Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ranskassa 1,1 miljoonaa ihmistä osoitti torstaina mieltään eläkeuudistusta vastaan

AFP / LEHTIKUVA / CHARLY TRIBALLEAU
Eläkeuudistusta vastustavia mielenosoittajia Tolousessa 23. maaliskuuta.

Noin 1,1 miljoonaa ihmistä osallistui Ranskassa torstaina mielenosoituksiin presidentti Emmanuel Macronin eläkeuudistusta vastaan, kertoi maan sisäministeriö. Ammattiliitto CGT:n mukaan mielenosoittajia olisi ollut jopa 3,5 miljoonaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pariisissa mielenosoittajia oli noin 119  000, mikä oli suurin määrä sen jälkeen kun protestit alkoivat tammikuussa.

Edellisistä mielenosoituksista maaliskuun puolivälissä protestoijien määrä koko maassa yli tuplaantui. Virallisten arvioiden mukaan maaliskuun alkupuolen ennätysmäärään, 1,28 miljoonaan, ei kuitenkaan päästy.

Macronin keskiviikkoisen televisioesiintymisen, jossa hän kieltäytyi tekemästä lakiin muutoksia ja vaati sen voimaantuloa vuodenvaihteessa, uskottiin kirvoittaneen lisää kansaa kadulle.

-  Mielestäni hän on hyvin autoritaarinen. Hän ei kuuntele, valitti Pariisin mielenosoituksiin osallistunut insinööri Solange Le Nuz, 28.

PARIISISSA mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi mellakoiksi, ja poliisi käytti kyynelkaasua ja patukoita protestoijia vastaan. Vajaat kolmisenkymmentä ihmistä otettiin kiinni yhteenotoissa.

Osa mielenosoittajista sytytti roskakasoja tuleen ja rikkoi kauppojen ikkunoita.

Lakkojen ja protestien taustalla on eläkeuudistus, jossa muun muassa nostetaan eläkeikää 62 vuodesta 64 vuoteen ja pidennetään aikaa, joka ihmisten on oltava työelämässä saadakseen täyden eläkkeen. Hallitus ajoi uudistuksen läpi ilman parlamentin alahuoneen hyväksyntää hyödyntämällä kiistanalaista perustuslain pykälää.

Macron itse on puolustanut eläkeuudistusta ja sanonut sen olevan maalle välttämätön. Keskiviikkoisessa televisiohaastattelussa hän sanoi olevansa valmis hyväksymään uudistuksesta koituvan epäsuosionsa.

Macroniin on sunnuntaina julkaistun kyselyn perusteella tyytyväisiä enää 28 prosenttia ranskalaisista, mikä on alhaisin lukema sitten edellisen protestiliikkeen, keltaliivien, huippuaikojen.

Mielenosoitusten lisäksi vaatimuksia lain muuttamisesta on tehostettu lakoilla. Junaliikenne takkuili pahasti torstaina työnseisauksen takia, ja tonnikaupalla jätteitä lemusi edelleen Pariisin kaduilla roskakuskien yhä jatkuvan lakon vuoksi.

Ammattiliitot ilmoittivat torstaina, että lakot ja protestit tulevat jatkumaan tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE