Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Rauha on palannut” – Kosin lomasaari palautuu kaksi kuolonuhria ja yli 400 loukkaantunutta vaatineesta maanjäristyksestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Perjantaiöisen maanjäristyksen tuoma epävarmuus leijui Kreikassa sijaitsevan Kosin lomasaaren yllä edelleen lauantaina.

Monet viettivät yönsä teltoissa, vaikka viranomaisten mukaan suurin osa hotelleista säilyi vahingoittumattomina järistyksen ravistelussa. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,7 magnitudia.

Glasgow’sta saapuneen Deborah Kinnearin perhe mietti kotiinlähtöä vietettyään yön ulkona. He kuitenkin jäivät, sillä lentoja kotiin Skotlantiin ei ollut saatavilla.

– Mielestäni rauha on palannut. Viime yö ei ollut kovinkaan karmea. Toivomme, että pahin on ohi. Tämä on ollut yksi elämämme parhaista lomista, Kinnear sanoi.

Kosin lentokenttä toimi yskähdellen toista päivää putkeen. Suurin osa lennoista oli myöhässä.

Kosin vilkas satama pysyi pois käytöstä, sillä asiantuntijat ehtivät lauantaina vasta tarkastamaan sataman mahdollisia vaurioita. Lauttaliikenne pääsi kuitenkin kulkemaan Kefaloksen sataman kautta.

Kaksi ihmistä, ruotsalainen ja turkkilainen, kuoli, kun baarin seinä sortui. Kosilla ja Turkin Bodrumissa loukkaantui yhteensä yli 400 ihmistä. Kosilla loukkaantuneista seitsemän loukkaantui vakavasti. Turkissa 20 ihmistä oli lauantaina edelleen sairaalahoidossa.

– Ottaen huomioon, miten paljon ihmisiä oli viettämässä aikaa ulkona, vain kaksi kuolonuhria on suoranainen ihme, Kosin saaren varapormestari David Yerasklis sanoi Kathimerini-lehdelle.

Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia.

Kreikassa on käynnissä lomasesongin vilkkain aika. Kos on erityisen suosittu lomapaikka brittien ja skandinaavien keskuudessa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras varoitti lietsomasta pelkoa.

– Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia, sillä se ei helpota normaaliin päiväjärjestykseen palaamista, Tsiprasin hallinto tiedotti.

Viranomaiset sanoivat, että esimerkiksi tiet olivat välttyneet suuremmilta vahingoilta. Monet turistien suosimat historialliset rakennukset pitivät ovensa suljettuina lauantaina varmuuden vuoksi.

Kreikka ja Turkki sijaitsevat maanjäristyksille herkällä alueella. Kummassakin maassa maa järisee useita kertoja vuodessa.

STT – AFP

Ulkoministeriö: Suomessa järjestetään rutiininomainen ja akateeminen Pohjois-Korea-tapaaminen

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut.

Suomessa järjestetään Pohjois-Koreaan liittyvät neuvottelut, joissa ei kuitenkaan ole kyse korkea-arvoisesta poliittisesta tapaamisesta. Ulkoministeriöstä kerrottiin STT:lle, että tapaamisessa on kyse rutiininomaisesta niin sanotusta 1,5 raiteen akateemisesta tapahtumasta.

Ulkoministeriön mukaan tiedossa ei ole, että tapaamisessa olisi mukana Yhdysvaltojen virkamiehiä.

MTV kertoi aiemmin, että Helsinkiin saapuisi Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja. MTV:n tietojen mukaan vierailu alkaa huomenna ja on kaksipäiväinen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )