Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Kotimaa

Ramadan on ollut tänä keväänä todella poikkeuksellinen

LEHTIKUVA / AFP Ashraf Shazly
Kuvassa sudanilainen perhe valmistautuu id al-fitrin viettoon maan pääkaupungissa Khartumissa.

Muslimit ympäri maailman viettävät tämän viikonlopun ympärillä pyhän kuukauden eli ramadanin päättymistä. Ramadan päättyy islaminuskoisten vuoden tärkeimpään juhlaan id al-fitriin, jota ei kuitenkaan päästä tänä vuonna viettämään tavalliseen malliin pandemiatilanteen vuoksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomen Islam-seurakunnan hallituksen puheenjohtaja Gölten Bedretdin vastaa puhelimeen handsfreellä autostaan. Hän on käynyt viemässä ruokaa siskolleen, joka kuuluu riskiryhmään.

– Olin heittämässä heille perinneruokia ja kukkia etukäteen valmiiksi. Vähän tällaista pakettivientiä sinne tänne tuonne, hän kuvailee id al-fitrin aaton askareitaan STT:lle.

Bedretdin arvioi, että ramadan on ollut tänä keväänä todella poikkeuksellinen. Tataariyhteisön perustama seurakunta täytti tänä vuonna 95 vuotta, mutta hallituksen puheenjohtajan mielestä pitkän historian aikana ei ole aiemmin ollut vastaavanlaista tilannetta. Moskeijat ovat kiinni, ja kaikki rukoukset on järjestetty etäyhteyksien välityksellä.

Esimerkiksi ramadanin aikaan illalla järjestettäviin ylimääräisiin tarawih-rukoushetkiin on tultu Bedretdinin mukaan tavallisesti moskeijaan, mutta tänä vuonna myös tarawih on järjestetty etänä.

Yhteisöllisyys heikompaa välien pitämisen vuoksi.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mukaan koronatilanne on aiheuttanut häiriöitä myös muuhun yhteisölliseen toimintaan.

– Huomenna on juhlapäivä. Silloin kokoonnuttaisiin moskeijaan tai ulkosalla jossain muualla, kentällä tai vastaavalla, Hajjar kertoo.

Sunnuntaina näin ei kuitenkaan voi tehdä, vaan suositus on Hajjarin mukaan se, että perheet viettävät juhlaa keskenään omissa kodeissaan.

Tästä huolimatta id al-fitriin kuuluvat perinteet, kuten koristelut, juhla-ateriat ja uudet vaatteet, eivät loista poissaolollaan.

– Ne eivät ole poissa. Mutta se yhteisöllisyys on heikompi tietenkin tänä vuonna sosiaalisen etääntymisen ja välien pitämisen takia, Hajjar tarkentaa.

Ramadanin ehkä tunnetuimpaan perinteeseen eli paastoon koronatilanteella ei kuitenkaan ole Gölten Bedretdinin mielestä ollut vaikutusta. Paastoa on pidetty tavalliseen tapaan auringon ollessa taivaalla.

Perinteisesti ramadanin aikaan on kuitenkin kutsuttu ystäviä ja sukulaisia kylään syömään niin kutsutuille iftareille, kun paasto on rikottu auringon laskettua. Tämän kaltaisia yhteisiä ruokailuhetkiä ei ole tänä keväänä järjestetty, joskin Bedretdin kertoo osallistuneensa pariin iftariin etänä Zoom-sovelluksen kautta.

Juhlaväki kutistui kymmenistä ihmisistä neljään.

Juhlapäivän tarkka ajoitus vaihtelee jossain määrin eri osissa maailmaa. Suomen Islam-seurakunnalle virallinen juhlapäivä on kuitenkin sunnuntai.

Bedretdinin mukaan heillä on kotona ollut juhlissa yleensä 50–60 ihmistä. Tänä vuonna hän sen sijaan viettää id al-fitriä kolmen tyttärensä kanssa.

– Syödään hyvin, syödään hyvin ja vielä enemmän syödään hyvin, Bedretdin kuvailee perheensä juhlasuunnitelmia.

Vaikka juhla täytyy järjestää tänä vuonna pienessä piirissä löytyy silti syytä iloon.

– Ilon juhlahan se on, kun paasto loppuu, mutta kyllä se vähän sitä juhlallisuutta syö pois.

Zoom-tapaamisia ei Bedretdinin mukaan ole heidän omien sukulaistensa kesken vielä suunniteltuna, mutta yhteyttä kyllä pidetään.

– Soitellaan kaikille sukulaisille ja tuttaville, että kyllä varmaan linjat on kuumana huomenna, hän sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
28.5.2020
Kainosteluunkaan ei ole syytä: SDP on nyt monella mittarilla Suomen selvästi suosituin puolue
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE