Huvudnyheter

Rebecca Åkers: Strejkrätten är en mänsklig rättighet

Rebecca Åkers leder FSUD och försvarar strejkrätten.
Rebecca Åkers leder FSUD och försvarar strejkrätten.
Rebecca Åkers leder FSUD och försvarar strejkrätten.

– Det är märkligt att ordföranden för ett liberalt ungdomsförbund nu säger sig vilja driva igenom lagstiftning för att inskränka en grundläggande mänsklig rättighet, säger Rebecca Åkers med anledning av SU:s utspel om att förbjuda strejker.


Debatten om regeringens förslag till aktiveringsmodell går varm inför fredagens demonstration och strejk. Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD har redan tidigare tagit ställning emot modellen, som istället för att erbjuda arbetslösa nödvändigt stöd bestraffar dem för saker de själva inte kan påverka.

Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo, vars uttalade stöd för modellen redan gett upphov till debatt mellan ungdomsförbunden, skriver nu i ett pressmeddelande (31.1) att han anser att rätten till politiska strejker bör begränsas. I ett Facebook-inlägg går ungdomsförbundets ordförande rentav så långt som att säga sig vilja förbjuda strejkerna helt och hållet.

– Vi inom socialdemokratisk ungdom vill påminna om att arbetstagarnas möjlighet att visa sitt missnöje över det politiska styret är en grundläggande rättighet. Strejkkortet används inte på något sätt för lättvindigt och det finns goda skäl till fredagens strejk, säger FSUD:s ordförande Rebecca Åkers.

Strejkrätten har haft en enorm historisk betydelse, både i vårt eget land och i världen. Rätten att gå i strejk är allmänt erkänd och har fällt diktatorer, brutit grund för demokrati och byggt välfärdssamhällen. Strejkrätten är även skyddad av internationella traktater såsom FNs Internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, samt ILO:s konvention 87 gällande föreningsfrihet och organisationsrätt.

– Det är märkligt att ordföranden för ett liberalt ungdomsförbund nu säger sig vilja driva igenom lagstiftning för att inskränka en grundläggande mänsklig rättighet. Vi i FSUD kommer att delta i fredagens demonstration på de mänskliga rättigheternas och individens sida. Det är trots allt det som både liberalism och socialdemokrati handlar om, säger Åkers.

 

Delningar

Dela denna artikel

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Följ oss:
Mer om ämnet:

Kommentarer

Mest lästa


Senast