Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ranskan ja Turkin presidenttien sanasota jatkuu – Erdogan toisti loukkauksensa Macronille ja käski tämän hakea “apua ongelmiinsa”

LEHTIKUVA / AFP / LUDOVIC MARIN
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapaamisessa Pariisissa 5.tammikuuta 2018.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on jälleen käskenyt Ranskan presidentti Emmanuel Macronin “hakea apua mielenterveysongelmiinsa”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Erdoganin mukaan Macronilla on “pakkomielle” häntä kohtaan ja siksi tämä tarvitsee apua ongelmiinsa.

Erdogan sanoi vastaavan kommentin lauantaina, minkä jälkeen Ranska ilmoitti kutsuvansa Turkin suurlähettiläänsä takaisin kotiin.

Myös EU on tuominnut Erdoganin kommentit. Unionin ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin mukaan Erdoganin kommentteja Macronista ei voida hyväksyä.

Ranskan ja Turkin välit ovat kiristyneet, mikä johtuu erimielisyyksistä muun muassa itäisellä Välimerellä, Vuoristo-Karabahissa ja Libyassa. Erdoganin lauantainen kommentti taas liittyi Macronin kommentteihin islamista ja päätökseen valvoa tiukemmin islamin radikaalin tulkinnan levittämistä Ranskassa.

Debatti Ranskassa aiheesta on kiihtynyt sen jälkeen, kun ranskalainen opettaja mestattiin tämän näytettyä pilakuvaa profeetta Muhammadista.

Turkki pitkittää kaasun etsintää Välimerellä

Niin Ranskan kuin EU:nkin moitteista huolimatta Turkki aikoo jatkaa kiistellyn öljyn- ja kaasunetsintäaluksensa Oruc Reisin pitämistä Välimeren vesillä. Turkin laivaston kansainväliseen merenkulun hätä- ja turvallisuusradiojärjestelmään Navtextiin toimittaman ilmoituksen mukaan alus pysyy alueella ainakin marraskuun 4. päivään saakka.
Oruc Reisin piti poistua kiistavesiltä tiistaina.

Turkki lähetti aluksen itäiselle Välimerelle elokuussa. Tämä suututti Kreikan, jonka mukaan Turkki etsii kaasua Kreikalle kuuluvilta alueilta. Maiden välit kiristyivät pahasti, minkä jälkeen Turkki lopulta veti aluksen pois.

Myöhemmin Turkki kuitenkin lähetti aluksen takaisin ja ilmoitti, että se oli vain käynyt huollossa. Kreikan mukaan neuvottelut maiden suhteiden lieventämisestä eivät ole mahdollisia ennen kuin alus poistuu lopullisesti kiistavesiltä.

Turkki ja Kreikka kuuluvat molemmat sotilasliitto Natoon. Yhdysvallat syytti aikaisemmin tässä kuussa Turkkia tahallisesta provokaatiosta ja vaati sitä vetämään aluksen pois.

EU on varautunut myös käyttämään sanktioita Turkkia vastaan, jos se ei lopeta toimiaan itäisellä Välimerellä.

Borrell sanoi Twitterissä sunnuntaina, että Euroopan komissiolla on aitoa halua käynnistää suhteet Turkkiin puhtaalta pöydältä, mutta poliittista tahtoa tarvitaan myös Turkin puolelta.

– Muuten Turkki eristäytyy entistä enemmän, Borrell sanoi.

Turkin ja EU:n välit ovat olleet jo pitkään kireät presidentti Erdoganin itsevaltaisten otteiden takia. Etenkin vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen maassa on pidätetty useita toimittajia sekä rajoitettu merkittävästi opposition toimintaa ja muita kansalaisvapauksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE