Politiikka

Ravintola-ala protestoi alkuperämerkintöjä vastaan – ”Sipilän hallitus lisäämässä byrokratiaa”

Matkailu- ja ravintola-ala muistuttaa kuinka vaikeaa alkuperäismerkintä on löytää.
Matkailu- ja ravintola-ala muistuttaa kuinka vaikeaa alkuperäismerkintä on löytää.
Matkailu- ja ravintola-ala muistuttaa kuinka vaikeaa alkuperäismerkintä on löytää.

Matkailu- ja ravintola-ala protestoi maa- ja metsätalousministeriön ruoan alkuperämerkintöjä koskevia linjauksia vastaan.

Alan etujärjestön MaRan mukaan maa- ja metsätalousministeriö on asettamassa ravintolat mahdottomaan asemaan, kun se ehdottaa, että ravintoloiden on ilmoitettava kuluttajille tuoreen lihan ja kalan sekä kalajalosteiden alkuperä kirjallisesti.

MaRa muistuttaa, että ravintoloiden lounasmenut voivat vaihtua joka päivä ja ravintolassa voi olla päivittäin jopa 50–60 eri raaka-ainetta, joiden alkuperä olisi ilmoitettava.

MaRa muistuttaa myös, että ravintolat eivät saa alkuperätietoja helposti, sillä ravintolaan tulevissa raaka-ainepakkauksissa voi alkuperämaan sijasta olla merkintänä vain EU tai ei-EU. Kaloissa voi olla pelkkä kalastusalueen kertova koodi.

– Alkuperämerkinnän etsiminen ja sen ilmoittaminen kirjallisesti luo ravintoloille uuden paljon aikaa vievän velvoitteen, mikä aiheuttaa virheitä, joista puolestaan elintarvikevalvojat rankaisevat ravintoloita, MaRa kirjoittaa tiedotteessaan.

Ministeriön tarkoituksena on edistää kotimaisten raaka-aineiden ja pientuottajien tuotteiden käyttöä, mutta MaRan mukaan raskas ilmoitusbyrokratia johtaa päinvastaiseen tilanteeseen.

MaRan mukaan on todennäköistä, että alkuperämerkintäpakko johtaa raaka-aineiden vakioimiseen sekä sesonki- ja pientuottajien raaka-aineiden käytön vähentämiseen. Ravintolat keskittävät hankinnat suurille tavarantoimittajille ja suuriin tukkuihin, joiden toimitusvarmuus on hyvä. Raaka-ainehankinnoissa suositaan elintarvikkeita, joilla on sama alkuperä ja joita on tarjolla paljon, MaRa arvioi.

– Pääministeri Sipilän hallituksen tarkoituksena oli hallinnollista taakkaa koskevan sääntelyn vähentäminen. Alkuperämerkintäpakko on hyvä esimerkki siitä, että tosiasiassa byrokratia vain lisääntyy, MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi sanoo.

STT

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat