Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Rauno Vesivalo – Annetaan mahdollisuus

Eipä ole ihminen muuttunut, vaikka sivistys varmaan on lisääntynyt, tieto ja ymmärrys ovat kasvaneet. Onko ihminen ihmiselle toivo? Vai onko ihminen toiselle raateleva susi?

Rauno Vesivalo

Porin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja

Lukiessani Katri Merikallion kirjaa Tarja Halonen: Erään aktivistin tarina tulivat (vahva lukusuositus) em. kysymykset mieleen. Kirjassa on kuvausta 1918 tapahtumien jälkeisistä toimista ja muutama sitaatti. Ilmari Kianto kirjoittaa Keskisuomalaisessa:

– Todistettu on, että Suomen kansalaissodassa punakaartilaiset ovat petoja, monet heidän naisistaan-susinarttuja, vieläpä naarastiikereitä. Eikö ole hulluutta olla ampumatta petoja, jotka meitä ahdistavat” Siis nämä naiset perheenlisäyksellään vahvistaisivat vihollista?

Vielä on suuri vaara punaisten naisissa

Samaan aikaan Helsingissä sosiaalihallituksen sotaorpojen huollosta vastaa Bruno Sarlin, sittemmin maaherra ja edistyspuolueen kansanedustaja ja ministeri, esittää näkemyksenään:

– Vielä on suuri vaara punaisten naisissa. Suurelta osin noitten naisten kodit ja niissä annettu kasvatus on syynä hirvittävän kauheaan sisällissotaamme. Yhteiskunnan ehdoton velvollisuus tästä lähtien on oleva, etteivät tällaiset hirviöt saa enää lapsi kasvattaa ja niihin istuttaa julkeaa raakuutta sekä kalvavaa vihaansa, joka saastuttaa lapsen koko sielunelämän.

Ihmisen tulisi olla ihmiselle toivo

Yli sata vuotta myöhemmin samat argumentit kajahtavat, kun suomalaisia äitejä lapsineen pelastetaan turvaan Al-Holin kammottavalta pakolaisleiriltä. Eikö ihminen todellakaan voi muuttua ja oppia pois aikaisemmasta. Pitää antaa mahdollisuus ihmisen muuttua. En ole voinut ymmärtää oikeistopuolueiden kylmäkiskoisuutta Al-Holin lasten ja äitien asiassa. Kristillisdemokraatit olivat puheissaan kylmiä ja kaukana kristillisestä arvopohjasta. Sydämen sivistys ei olo Suomessa lisääntynyt porvariston piirissä. Punaisen äidin lapsenlapsesta tuli tavattoman hyvä presidentti, stalinistista tuli pankkiiri, alkoholistista pappi tai kirurgi ja on varmaan muitakin hyviä ”toipumisesimerkkejä”. Ihmisen tulisi olla ihmiselle toivo!

Rauno Vesivalo
Kirjoittaja on Porin Työväenyhdistyksen puheenjohtaja

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE