiemmissa vastaavissa tilanteissa.

– Tämän homman mielenkiinto on siinä, ettei koskaan tule valmista. Aina opitaan uutta, jota voidaan kehittää ja viedä käytäntöön.

– On täysin mahdollista suomalaisten ajaa kolmoisvoittoon. Edellisestä kerrasta lienee 20 vuotta. Nyt se on edes teoriassa mahdollista. Mutta kisa on kova. Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista, muistuttaa Lampi.

Neljäs suomalainen ralliin starttaava WRC-kuski on jokelalainen Teemu Suninen M-Sportin Fordilla.

– Ei etukäteen pysty sanomaan kuka ja mikä voittaa. Hyundain Thierry Neuville on nyt vahva. Mutta pari vuotta hänellä menikin vaatimattomammin. Jari-Matti on vahva, Juho antoi näyttöä vauhdistaan jo Sardiniassa ja EP (Lappi) voi yllättää, kiteyttää Lampi. Latvala on näyttänyt ja tuntunutkin rallin alustunnelmissa vapautuneelta ja itsevarmemmalta kuin aikoihin.

Lasse Lampi tietää, mistä puhuu. Kokemus uuden auton kanssa Jyväskylässä on jo neljäs. Pöytä on katettu kaikkien aikojen rallikokemukselle – niin kuskeille kuin suurelle yleisöllekin. (Kuva: Pertti Knuuttila)

Sää ja lähtöjärjestys ovat olleet hallitsevan maailmanmestarin Sebastien Ogierin hampaissa kauden aiemmissa kisoissa. Ogierille sateet ja viileät kelit ovat olleet mieleen.

– Minulle käy hyvin sadekeli, koska olen perjantain pitkän päivän avaamassa tietä, kaavaili Ogier rallin aattona.

– Ja muutenkin tein hyvät testipäivät viime viikolla, vaikka ajoinkin lopussa ulos, jatkoi 11 pisteellä MM-sarjaa ennen Neuvillea johtava Ogier.

Tietäjä Lampi näkee tilanteen päinvastoin.

– Olisi kisan kannalta tärkeää, ettei ainakaan perjantaina sataisi niin, että syntyy kuravelliä. Se on jarrutuksissa niin paljon liukkaampaa takaa lähteville. Lauantaina ja sitten sunnuntaina ajamalla toisistaan mittaa ottavat ja sekuntitaistoa käyvät lähtevät pätkille aina aika lähekkäin, jolloin arvalla ei ole enää niin paljon merkitystä, laskee salolainen Lampi.

Torstai-aamun ”mutteritestin” nopein oli viime vuoden voittaja, pohjoisirlantilainen Kris Meeke Citroenilla. Tallin kausi on mennyt syvissä, tummissa vesissä. Eilen ranskalaistalli ilmoitti, että testityöhön valjastetaan takaisin rallin 9-kertainen mestari, itse Sebastien Loeb.

Kaksikymmentä vuotta sitten rallin podiumin vei keskisuomalaistroikka: Mäkinen, Juha Kankkunen ja Jarmo Kytölehto. Sulkeutuuko ympyrä ja loppuuko kuivakausi, nähdään sunnuntaina iltapäivällä Jyväskylän Paviljongissa, 25 erikoiskokeen ja niiden 314,20 kilometrin jälkeen.

Jokereilla on millä mällätä

Juuri nyt kotoinen jalkapallomme on kihelmöivässä vaiheessa, vaikka Klubi onkin jo kuorinut kirsikat kakusta tuplasti. Ketkä vievät hopeat ja pronssit? Kuka tippuu ja kuka karsii? Ja kuka nousee pääsarjaan? Siinä purtavaa. Vajaan parin viikon kuluttua kaikki on plakkarissa.

Kuopio ja Tampere ovat tasakakkosia pistein 50. KuPS kohtaa vielä Jyväskylän kotonaan ja Kemin vieraissa. Ilveksellä vastassa Kemi kotona ja Maarianhamina Ahvenanmaalla. Ei mikään peli etukäteen kirkossa kuulutettu.

Kemi on neljän pisteen plussalla (32) kohtaamassa Ilveksen Tampereella ja Kuopion kotonaan. Helsingin IFK (28) kohtaa puolestaan Seinäjoen kotonaan ja Lahden vieraissa. Jumbo Jyväskylä (23) on vaikean pulman edessä. Vielä vastassa uopio ja Vaasa.

