Politiikka

”Rankkaa ja masentavaa kuultavaa” – 800 000 altistuu joka vuosi, kuluja tulee jopa 1,6 miljardia euroa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kansanedustaja, eduskunnan sisäilmaryhmän varapuheenjohtaja Eeva-Johanna Eloranta (sd.) vaatii pikaisia toimia sisäilmaongelmien selättämiseksi. Hän huomauttaa, että sisäilman kelvottomasta laadusta on riittänyt puhetta jo 1990-luvulta asti. Mitään ei ole tapahtunut.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa huonoon sisäilmaan.

Eloranta lataa faktaa: Vuosittain home- ja kosteusvaurioille altistuu jopa 800 000 ihmistä, joista 100 000–200 000 on lapsia ja nuoria. Joidenkin arvioiden mukaan kolmasosassa kouluja ja päiväkoteja on sisäilmaongelmia. Korjausvelkaa arvioidaan olevan 5–8 miljardin euron edestä. Sairauskuluina sisäilmaongelmien arvioidaan maksavan jopa 1,6 miljardia euroa vuodessa.

Hän moittii sitä, että sisäilman aiheuttamien oireiden ja sairauksien diagnosointi on edelleen epäyhtenäistä. Eloranta vaatii, että tutkimus ja hoito tulee saattaa kunnolliselle tolalle perustamalla sisäilmapoliklinikoita tai ympäristölääketieteen tutkimusyksikkö.

Elorannasta tuntuu hämmentävältä, että julkisuudessa ”joidenkin tahojen intressissä on vähätellä homealtistuneiden oireilua ja sairastelua yrittäen luoda mielikuvaa, että kyseessä olisi lähinnä psyykkinen ongelma”.

– Se on rankkaa ja masentavaa kuunneltavaa jo ennestään vaikeissa olosuhteissa homeongelmien kanssa kamppaileville ihmisille. Sairastuneet tarvitsevat asiantuntevaa diagnosointia, hoitoa ja kuntoutusta, hän painottaa.

Avustusten turvin voitiin pelastaa perheitä takaisin normaalielämään.

Eloranta ihmettelee hallituksen toimintaa: ”Hometalojen ostajien turvaa pitäisi kehittää eikä suinkaan huonontaa”. Valtion asunto- ja kehittämisrahaston korjausavustuksia terveyshaitan poistamiseksi vähennettiin 1,5 miljoonaan euroon, kunnes ne lopetettiin kokonaan tämän vuoden alusta.

– Korjausavustukset oli suunnattu kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa eläville perheille, joilla ei itsellään ollut enää muuta ulospääsyä homeloukustaan. Avustusten turvin voitiin pelastaa lukuisia perheitä takaisin normaalielämään. Ne pitää saada takaisin, Eloranta vaatii.

Hän kaipaa myös kunnilta toimia. Jokaisessa kunnassa pitäisi laatia kiinteistöstrategia, jonka perusteella kiinteistöt pidetään kunnossa ja peruskorjataan ja huolletaan oikea-aikaisesti.

– Eikä vasta sitten, kun ongelmat ovat jo karua todellisuutta ja niiden korjaaminen kallista.

Lisäksi Elorannan mielestä kuntien pitäisi lisätä vuosittaiseen talousarvioon noin 3 % määräraha kiinteistökannan kunnossapitoa ja huoltoa varten.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat