”Rauha on palannut” – Kosin lomasaari palautuu kaksi kuolonuhria ja yli 400 loukkaantunutta vaatineesta maanjäristyksestä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Perjantaiöisen maanjäristyksen tuoma epävarmuus leijui Kreikassa sijaitsevan Kosin lomasaaren yllä edelleen lauantaina.

Monet viettivät yönsä teltoissa, vaikka viranomaisten mukaan suurin osa hotelleista säilyi vahingoittumattomina järistyksen ravistelussa. Järistys oli voimakkuudeltaan 6,7 magnitudia.

Glasgow’sta saapuneen Deborah Kinnearin perhe mietti kotiinlähtöä vietettyään yön ulkona. He kuitenkin jäivät, sillä lentoja kotiin Skotlantiin ei ollut saatavilla.

– Mielestäni rauha on palannut. Viime yö ei ollut kovinkaan karmea. Toivomme, että pahin on ohi. Tämä on ollut yksi elämämme parhaista lomista, Kinnear sanoi.

Kosin lentokenttä toimi yskähdellen toista päivää putkeen. Suurin osa lennoista oli myöhässä.

Kosin vilkas satama pysyi pois käytöstä, sillä asiantuntijat ehtivät lauantaina vasta tarkastamaan sataman mahdollisia vaurioita. Lauttaliikenne pääsi kuitenkin kulkemaan Kefaloksen sataman kautta.

Kaksi ihmistä, ruotsalainen ja turkkilainen, kuoli, kun baarin seinä sortui. Kosilla ja Turkin Bodrumissa loukkaantui yhteensä yli 400 ihmistä. Kosilla loukkaantuneista seitsemän loukkaantui vakavasti. Turkissa 20 ihmistä oli lauantaina edelleen sairaalahoidossa.

– Ottaen huomioon, miten paljon ihmisiä oli viettämässä aikaa ulkona, vain kaksi kuolonuhria on suoranainen ihme, Kosin saaren varapormestari David Yerasklis sanoi Kathimerini-lehdelle.

Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia.

Kreikassa on käynnissä lomasesongin vilkkain aika. Kos on erityisen suosittu lomapaikka brittien ja skandinaavien keskuudessa. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras varoitti lietsomasta pelkoa.

– Liioittelut ja dramatisoinnin ilmapiiriä ei kannata ruokkia, sillä se ei helpota normaaliin päiväjärjestykseen palaamista, Tsiprasin hallinto tiedotti.

Viranomaiset sanoivat, että esimerkiksi tiet olivat välttyneet suuremmilta vahingoilta. Monet turistien suosimat historialliset rakennukset pitivät ovensa suljettuina lauantaina varmuuden vuoksi.

Kreikka ja Turkki sijaitsevat maanjäristyksille herkällä alueella. Kummassakin maassa maa järisee useita kertoja vuodessa.

STT – AFP

Maailman nuorin pääministeri vannoi virkavalan tuhansien buuatessa

Kuva: Lehtikuva

Itävallan pääkaupungissa Wienissä tuhannet ihmiset osoittivat mieltään, kun uusi hallitus vannoi virkavalansa maanantaina. Hallituksen muodostivat keskusta-oikeistolainen kansanpuolue (ÖVP) ja äärioikeistolainen vapauspuolue (FPÖ).

Viranomaisten mukaan mielenosoittajia oli noin 5 500 ja protestia valvoi noin 1 500 poliisin joukko. Protestoijat kantoivat muun muassa natseja vastustavia kylttejä.

Puolueet pääsivät sopuun koalitiohallituksesta viikonloppuna. Sen jälkeen vapauspuolueen johtaja Heinz-Christian Strache ehti jo julistaa Facebook-tilillään, että uusi hallitus aikoo leikata turvapaikanhakijoiden etuuksista.

Uudessa hallituksessa Strache on varakansleri. Liittokansleriksi nousi 31-vuotias keskusta-oikeiston Sebastian Kurz (kuvassa), josta tuli samalla maailman nuorin pääministeri.

Pinera palaa Chilen presidentiksi

Kuva: AFP PHOTO Martin Bernetti
Chilean presidetiksi nousee Sebastian Pinera. Tässä yhdessä vaimonsa Cecilia Morelin kanssa voittoa juhlimassa,

Chilen presidentiksi nousee virkaa jo aiemmin hallussaan pitänyt Sebastian Pinera. Kun liki kaikki vaalien toisen kierroksen äänet oli laskettu, Pineran äänisaalis oli 55 prosenttia.

Konservatiivien Pineran vastaehdokkaana vaaleissa oli vasemmistolainen entinen televisiotoimittaja Alejandro Guillier. Hän myönsi vaalitappionsa ääntenlaskun edettyä viime metreilleen.

Pinera astuu virkaan ensi vuonna. Aiemmin hän toimi Chilen presidenttinä vuosina 2010–2014.

STT-AFP, Santiago

Hondurasin presidentti julistettiin vaalien voittajaksi – Oppositio ei niele virallista vaalitulosta – kehottaa kansaa kadulle

Kuva: AFP PHOTO Orlando Sierra
Amerikan maiden järjestön Hondurasin asioiden  päällikkö  Jorge Tuto Quiroga vastaili toimittajien kysymyksiin Tegucigalpassa eilen.

Keski-Amerikan Hondurasissa istuva presidentti Juan Orlando Hernandez on julistettu kolme viikkoa sitten järjestettyjen presidentinvaalien voittajaksi.

Hondurasin vaaliviranomaiset julistivat tuloksen sunnuntaina päivää sen jälkeen, kun Hernandezin vastaehdokas, vasemmistolainen Salvador Nasralla matkusti Yhdysvaltoihin. Nasrallan mukaan hänen tarkoituksensa on kiinnittää huomiota väitettyyn vaalivilppiin.

Vasemmisto-oppositio on sanonut, ettei se suostu tunnustamaan viranomaisten julistamaa vaalitulosta. Oppositio on kehottanut kansaa protestoimaan.

Virallisen vaalituloksen mukaan Hernandez sai 43 ja Nasralla 41 prosenttia äänistä.
Nasralla ja oppositio väittävät, että vaalitulosta peukaloitiin istuvan presidentin eduksi. Myös kansainväliset vaalitarkkailijat ovat raportoineet ”epätarkkuuksista” vaaleissa. Nasralla on vaatinut uusia vaaleja.

Mellakoinnissa on jo kuollut ihmisiä

Hondurasissa on vaalien jälkeen protestoitu nykyhallintoa vastaan. Mielenosoitukset ovat paikoin yltyneet mellakoinniksi. Levottomuuksissa on kuollut ihmisiä, mutta kuolleiden tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Poliisin mukaan kuolleita on kolme, oppositio puhuu paristakymmenestä kuolleesta ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on raportoinut 14 kuolleen mellakoissa.
Hondurasin perustuslain mukaan istuva presidentti ei saisi pyrkiä jatkokaudelle. Hernandezin konservatiivipuolueen mukaan laki kuitenkin kumottiin korkeimman oikeuden päätöksellä vuonna 2015.

STT-AFP,  Tegucigalpa

 

AVAINSANAT

Trooppisen myrskyn aiheuttamat maanvyöryt vaatineet ainakin 26 hengen Filippiineillä

Kuva: Lehtikuva

Filippiineillä kymmeniä ihmisiä on kuollut tai joutunut kateisiin trooppisen myrskyn aiheuttamissa maanvyöryissä. Viranomaiset kertoivat sunnuntaina 26 ihmisen kuolleen ja yli 20:n olevan kateissa.

Kai-Tak-myrsky moukaroi lauantaina Filippiinien itäosia. Se katkoi sähkölinjoja ja nostatti tulvia. Lauantaina myrsky laantui, mutta viranomaiset varoittivat uusien tulvien ja vyöryjen vaarasta.

Lauttaliikenne myrskyn piinaamalla alueella oli sunnuntaina yhä poikki, ja 15 000 ihmistä oli sen vuoksi jäänyt jumiin.

– Olen ollut jumissa kolme päivää ja nukkunut bussissa. Haluan vain päästä kotiin perheeni luo joulua viettämään, valitti 55-vuotias maanviljelijä AFP:lle.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Ruotsin pääministeri: Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin

Ruotsin hallitus ehdottaa lakia, jonka mukaan seksi olisi kiellettyä henkilön kanssa, joka ei ole nimenomaisesti sanonut kyllä tai aktiivisesti osoittanut halukkuutta olla mukana.

Pääministeri Stefan Löfven perustelee lakihanketta sillä, että seksin pitää olla vapaaehtoista. Jos se ei ole vapaaehtoista, se on laitonta. Uudessa laissa lisättäisiin raiskaukseksi luettavia tekoja ja rangaistuksia kovennettaisiin.

Esityksen pohjalla on komiteaehdotus, josta vallitsee suuri yksimielisyys puolueiden kesken.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta