[pro_ad_display_adzone id=68868]

Rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen: ”Ahtisaaren työ on inspiroinut minua pitkään”

Kuva: Johannes Ijäs
Pekka Haavisto (vasemmalla), Timo Soini ja Jutta Urpilainen järjestivät tänään tiedotustilaisuuden ulkoasiainministeriön tiloissa.

Ulkoasiainministeri Timo Soini on nimittänyt kansanedustaja Jutta Urpilaisen erityisedustajakseen rauhanvälityksessä.

Asiasta järjestettiin tänään ministeriön tiedotustilaisuus, jossa paikalla oli Soinin lisäksi Urpilaisen edeltäjä erityisedustajana, vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

Urpilaisen tehtävä painottuu naisten ja nuorten roolin vahvistamiseen alueellisena painopisteenä Afrikka.

Tilaisuudessa Soini kiitti Haavistoa tämän työstä. Soini totesi, että hän ja Haavisto tulivat hyvin toimeen erilaisista puoluetaustoistaan huolimatta.

Haavisto heitti, että moni ajatteli yhteistyöstä tulevan poliittista riitelyä.

– Alkuun sovittiin, että saat haukkua vihreitä takiaispuolueeksi ja minä saan kritisoida kehitysyhteistyöleikkauksia, hän rupatteli Soinille.

”Poliittisilla taustoilla ei tällaisissa asioissa saa olla merkitystä.”

Soini totesi olevansa iloinen, että SDP:n kansanedustaja Jutta Urpilainen suostui tehtävään. Hän painotti monin tavoin Urpilaisen kansainvälistä verkottuneisuutta ja tehtävään sopivia luottamustehtäviä kotimaassa.

– Tulimme Jutan kanssa yhtä aikaa eduskuntaan. Olen tuntenut Jutan pitkän aikaa ja arvostan hänen osaamistaan ammati-ihmisenä ja ihmisenä, jolla on sydän ja arvo paikallaan, Soini sanoi.

Soini painotti Afrikan olevan strategisesti tärkeä paikka Euroopalle. Afrikan tapahtumat heijastuvat Eurooppaan muun muassa muuttoliikkeenä. Soini muistutti myös reilun kaupankäynnin merkityksestä afrikkalaisten kanssa.

– Joko otamme heidän tuotteensa tai ihmisensä, meidän on oltava Afrikalle reiluja kaupassa, hän sanoi tarkoittaen sitä, että globaaleihin haasteisiin pitää pystyä vaikuttamaan niiden syntysijoilla.

– Jutta Urpilainen vahvistaa omalta osaltaan Suomen vahvaa panosta konfliktien ehkäisyyn ja kansainväliseen rauhavälitykseen. On tärkeää, että meillä on kansainvälisesti päteviä toimijoita, joita arvostetaan ulkomailla. Poliittisilla taustoilla ei tällaisissa asioissa saa olla merkitystä. Toimimme tiiviissä yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja EU:n kanssa, Soini totesi.

”Edelleenkin valitettavasti rauhanprosessit ovat hyvin miesvetoisia.”

Jutta Urpilainen totesi ulkoministeri Soinille arvostavansa saamaansa kutsua tehtävään. Urpilaisen tehtävä on luonteeltaan luottamustehtävä, josta ei makseta palkkaa.

Urpilainen kertoi, että on ollut hyvin pitkään inspiroitunut presidentti Martti Ahtisaaren tekemästä rauhanvälitystyöstä.

– Rauhanvälitys on ollut pitkäaikainen jatkumo meidän ulkopoltiikassamme ja tällä hallituskaudella erityinen prioriteetti.

Urpilainen totesi, että Afrikan vakaus ja kehitys on aidosti Euroopalle kohtalonkysymys. Viime aikoina tämä on näkynyt hänen mukaansa hallitsemattomana maahanmuuttoliikkeenä.

Hän muistutti Afrikan valtavasta väestönkasvusta. Maanosassa on paljon nuoria.

– Ilman koulutusta, työtä ja toimeentuloa, on vaikea ajatella, että Afrikan maanosalla olisi loistava tulevaisuus. On luontevaa, että työn toinen painopiste on nimenomaan nuoret. Kestävä rauhaa ei voi tehdä ilman nuorten osallistumista.

Urpilainen muistutti myös toisesta tärkeästä painopisteestä eli naisten roolista. Heidät on nähtävä rauhanvälittäjinä, ei vain konfliktin uhreina.

– Edelleenkin valitettavasti rauhanprosessit ovat hyvin miesvetoisia. Naisten koulutukseen ja verkostoitumiseen on kiinnittettävä huomiota.

– Oma roolini on toimia viestinviejänä Suomen tavoitteista rauhanvälityksen kehittämisessä, Urpilainen tiivisti.

”Rauhanvälityskin on kilpailtu ala.”

Pekka Haavisto muistutti, että rauhanvälityskin on kilpailtu ala.

Sotatantereilla ja konfliktialueilla voi olla monenlaisia toimijoita ja toiminta voi olla huonosti koordinoitua. Suomi on Haaviston mukaan pyrkinyt lisäämään toimijoiden välistä koordinaatiota.

– Olen iloinen, että Urpilainen ottaa pallon, hänellä on jo hyvät kansainväliset verkostot, Haavisto sanoi.

Haavisto totesi, että hänen oma työnsä loppuu osin myös presidentinvaaliehdokkuuden takia. Kun ei ole rauhanvälityksen erityisedustajana vaalikamppailun aikana, pystyy ottamaan vapaammin kantaa ulkoministeriön toimintapiirissä oleviin asioihin.

– Odotan mielenkiinnolla, Timo Soini naurahti.

Asuntolainojen lainakatto kiristyy

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

Finanssivalvonta kiristää lainakattoa. Lainakatto kiristyy muiden kuin ensiasunnon hankintaa varten otettujen lainojen osalta 5 prosenttiyksiköllä 85 prosenttiin.

Finanssivalvonnan mukaan kotitalouksien velka on nyt historiallisen korkealla tasolla ja kasvaa edelleen.

Enimmäisluototussuhteen kiristämisellä pyritään Finanssivalvonnan mukaan hillitsemään velkaantuneisuuden kasvua.

Ensiasunnon hankintaan otettavien asuntolainojen osalta enimmäisluototussuhde pysyy ennallaan 95 prosentissa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139132]

Tänään käynnistyy jäsenvaali SDP:n kansanedustajaehdokkaista Uudenmaan vaalipiirissä – ”On nähtävissä myös suurta aktivoitumista”

Toiminnanjohtaja Pekka Tuuri kehuu ehdokaslistaa monipuoliseksi.

Uudenmaan vaalipiirin demarikansanedustajaehdokkaista käydään jäsenvaali 19.3.–15.4.2018. SDP:n kansanedustajaehdokkuutta tavoittelee suurimmassa vaalipiirissä kaikkiaan 39 henkilöä. Mukana on istuvia kansanedustajia sekä muita kokeneita eduskuntavaaliehdokkaita, mutta myös monia ensikertalaisia.

Lisäksi 17.-19.4.2018 piiritoimistolla järjestetään uurnaäänestys kello 16–19, jossa äänestää voivat ne, jotka eivät äänestäneet verkossa.

Vaalitavaksi piirihallitus päätti sähköisen äänestyksen, joka toimitetaan jäsenrekisterin jäsenextran kautta. Äänestämään pääsee jäsennumerolla ja salasanalla tai tunnistautumalla pankkitunnuksin. Nettiäänestyksen päättymisen jälkeen piiritoimistolla on kolmena päivänä mahdollisuus äänestää uurnavaalissa mikäli ei äänestänyt netissä.

Äänioikeutettuja vaalissa ovat 31.12.2017 jäsenmaksunsa maksaneet Uudenmaan vaalipiirin alueella jäsenrekisterin perusteella asuvat jäsenet.

Piirihallituksen työvaliokunta toimii vaalin keskusvaalilautakuntana.

Äänestäjillä on hyvät mahdollisuudet tutustua ehdokkaisiin ennen äänten antamista.

Kaikille äänioikeutetuille lähetettiin postin kautta kirje, jossa kerrotaan vaalista ja ohjeista äänestää. Piirin kotisivuille on luotu vaalisivut, johon on koottu ohjeet, ehdokkaat ja muut tiedot vaaleista. Vaalisivut löytyvät osoitteesta www.uusimaa.sdp.fi/jasenvaali.

Äänestää saa enintään 10 ehdokasta.

”Jäsenillä on monipuolinen ja hyvä kattaus ehdokkaita, joista valita suurimman vaalipiirin demarilista. Postiäänestyksen puuttuminen on harmittanut joitakin osastoja ja jäseniä. Toisaalta on nähtävissä myös suurta aktivoitumista. Monet osastot järjestävät nettiäänestystilaisuuksia omille jäsenilleen. Tilaisuuksissa on pari tietokonetta ja opastusta kirjautumiseen”, toiminnanjohtaja Pekka Tuuri sanoo.

”Vaalisivuilta löytyy video sekä kuvalliset ohjeet siitä, miten nettiäänestys toimii. Ehdokkaista puolestaan löytyy kuvat ja linkit heidän kotisivuilleen sekä sosiaalisen median kanaviin. Äänestäjillä on hyvät mahdollisuudet tutustua ehdokkaisiin ennen äänten antamista.”

Piirikokous vahvistaa vaalin tuloksen 28.4.2018 kokouksessaan.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

HS: Ministeriö harkitsee, kannattaako kielikokeilua ollenkaan järjestä – yksi kuudesta kunnasta perui osallistumisensa

Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kaustisen kunta Keski-Pohjanmaalla vetäytyy kokeilusta, jolla pakollinen ruotsin kieli voitaisiin korvata muulla kielellä, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Se tarkoittaa, että kiinnostuneiden kuntien määrä putoaa viiteen.

Lehden mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö harkitsee nyt, kannattaako kielikokeilua ollenkaan järjestää. Päätös tehtäneen alkuviikosta.

Kaustisen kunnanhallitus kumosi sivistyslautakunnan aiemmin tekemän päätöksen osallistua kokeiluun.

– Lautakunnassa päätös syntyi äänestyksen jälkeen ja hakemus laitettiin menemään. Myöhemmin kunnanhallitus kuitenkin käytti otto-oikeuttaan ja perui hakemuksen, sanoo Kaustisen keskuskoulun rehtori Mailis Tastula Helsingin Sanomille.

Tastulan mukaan tärkein syy perua kunnan osallistuminen on, että Kaustinen sijaitsee ruotsinkielisen alueen reunalla ja kunta tekee laaja-alaista yhteistyötä ruotsinkielisen seudun kanssa.

Mukana kokeilussa olisivat vielä Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi. Kokeilun piirissä olisi näin ollen Helsingin Sanomien mukaan noin 450 oppilasta.

Kokeilu koskisi 5. tai 6. luokan oppilaita, jotka aloittaisivat toisen kotimaisen kielen opiskelun tulevana syksynä, ja kestäisi siihen asti, että sen aloittaneet oppilaat valmistuvat peruskoulusta.

Osallistuminen kokeiluun on oppilaille vapaaehtoista.

Helsingin SDP-ryhmän puheenjohtaja: ”Olisiko sote-sodassa aika ottaa käyttöön viimeinenkin keino?”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Kaupunginvaltuutettu, SDP:n Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja ja Uudenmaan maakuntavaltuuston jäsen Eveliina Heinäluoma kirjoittaa Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa kuinka seudun päättäjät ovat joutuneet valittelemaan ”kylmä kyytiä” hallituksen runnoessa läpi ”niin opposition kuin nyt kokoomuspoliitikkojenkin kritisoimaa sote-mallia”.

– Uudenmaan asukkaiden on syytä olla huolissaan. Uudenmaan liiton tekemien laskelmien perusteella pääkaupunkiseudulla syntyisi 200–400 miljoonan euron alijäämä uudistuksen ensimmäisenä vuonna, Heinäluoma kirjoittaa.

– Tulevina vuosina Uudenmaan maakunnalle osoitetaan koko maan kustannusten hillinnän tavoitteesta kolmasosa, noin miljardi euroa.

Hän korostaa, että vaje pakottaisi Uudenmaan maakunnan päättäjät joko leikkaamaan mittavasti pääkaupunkiseudun asukkaiden sote-palveluista tai korottamaan maksuja.

– Kasvavan pääkaupunkiseudun näkökulmasta tätä ei voi hyväksyä.

– Olemme tottuneet näkemään maaseudun asialla kulkevien karvalakkilähetystöjen vaativan ministerin puheille pääsyä. Olisiko nyt pääkaupunkiseudun aika ottaa viimeinenkin keino sote-sodassa käyttöön: panna karvalakki päähän ja marssia hallituksen portaille?

50 000 allekirjoituksen raja ylittyi – Perintö- ja lahjaveroa vastustava kansalaisaloite eduskunnan käsiteltäväksi

Perintö- ja lahjaveroa vastustava kansalaisaloite on ylittänyt 50 000 allekirjoituksen rajan. Aloite etenee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitteen mukaan perintövero on yhteiskunnalle ongelmallinen ja aiheuttaa ongelmatilanteita avio- tai avopuolisoiden, rekisteröityneen parisuhteen tai muun läheisen kuoleman tapahtuessa. Kansalaisaloitteen ajajien mukaan perintövero on myös moraalisesti ongelmallinen, kun lähiomaisen kuoleman yhteydessä valtio rankaisee surijaa vaatimalla veroa yhteisestä omaisuudesta.

Kansalaisaloitteen ajajat muistuttavat, että lahja- ja perintöverosta luovuttiin Ruotsissa jo vuonna 2004 ja Norja luopui verosta vuonna 2014.

Perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa.

Taloustieteilijöiden mielestä perintövero ei ole haitallisimpien verojen joukossa ja siksi he eivät ole innokkaita poistamaan sitä. Vuonna 2015 joukko tunnettuja taloustieteen professoreita ja muita ekonomisteja vetosi silloiseen hallitukseen perintö- ja lahjaveron säilyttämisen puolesta. Tuolloin keskusta ja kokoomus pohtivat verosta luopumista.

– Talouspolitiikan arviointineuvosto on ottanut kantaa, että perintövero on suhteellisen hyvä vero, eikä ainakaan sen kokonaan poistaminen olisi perusteltua. Se tuottaa tällä hetkellä aika paljon verotuloja ja sen korvaaminen muilla veroilla saattaisi olla haitallisempaa, sanoo Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan jokainen hallitus tasapainottelee sopivan perintöveroprosentin kanssa.

– Nykyään on – jos ajatellaan suurinta osaa perinnön saajista – jo rintaperillisille ja lähiomaisille kevennyksiä. Toki joudutaan maksamaan veroja, mutta perinnön täytyy olla tosi iso, jotta puhutaan isoista summista.

Suurin oppositiopuolue SDP on taloustieteilijöiden kanssa samaa mieltä, eikä suurin surminkaan halua poistaa veroa.

– Perintö- ja lahjavero on markkinatalouden kannalta paras vero, perustelee SDP:n Timo Harakka, joka on eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ryhmävastaava.

Harakka uskoo perintöveron tuoton vain kasvavan väestön ikääntyessä.

Hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvioivat myös aiemmin, ettei perintö- ja lahjaverosta luopuminen kertaheitolla ole realistista.

Hallitus ennakoi tämän vuoden budjetissa perintö- ja lahjaveron tuotoksi 720 miljoonaa euroa. Nykyhallitus on keventänyt perintö- ja lahjaveron prosentteja kautta linjan, kun taas viime vaalikaudella perintö- ja lahjaverotusta kiristettiin.