Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Ranskassa lomailevat britit säikähtivät – ”Siemailimme illalla cocktaileja, kun yhtäkkiä esiin lävähti uutinen, ja sitten olikin ryntäys varaamaan lentoja”

LEHTIKUVA / AFP Glyn Kirk

Britannian tuore koronakaranteenimääräys sai tuhannet Ranskassa lomailevat britit pyrkimään pikaisesti takaisin kotiin. Vaatimus 14 päivän omaehtoiseen karanteeniin jäämisestä tulee voimaan lauantaina aamuyöllä kello neljältä paikallista aikaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Brittien virrasta takaisin kotiin kertovat muun muassa yleisradioyhtiö BBC ja Guardian-lehti.

Ranskassa on noin 160 000 brittiläistä lomailijaa, arvioi Britannian liikenneministeri Grant Shapps BBC:lle perjantaina.

– Viimeinen asia mitä haluamme on se, että ihmiset palaavat ja tuovat tartunnat mukanaan, Shapps sanoi.

Britannia päätti karanteenivaatimuksesta torstaina sen jälkeen, kun Ranskassa oli vahvistettu noin 2 670 uutta koronavirustartuntaa. Luku on korkein sitten toukokuun.

Ranska on brittien keskuudessa suosituin lomakohde Espanjan jälkeen. Espanja poistettiin turvallisten maiden listalta heinäkuun jo lopussa.

”Ei varaa olla kahta viikkoa poissa töistä”

Kotiinpaluuruuhkan vuoksi esimerkiksi Englannin kanaalin alla kulkevat junavuorot oli perjantaina myyty loppuun, lentoliput maksoivat maltaita ja Ranskassa tiet ruuhkautuivat lautoille pyrkivistä brittiautoilijoista, mediat kertovat. Lauttavuoroja lisättiin matkustamisen helpottamiseksi.

Kanaalin alittavaa tunnelia hallinnoivan Eurotunnel-yhtiön mukaan 12 000 ihmistä yritti ostaa junalippuja tunnin sisällä sen jälkeen, kun Britannian uusista rajoituksista kerrottiin torstai-iltana. Yleensä lipunostajia on vastaavana aikana joitakin satoja.

Yrittäjä Tom Duffell kertoi BBC:lle perheen loman Nizzassa loppuneen muutaman päivän etuajassa.

– Siemailimme illalla cocktaileja, kun yhtäkkiä esiin lävähti uutinen, ja sitten olikin ryntäys varaamaan lentoja, Duffell kuvaili.

Viime hetken lennot kotiin maksoivat nelihenkiselle perheelle noin 800 puntaa, Duffell kertoo.

– Ei meillä ole varaa olla kahta viikkoa poissa töistä.

Duffellin mukaan turvaväleistä ei ollut enää mitään jäljellä siinä vaiheessa, kun ihmiset pyrkivät liikennevälineisiin ja kasaantuivat jonoihin lentokentälle.

Britannian uusin koronakaranteeni koskee myös esimerkiksi Hollannista ja Maltalta maahan palaavia.

Ranska on ilmoittanut harkitsevansa vastaamista Britannian toimiin. Hollanti puolestaan neuvoo välttämään muuta kuin välttämätöntä matkustamista Britanniaan, BBC kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE