Ulkomaat

”Rauha on palannut” – Kosin lomasaari palautuu kaksi kuolonuhria ja yli 400 loukkaantunutta vaatineesta maanjäristyksestä

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Perjantaiöisen maanjäristyksen tuoma epävarmuus leijui Kreikassa sijaitsevan Kosin lomasaaren yllä edelleen lauantaina.

Monet viettivät yönsä teltoissa, vaikka viranomaisten mukaan suurin osa hotelleista säilyi vahingoittumattomina järistyksen ravistelussa. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,7 magnitudia.

Glasgow’sta saapuneen Deborah Kinnearin perhe mietti kotiinlähtöä vietettyään yön ulkona. He kuitenkin jäivät, sillä lentoja kotiin Skotlantiin ei ollut saatavilla.

– Mielestäni rauha on palannut. Viime yö ei ollut kovinkaan karmea. Toivomme, että pahin on ohi. Tämä on ollut yksi elämämme parhaista lomista, Kinnear sanoi.

Kosin lentokenttä toimi yskähdellen toista päivää putkeen. Suurin osa lennoista oli myöhässä.

Kosin vilkas satama pysyi pois käytöstä, sillä asiantuntijat ehtivät lauantaina vasta tarkastamaan sataman mahdollisia vaurioita. Lauttaliikenne pääsi kuitenkin kulkemaan Kefaloksen sataman kautta.

Kaksi ihmistä, ruotsalainen ja turkkilainen, kuoli, kun baarin seinä sortui. Kosilla ja Turkin Bodrumissa loukkaantui yhteensä yli 400 ihmistä. Kosilla loukkaantuneista seitsemän loukkaantui vakavasti. Turkissa 20 ihmistä oli lauantaina edelleen sairaalahoidossa.

– Ottaen huomioon, miten paljon ihmisiä oli viettämässä aikaa ulkona, vain kaksi kuolonuhria on suoranainen ihme, Kosin saaren varapormestari David Yerasklis sanoi Kathimerini-lehdelle.

Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia.

Kreikassa on käynnissä lomasesongin vilkkain aika. Kos on erityisen suosittu lomapaikka brittien ja skandinaavien keskuudessa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras varoitti lietsomasta pelkoa.

– Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia, sillä se ei helpota normaaliin päiväjärjestykseen palaamista, Tsiprasin hallinto tiedotti.

Viranomaiset sanoivat, että esimerkiksi tiet olivat välttyneet suuremmilta vahingoilta. Monet turistien suosimat historialliset rakennukset pitivät ovensa suljettuina lauantaina varmuuden vuoksi.

Kreikka ja Turkki sijaitsevat maanjäristyksille herkällä alueella. Kummassakin maassa maa järisee useita kertoja vuodessa.

STT – AFP

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat