Huvudnyheter

Regeringen presenterade rekommendationer för att bromsa coronavirusets spridning

Foto: Statsrådets kansli
Regeringen har beslutat om åtgärder för att bromsa coronavirusets framfart. (Foto: Laura Kotila/Statsrådets kansli)

Regeringen presenterade idag sina rekommendationer för att bromsa spridningen av coronaviruset. Bland annat avbokas alla evenemang med fler en 500 deltagare fram till slutet av maj. SDP uppmanar sina lokalavdelningar att följa rekommendationerna. 

ABL

 

Besluten om åtgärderna fattades under ett möte på torsdagen och presenterades av statsminister Sanna Marin på en efterföljande presskonferens.

 

Regeringen rekommenderar bland annat att alla offentliga tillställningar med över 500 deltagare ställs in fram till slutet av maj. Man rekommenderar dessutom att arrangörer av mindre evenemang gör en riskbedömning innan de ordnar motsvarande tillställningar.

 

”Medborgarna bör agera med omdöme och särskild försiktighet i sina kontakter med riskgrupper”

 

Regeringen betonar också vikten av beredskap både inom vården och ekonomiskt. Extra kostnader med anledning av virusets spridning beaktas genom en tilläggsbudget. Personer som smittats av viruset bör tryggas en högklassig och ändamålsenlig vård. Som praxis tillämpas testning på basis av läkarbedömning och konsultation av infektionsläkare.

 

– På så sätt säkerställs det att alla som behöver ta tester säkert har tillgång till dem, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

 

För att sprida information och erbjuda medborgarna stöd och rådgivning utökas resurserna för Institutet för hälsa och välfärd (THL). De sammanställer bland annat ett informationspaket om viruset på finska och svenska som kommer skickas till alla finländska hem. Dessutom tas en mobilapplikation för medborgarinformation i bruk, samtidigt som den nationella telefonrådgivningen utvidgas för att svara på efterfrågan.

 

 

Coronaviruset sprids för tillfället snabbt runt om i världen.

 

Regeringens rekommendationer i fråga om arbetsplatser och närkontakt är att de som återvänder från ett epidemiområde bör avtala om frånvaro från arbetet (två veckor). Detsamma gäller för barn, unga och studerande som besökt epidemiområde. Överlag bör distansarbete främjas om det är möjligt med tanke på arbetsuppgifterna.

 

Regeringen avråder även från icke-nödvändiga resor. I samband med nödvändiga resor bör en reseanmälan göras.

 

All verksamhet som inte är nödvändig, bland annat närkontakt i hobby- och fritidsverksamhet, bör även begränsas i syfte att minska smittspridningen – vilket är särskilt viktigt för att skydda personer som tillhör någon av riskgrupperna. Till dem hör äldre personer och personer med en primärsjukdom.

 

– Medborgarna bör agera med omdöme och särskild försiktighet i sina kontakter med riskgrupper, uppmanar regeringen.

 

SDP följer rekommendationerna

 

De nya rekommendationerna påverkar även SDP:s verksamhet. De planerade organisationsdagarna och fullmäktigemötet i helgen skjuts redan nu på framtiden och partiet meddelar att man kommer fortsätta följa med myndigheternas information och förlita sig på rekommendationerna.

 

– SDP vill genom sina åtgärder förhindra spridningen av Coronaviruset på alla möjliga sätt, skriver partiet i ett pressmeddelande.

 

Partiet avbokar även mindre planerade sammankomster över påsken och håller framöver endast nödvändiga möten. Man rekommenderar de lokala avdelningarna att göra samma sak.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE