tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Rallitietäjä tietää: Kolmoisvoitto mahdollinen 20 vuoden jälkeen

Kuva: Pertti Knuuttila
Pieksämäkeläinen Esapekka Lappi starttaa uransa neljänteen MM-ralliin täysiverisellä WRC-autolla, Puuppolan Toyotan kotiralliin. Lapilta voi odottaa jymy-yllätystä.

Rallin tietäjä, asiantuntija ja virittäjävelho Lasse Lampi tietää, miten ralliauto saadaan Jyväskylän MM-ralliin voittokuntoon.

Nyt Toyotalle tietämystään ammentava Lampi myhäilee jälleen vaatimattomana taustalla ja tarkkaillee kolmen suomalaiskuskin Jari-Matti Latvalan, Juho Hännisen ja Esapekka Lapin tekemisiä.

– Kyllä vauhti riittää nyt melko mukavasti. Viimeisen kahden viikon aikana on jälleen menty eteenpäin. Mutta on muistettava, että edelleen ollaan keräämässä kokemusta autolle ja tiimille sekä nyt ensimmäistä kertaa kotikisassa, summaa 66-vuotias Lampi.

Lampi ei ole ensimmäistä kertaa saman yhtälön edessä.

Ensimmäisen kerran hän oli tehdastallin leivissä 1983, kun Audia tehtiin voitto kuntoon Suurajoihin. Sitten oli vuorossa 1989 Mitsubishi, jolla nykyinen tallipäällikkö Tommi Mäkinen voitti rallin viisi kertaa ja ajoi neljään maailmanmestaruuteen. Sitten tie vei Skodalle, jossa WRC2-luokan, nykyinen R5 hiottiin voittaja-autoksi. Nyt siis on jälleen tehtävä Suomessa, eikä Lampi piilottele kantaansa.

Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista.

Jos työmäärästä päättelee, on hän nyt luottavaisin menestykseen kuin koskaan aiemmissa vastaavissa tilanteissa.

– Tämän homman mielenkiinto on siinä, ettei koskaan tule valmista. Aina opitaan uutta, jota voidaan kehittää ja viedä käytäntöön.

– On täysin mahdollista suomalaisten ajaa kolmoisvoittoon. Edellisestä kerrasta lienee 20 vuotta. Nyt se on edes teoriassa mahdollista. Mutta kisa on kova. Erot ovat pienet, ja nälkäisiä kuskeja löytyy muistakin talleista, muistuttaa Lampi.

Neljäs suomalainen ralliin starttaava WRC-kuski on jokelalainen Teemu Suninen M-Sportin Fordilla.

– Ei etukäteen pysty sanomaan kuka ja mikä voittaa. Hyundain Thierry Neuville on nyt vahva. Mutta pari vuotta hänellä menikin vaatimattomammin. Jari-Matti on vahva, Juho antoi näyttöä vauhdistaan jo Sardiniassa ja EP (Lappi) voi yllättää, kiteyttää Lampi. Latvala on näyttänyt ja tuntunutkin rallin alustunnelmissa vapautuneelta ja itsevarmemmalta kuin aikoihin.

Lasse Lampi tietää, mistä puhuu. Kokemus uuden auton kanssa Jyväskylässä on jo neljäs. Pöytä on katettu kaikkien aikojen rallikokemukselle – niin kuskeille kuin suurelle yleisöllekin. (Kuva: Pertti Knuuttila)

Sää ja lähtöjärjestys ovat olleet hallitsevan maailmanmestarin Sebastien Ogierin hampaissa kauden aiemmissa kisoissa. Ogierille sateet ja viileät kelit ovat olleet mieleen.

– Minulle käy hyvin sadekeli, koska olen perjantain pitkän päivän avaamassa tietä, kaavaili Ogier rallin aattona.

– Ja muutenkin tein hyvät testipäivät viime viikolla, vaikka ajoinkin lopussa ulos, jatkoi 11 pisteellä MM-sarjaa ennen Neuvillea johtava Ogier.

Tietäjä Lampi näkee tilanteen päinvastoin.

– Olisi kisan kannalta tärkeää, ettei ainakaan perjantaina sataisi niin, että syntyy kuravelliä. Se on jarrutuksissa niin paljon liukkaampaa takaa lähteville. Lauantaina ja sitten sunnuntaina ajamalla toisistaan mittaa ottavat ja sekuntitaistoa käyvät lähtevät pätkille aina aika lähekkäin, jolloin arvalla ei ole enää niin paljon merkitystä, laskee salolainen Lampi.

Torstai-aamun ”mutteritestin” nopein oli viime vuoden voittaja, pohjoisirlantilainen Kris Meeke Citroenilla. Tallin kausi on mennyt syvissä, tummissa vesissä. Eilen ranskalaistalli ilmoitti, että testityöhön valjastetaan takaisin rallin 9-kertainen mestari, itse Sebastien Loeb.

Kaksikymmentä vuotta sitten rallin podiumin vei keskisuomalaistroikka: Mäkinen, Juha Kankkunen ja Jarmo Kytölehto. Sulkeutuuko ympyrä ja loppuuko kuivakausi, nähdään sunnuntaina iltapäivällä Jyväskylän Paviljongissa, 25 erikoiskokeen ja niiden 314,20 kilometrin jälkeen.

IS: Miljonääriomistaja vahvistaa karun kohtalon: ”Joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta”

Kuva: Lehtikuva

Talousvaikeuksiensa vuoksi kesän aikana otsikoissa ollut palloiluseura Espoo United on sysäämässä pois naisten koripallo- ja jääkiekkojoukkueet, Ilta-Sanomat uutisoi.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Espoo United toimii kaudella 2017–2018 enää miesten koripallossa ja jääkiekossa. Espoo Unitedin perustaja ja omistaja Jussi Salonoja on vahvistanut tiedon.

– Unitedin ensimmäinen toimintavuosi oli urheilullisesti suuri menestys, mutta vastaavasti taloudellisesti niin raskas, että joudumme luopumaan naisten urheilutoiminnasta, Salonoja kertoi Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomien mukaan naisten koripallojoukkue siirtyy Tapiolan Hongalle. Salonojan mukaan naisten jääkiekkojoukkue saattaa jatkossa joutua itse pyörittämään toimintaansa.

Naisten joukkueiden urheilullinen menestys oli viime kaudella erinomainen. Jääkiekkonaiset sijoittuivat naisten SM-sarjassa toiseksi, ja SM-hopeaa saavutti myös naisten Korisliigassa pelannut joukkue.

Espoo Unitedin miesten jääkiekkojoukkue sijoittui Mestiksessä kolmanneksi, ja koripallojoukkue nousi miesten Korisliigaan.

Keskustelua aiheesta

Mo Farah juoksee jatkossa eri nimellä: ”Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt ”

Kuva: Lehtikuva

Brittijuoksija Mo Farah haluaa tulla tunnetuksi nimellä Mohamed, kun hän keskittyy jatkossa maantiejuoksuihin. Farah päätti uransa ratajuoksujen osalta yleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa.

– Nimeni maantiejuoksuissa on Mohamed. Minusta tuntuu, että Mo on tehnyt tehtävänsä. Minun täytyy unohtaa se, mitä olen saavuttanut ja tehnyt (radalla), Farah kertoi.

Farah, 34, saavutti Lontoossa kultaa 10 000 metrillä ja hopeaa 5 000 metrillä. Somalialaissyntyinen urheilija voitti urallaan ratamatkoilla neljä olympiakultaa ja kuusi maailmanmestaruutta. Hänen valmentajaansa Alberto Salazaria on epäilty dopingrikkeistä.

– Voitte kirjoittaa, mitä haluatte. Fakta on, että olen saavuttanut kaiken kovalla työllä ja omistautumisella, Farah sanoi sunnuntaina.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.”

Kuva: Lehtikuva

Usain Boltin juoksu-ura päättyi Lontoon MM-kisoissa pettymykseen, mutta kaikkien aikojen pikajuoksija sanoi ettei kadu viimeistä kauttaan.

– Ei. Fanit halusivat nähdä minun kilpailevan vielä yhden vuoden. Ilman heitä en olisi saavuttanut kaikkea tätä vuosien mittaan. Jos pystyin järjestämään show’n faneille, se sopii minulle. Enempää en halunnut, Bolt sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Jamaikalaisen on kerrottu miettineen lopettamista jo viime syksyyn, mutta hän palasi vielä täksi kaudeksi.

– Yhdet mestaruuskisat eivät muuta sitä mitä olen tehnyt. Kun olin hävinnyt sata metriä, joku sanoi minulle, että (nyrkkeilijä) Muhammad Alikin hävisi viimeisen ottelunsa, joten älä huolehdi. Olen antanut näyttöni urani aikana, joten viimeisen kisan häviäminen ei muuta sitä mitä tein lajille, Bolt sanoi.

Bolt on nauttinut menestyksestä, mutta ei sen vaatimasta harjoittelusta.

– Odotan vapautta. Koko elämäni on ollut yleisurheilua siitä lähtien kun olin 10-vuotias. Se on kaikki mitä tiedän. Haluan pitää hauskaa ja rentoutua, Bolt sanoi ja vannoi, ettei yritä paluuta.

– Olen nähnyt liian monien ihmisten palaavan ja häpäisevän itsensä. En aio olla yksi heistä.

Bolt on siitä harvinainen huippupikajuoksija, ettei hän ole koskaan jäänyt kiinni dopingista.

– Minulla on aina ollut tiukka kanta dopingiin. Olen sanonut, että huijaavien urheilijoiden pitäisi saada elinikäiset kilpailukiellot. Laji on nyt tekemässä paluuta ja meidän täytyy tehdä kaikkemme pitääksemme sen maineen hyvänä. Olen osoittanut että menestyä voi ilman dopingia, ja toivon että nuoret urheilijat ottavat siitä opikseen, Bolt sanoi.

AVAINSANAT

Olympiavoittajan rohkea veikkaus illan keihäsfinaaliin: ”Odotan, että mitsku tulee”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Atlantan vuoden 1996 kisojen olympiavoittaja Heli Rantanen täräyttää rohkean veikkauksen illalla heitettävästä Lontoon MM-kisojen keihäsfinaalista.

– Kaksi saksalaista ja Tero Pitkämäki, Rantanen julistaa mitaliveikkauksensa.

– Olympiavoittaja Thomas Röhler on ennakkosuosikki, mutta saa nähdä käyttikö maailmantilaston kärkimies Johannes Vetter kaikki paukkunsa jo karsintapäivänä. Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan ja, mikä tärkeintä, hän sai itseluottamuksensa siitä ihan tappiin.

Pitkämäki lähti Lontooseen varovaisin tavoittein keskikesän vaikeuksien jälkeen. Kuntokäyrä rojahti jyrkkään laskuun, kun hän erehtyi harjoittelemaan sairaana. Viimeiset kilpailut ennen MM-kisoja olivat vaisuja.

Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan.

Lontoon MM-kisojen karsinnassa Pitkämäki yllätti itsensä, valmentajansa Hannu Kankaan ja ainakin useimmat asiantuntijat.

– Tero sai karsinnassa juoksunsa kulkemaan. Se oli se suuri ero edellisiin kilpailuihin. Juoksu näytti helpolta, se vei eteenpäin ja hänelle jäi tilaa toimia vetovaiheessa, Rantanen ihastelee Pitkämäen täyskäännöstä.

– Odotan, että mitsku tulee.

Rantanen on sulatellut torstaina heitettyä karsintaa huolella. Hänelle jäi tunne, että Lontoon mondo saattaa auttaa vauhtiheittäjiä.

– Eri mondo-pinnoitteilla on valtavat erot. Karsinnasta päättelen, että Lontoon heittopaikan alusta sopii nopeille heittäjille. Rata näytti vievän vauhdinjuoksua. Terokin juoksi ihan eri tavalla kuin edelliskisoissa.

Rantanen alkaa jännittää ystäviensä kanssa kilpailua illan pimetessä.

– En ole vielä katsonut, moneltas se finaali oikein alkaa?

Miesten keihäänheiton loppukilpailu alkaa kello 22.15 Suomen aikaa.

Käänne: Leijonien päävalmentaja ei halua jatkosopimusta – ”Kunnioitamme Marjamäen päätöstä”

Kuva: Lehtikuva

Miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja vaihtuu kauden 2017–18 jälkeen, kertoo Jääkiekkoliitto.

Liiton mukaan Leijonien nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki on päättänyt, ettei hän käytä sopimukseensa kirjattua optiota kolmannesta kaudesta. Näin Marjamäen pesti Leijonien päävalmentajana päättyy ensi vuoden MM-kisojen jälkeen.

Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan liitto oli valmis jatkamaan Marjamäen sopimusta.

– Kunnioitamme Marjamäen päätöstä. Uuden päävalmentajan kartoitus on käynnistynyt, ja asiasta kerrotaan lisää heti, kun kerrottavaa on, Nummela totesi.

Marjamäki sai viime kaudella kosolti kritiikkiä työstään sekä World Cupissa että MM-kisoissa. Hän aloitti Leijonien päävalmentajana viime vuoden keväällä Kari Jalosen pestin päätyttyä.

Aiemmin tänään MTV kertoi omiin tietoihinsa perustuen, että Marjamäki olisi ollut valmis jatkamaan Leijonissa alkavan kauden jälkeen. Jääkiekkoliiton tiedonannon mukaan nämä tiedot eivät siis pidä paikkaansa.

Leijonien tuleva kausi alkaa marraskuussa Helsingissä pelattavalla maajoukkueturnauksella. EHT-turnausten lisäksi ensi kauden ohjelmassa ovat olympialaiset ja tuttuun tapaan MM-kisat.

Keskustelua aiheesta