MENY

Rebecca Åkers: Strejkrätten är en mänsklig rättighet

Rebecca Åkers leder FSUD och försvarar strejkrätten.

– Det är märkligt att ordföranden för ett liberalt ungdomsförbund nu säger sig vilja driva igenom lagstiftning för att inskränka en grundläggande mänsklig rättighet, säger Rebecca Åkers med anledning av SU:s utspel om att förbjuda strejker.


Debatten om regeringens förslag till aktiveringsmodell går varm inför fredagens demonstration och strejk. Finlands svenska unga socialdemokrater FSUD har redan tidigare tagit ställning emot modellen, som istället för att erbjuda arbetslösa nödvändigt stöd bestraffar dem för saker de själva inte kan påverka.

Svensk Ungdoms ordförande Christoffer Ingo, vars uttalade stöd för modellen redan gett upphov till debatt mellan ungdomsförbunden, skriver nu i ett pressmeddelande (31.1) att han anser att rätten till politiska strejker bör begränsas. I ett Facebook-inlägg går ungdomsförbundets ordförande rentav så långt som att säga sig vilja förbjuda strejkerna helt och hållet.

– Vi inom socialdemokratisk ungdom vill påminna om att arbetstagarnas möjlighet att visa sitt missnöje över det politiska styret är en grundläggande rättighet. Strejkkortet används inte på något sätt för lättvindigt och det finns goda skäl till fredagens strejk, säger FSUD:s ordförande Rebecca Åkers.

Strejkrätten har haft en enorm historisk betydelse, både i vårt eget land och i världen. Rätten att gå i strejk är allmänt erkänd och har fällt diktatorer, brutit grund för demokrati och byggt välfärdssamhällen. Strejkrätten är även skyddad av internationella traktater såsom FNs Internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, samt ILO:s konvention 87 gällande föreningsfrihet och organisationsrätt.

– Det är märkligt att ordföranden för ett liberalt ungdomsförbund nu säger sig vilja driva igenom lagstiftning för att inskränka en grundläggande mänsklig rättighet. Vi i FSUD kommer att delta i fredagens demonstration på de mänskliga rättigheternas och individens sida. Det är trots allt det som både liberalism och socialdemokrati handlar om, säger Åkers.

 

Diskussion

Min färd i rörelsen del 8: Grundlagsutskottet

Kuva: Foto: ABL-arkiv
Jacob Söderman.

”Frågan gäller om det finns en tönt här i salen och vi har två inblandade om jag förstått rätt: ledamöterna Juuso Häikiö och Veikko Vennamo.”

Lue lisää

Informationsteknologin som kapitalismens dödgrävare

Kuva: Foto: Johan Kvarnström

Paul Mason tror starkt på kapitalismens förmåga att mutera enligt behov enligt Kondratiev-cyklernas rytm, men denna gång hävdar han att mönstret bryts då informationsteknologin inför en dynamik som förändrar allting och ställer oss vid ett vägskäl; mot nätverk eller monopolism?

Lue lisää

”Alla skyller på min dotter” säger pappan till Palestinas unga frihetsikon

Kuva: Foto: Erik Larsson Arbetet-Global/IPS
Bassem Tamimi.

Tonåringen Ahed Tamimi blev känd över hela världen då det spreds en film på nätet där hon med sparkar och slag motar bort två israeliska soldater från familjens gårdsplan. Arbetet Global har träffat pappan till flickan som blivit en frihetsikon för palestinierna.

Lue lisää

Diskussion

Min färd i rörelsen del 7: Riksdagen

Kuva: ABL-arkiv
Jacob Söderman i riksdagen.

”Förstår du inte att de vill skyffla undan dig. Du ställs upp i Åboland bara för att samla röster. Ingen chans att du blir vald.”

Lue lisää

SPD:s ledarkris kan äventyra stabiliteten i Tyskland

Kuva: Foto: Joachim Kasten

Kaos är dessvärre det ordet som för närvarande passar bäst för att känneteckna läget inom Tysklands socialdemokratiska parti, ABL:s medarbetare i Hamburg, Joachim Kasten. 

Lue lisää