Nousijakamppailussa Turku ja Espoon Honka. Lopputaistoissa hämmästytti Hongan 10–0-voitto Oulussa tarpeellisen maalisuhteensa parantamiseen. Ei kuulemma ollut sopua.

Lätkässä on myös odotettavaa. Seurat pääsevät vähä kerrallaan hitsaamaan miehistöjään yhteistyöltään sujuviksi. Mestari Tappara on ailahdellut. Helsingin IFK ei ole edes isolla rahalla kyennyt odotuksiin.

TPS on keulilla, mutta liiga on vasta nuori.

***

Jokaisella pelillä on sääntönsä, joiden noudattamista valvovat erotuomarit pilli suussa. Varsinkin jääkiekossa on tapahtunut ylilyöntejä. Nuoret kehittyvät nykyään voimassa ja koossa. Tätä ruumiillista kehitystä käytetään usein väärin hyväksi.

Urheilun tarkoitus on edistää fyysistä kuntoa ja terveyttä. Ei suinkaan taklata vastustajia sairastuville. Onneksi päättäjät ovat ryhtyneet rikkojia vastaan rankkoihin toimiin tuomitsemalla heidät eri pituisiin pelikieltoihin.

Myös koripallossa, jota aikanaan pidettiin vähemmän fyysisenä lajina, voiman käyttö on lisääntynyt. Siitä kertovat potilaslistat.

Nyrkkeilyn olemassaoloa puolustetaan jalon itsepuolustuksen taitamisella, mutta tosiasiassa pugilistiyleisö janoaa verta ja tyrmäyksiä. Ristiriitaista urheilun perimmäisen tarkoitusperän suhteen. Olen jo aikaisemmin suositellut Robert Heleniukselle hanskojen naulaamista seinään ja siksi odottelen kauhulla Cardiffin ottelun lopputulosta maailman huippua vastaan.

Lojuuko Robbe tajuttomana yhtä pitkän tovin kanveesilla kuin viimeksi kohdatessaan lähes alokasiskijän, jonka hanskassa oli ruutia ja terästä?

***

Joka paikan besserwisser Hjallis Harkimo on luonnehtinut työväen ja ruotsinkielisten urheiluliittoja Suomessa turhiksi vaatien näiltä valtionavun tukahduttamista. Eli kokoomuslaista valtaa pitää entisestään kauhoa lisää.

TUL:n entinen puheenjohtaja Matti Ahde puolestaan arvostelee sitä, ettei urheilussamme anneta kaikkien kukkien kukkia eikä edistää valinnanvapaudella Suomen urheilua.

Politiikassa kokoomus vaatii valinnanvapauden nimissä terveysrahoja rikkaille firmoille, mutta urheilussa monopolia rahojen jaon suhteen. Tarkoitus pyhittää keinot.

Jääkiekossa Harkimon Jokerit on kyllä tehnyt maineikasta urheilutulosta pelatessaan KHL- sarjassa ennätyspitkän voitollisen sarjan. Mutta taloudellisesti Harkimon puulaaki on menettänyt kolmen viime kauden aikana yli 35 miljoonaa euroa. Kenen rahoja?

***

Urheilussa mukanaoleminen on erinomainen opinahjo ja ponnahduslauta politiikkaan. Meiltäpä vaikka presidentti Kekkonen, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö. Sekä lukuisat ministerit ja kansanedustajat. Yksityiseltä johtamispuolelta löytyy vieläkin enemmän miehiä ja naisia.

Urheilu kasvattaa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Ja sitä yhteiskunta todella kaipaakin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Suomalainen nettosi 1 800 000€, Hjallis Harkimo haukkuu urheilutoimittajat: ”Ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään.”

Kuva: Lehtikuva

Kokoomuksen kansanedustaja, jääkiekkomies Harry Harkimo antaa palaa uudessa blogikirjoituksessaan. Hän ei osoita arvostusta suomalaisia urheilutoimittajia kohtaan, jotka eivät hänen mukaansa ymmärrä suosittua e-sportsia, elektronista urheilua.

”Minäpä annan lajista pari lukua. Siitä on kiinnostunut 415 000 yli 18-vuotiasta suomalaista. 18–29-vuotiaiden keskuudessa se on toiseksi suosituin laji jääkiekon jälkeen. Amerikassa se on yhtä suosittua kuin jääkiekko.
Maailmanlaajuisesti elektronista urheilua seuraa 323 miljoonaa fania – 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.”

Suosituin peli on Harkimon mukaan League of Legends: sillä on maailmalla 105 miljoonaa viikoittaista pelaajaa.

”Suurin ongelma lajin kannalta kuitenkin on, että urheilutoimittajat ovat ihan pihalla. He eivät ymmärrä lajista mitään. Nyt kannattaisi kiireen vilkkaa alkaa opiskella lajia. Suomalainen Lasse Urpalainen tienasi äskettäin 1,8 miljoonaa euroa.”

Harkimo kehottaa suhtautumaan asiaan vakavasti.

”Tosin pelkään, että kestää kyllä kauan, ennen kuin meidän keihäs- ja hiihtoniilot tajuavat, mistä on kysymys.”

AVAINSANAT

”Vieläkin tekee pahaa” – Paavo Arhinmäki ”juhlapäivänä”: Näihin 10 sekuntiin tiivistyy koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Suomi johtaa ratkaisevaa karsintaottelua Unkaria vastaan. Sitten tapahtuu jotain, jotain käsittämätöntä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja, entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki palaa Facebook-päivityksessään päivälleen 20 vuoden takaiseen kirvelevään pettymykseen, joka ei hevin unohdu suomalaisen maajoukkuejalkapalloilun seuraajilta.

11.10. 1997 pelattiin ratkaiseva MM-karsintaottelu Suomen ja Unkarin välillä Helsingin olympiastadionilla. Suomi tarvitsi jatkokarsintapaikkaan voiton vieraista, joille puolestaan riitti tasapelikin.

Suomi oli mennyt toisella jaksolla johtoon Antti Sumialan osumalla.

Helsingin kaatosateessa näytti aivan viime sekunneille siltä, että unelmasta voi tulla totta.

Kunnes.

Arhinmäki kuvailee ottelun lopputulosta ja sen dramaattista huipennusta Suomen jalkapallohistorian pahimmaksi pettymykseksi.

”Vieläkin tekee pahaa katsoa video. Toisaalta tämä on myös hyvin kuvaava video. Tässä tiivistyy kymmeneen sekuntiin koko suomalaisen jalkapalloilun yli satavuotinen historia.”

Keskustelua aiheesta

Messi pelasti Argentiinan kisoihin – hattutemppu ratkaisuottelussa

Kuva: Lehtikuva-AFP

Argentiina on varmistanut paikkansa vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa ottamalla 3–1-voiton Ecuadorista. Voiton Argentiinalle toi supertähti Lionel Messi, joka teki hattutempun.

Ottelu avausmaalin teki Ecuadorin Romario Ibarra, joka iski pallon maaliin heti 38. sekunnin kohdalla. Messi tasoitti kuitenkin tilanteen 1–1:een 12. minuutin kohdalla ja vei Argentiinan 2–1-johtoon 20. minuutin kohdalla. Kolmannen kerran Messi iski pallon maaliin, kun ottelua oli pelattu 62. minuuttia.

Lisäksi paikkansa MM-kisoissa ovat varmistaneet Uruguay ja Kolumbia. Uruguay otti paikallista aikaa tiistaina pelatussa ottelussa 4–2-voiton Boliviasta, kun taas Kolumbia pelasi 1–1-tasapelin Perun kanssa Limassa.

Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisat pelataan Venäjällä.

F1: Hamilton vahvistaa asemiaan, Bottas 4. Räikkönen 5.

Kuva: AFP PHOTO Kiyoshi Ota
Mercedeksen Lewis Hamilton on lähellä koko MM-sarjan voittoa.

Mercedeksen Lewis Hamilton on karannut tuntuvaan johtoon formula ykkösten MM-sarjassa. Paalulta startanut Hamilton voitti Japanin grand prix’n ja johtaa kisan alussa keskeyttänyttä Ferrarin Sebastian Vetteliä 59 pisteellä.

MM-sarjasta on ajamatta enää neljä kisaa. Voittamalla ne kaikki saa sata pistettä.

Hamiltonin tallikaveri Valtteri Bottas oli Suzukassa neljäs, Ferrarin Kimi Räikkönen viides.

Keskustelua aiheesta