Politiikka

Rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen: ”Ahtisaaren työ on inspiroinut minua pitkään”

Johannes Ijäs
Pekka Haavisto (vasemmalla), Timo Soini ja Jutta Urpilainen järjestivät tänään tiedotustilaisuuden ulkoasiainministeriön tiloissa.
Johannes Ijäs
Pekka Haavisto (vasemmalla), Timo Soini ja Jutta Urpilainen järjestivät tänään tiedotustilaisuuden ulkoasiainministeriön tiloissa.
Johannes Ijäs
Pekka Haavisto (vasemmalla), Timo Soini ja Jutta Urpilainen järjestivät tänään tiedotustilaisuuden ulkoasiainministeriön tiloissa.

Ulkoasiainministeri Timo Soini on nimittänyt kansanedustaja Jutta Urpilaisen erityisedustajakseen rauhanvälityksessä.

Asiasta järjestettiin tänään ministeriön tiedotustilaisuus, jossa paikalla oli Soinin lisäksi Urpilaisen edeltäjä erityisedustajana, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

Urpilaisen tehtävä painottuu naisten ja nuorten roolin vahvistamiseen alueellisena painopisteenä Afrikka.

Tilaisuudessa Soini kiitti Haavistoa tämän työstä. Soini totesi, että hän ja Haavisto tulivat hyvin toimeen erilaisista puoluetaustoistaan huolimatta.

Haavisto heitti, että moni ajatteli yhteistyöstä tulevan poliittista riitelyä.

– Alkuun sovittiin, että saat haukkua vihreitä takiaispuolueeksi ja minä saan kritisoida kehitysyhteistyöleikkauksia, hän rupatteli Soinille.

”Poliittisilla taustoilla ei tällaisissa asioissa saa olla merkitystä.”

Soini totesi olevansa iloinen, että SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen suostui tehtävään. Hän painotti monin tavoin Urpilaisen kansainvälistä verkottuneisuutta ja tehtävään sopivia luottamustehtäviä kotimaassa.

– Tulimme Jutan kanssa yhtä aikaa eduskuntaan. Olen tuntenut Jutan pitkän aikaa ja arvostan hänen osaamistaan ammati-ihmisenä ja ihmisenä, jolla on sydän ja arvo paikallaan, Soini sanoi.

Soini painotti Afrikan olevan strategisesti tärkeä paikka Euroopalle. Afrikan tapahtumat heijastuvat Eurooppaan muun muassa muuttoliikkeenä. Soini muistutti myös reilun kaupankäynnin merkityksestä afrikkalaisten kanssa.

– Joko otamme heidän tuotteensa tai ihmisensä, meidän on oltava Afrikalle reiluja kaupassa, hän sanoi tarkoittaen sitä, että globaaleihin haasteisiin pitää pystyä vaikuttamaan niiden syntysijoilla.

– Jutta Urpilainen vahvistaa omalta osaltaan Suomen vahvaa panosta konfliktien ehkäisyyn ja kansainväliseen rauhavälitykseen. On tärkeää, että meillä on kansainvälisesti päteviä toimijoita, joita arvostetaan ulkomailla. Poliittisilla taustoilla ei tällaisissa asioissa saa olla merkitystä. Toimimme tiiviissä yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja EU:n kanssa, Soini totesi.

”Edelleenkin valitettavasti rauhanprosessit ovat hyvin miesvetoisia.”

Jutta Urpilainen totesi ulkoministeri Soinille arvostavansa saamaansa kutsua tehtävään. Urpilaisen tehtävä on luonteeltaan luottamustehtävä, josta ei makseta palkkaa.

Urpilainen kertoi, että on ollut hyvin pitkään inspiroitunut presidentti Martti Ahtisaaren tekemästä rauhanvälitystyöstä.

– Rauhanvälitys on ollut pitkäaikainen jatkumo meidän ulkopoltiikassamme ja tällä hallituskaudella erityinen prioriteetti.

Urpilainen totesi, että Afrikan vakaus ja kehitys on aidosti Euroopalle kohtalonkysymys. Viime aikoina tämä on näkynyt hänen mukaansa hallitsemattomana maahanmuuttoliikkeenä.

Hän muistutti Afrikan valtavasta väestönkasvusta. Maanosassa on paljon nuoria.

– Ilman koulutusta, työtä ja toimeentuloa, on vaikea ajatella, että Afrikan maanosalla olisi loistava tulevaisuus. On luontevaa, että työn toinen painopiste on nimenomaan nuoret. Kestävä rauhaa ei voi tehdä ilman nuorten osallistumista.

Urpilainen muistutti myös toisesta tärkeästä painopisteestä eli naisten roolista. Heidät on nähtävä rauhanvälittäjinä, ei vain konfliktin uhreina.

– Edelleenkin valitettavasti rauhanprosessit ovat hyvin miesvetoisia. Naisten koulutukseen ja verkostoitumiseen on kiinnittettävä huomiota.

– Oma roolini on toimia viestinviejänä Suomen tavoitteista rauhanvälityksen kehittämisessä, Urpilainen tiivisti.

”Rauhanvälityskin on kilpailtu ala.”

Pekka Haavisto muistutti, että rauhanvälityskin on kilpailtu ala.

Sotatantereilla ja konfliktialueilla voi olla monenlaisia toimijoita ja toiminta voi olla huonosti koordinoitua. Suomi on Haaviston mukaan pyrkinyt lisäämään toimijoiden välistä koordinaatiota.

– Olen iloinen, että Urpilainen ottaa pallon, hänellä on jo hyvät kansainväliset verkostot, Haavisto sanoi.

Haavisto totesi, että hänen oma työnsä loppuu osin myös presidentinvaaliehdokkuuden takia. Kun ei ole rauhanvälityksen erityisedustajana vaalikamppailun aikana, pystyy ottamaan vapaammin kantaa ulkoministeriön toimintapiirissä oleviin asioihin.

– Odotan mielenkiinnolla, Timo Soini naurahti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat