Ulkomaat

Republikaanit saivat merkittävän voiton: kansalaisten inhoama verolaki meni läpi

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Yhdysvalloissa valtaa pitävä republikaanipuolue pääsee ensimmäistä kertaa tällä vaalikaudella toteuttamaan merkittävää lakiuudistusta. Senaatti hyväksyi maratonistunnossa republikaanien verolakiuudistusesityksen äänin 51–49.

Lakiuudistus vaikuttaa paitsi verotukseen myös Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmään, jonka uudistamisessa republikaanit epäonnistuivat tänä vuonna useita kertoja.

Julkisuuteen aiemmin tuotujen alustavien lakiesitystekstien mukaan lakiuudistus keventäisi merkittävästi suuryritysten verotusta. Myös monien palkansaajien verojen on määrä vähentyä.

Verolakiesitys muuttaa sairausvakuutuksen ottamisen vapaaehtoiseksi, kun se nykyään on pakollista. Lakiesitysten kustannusarvioista vastaava senaatin budjettitoimisto on laskenut vapaaehtoisuuden nostavan vakuutusmaksuja merkittävästi, kun osa terveistä ihmisistä jättää sairausvakuutuksen ottamatta.

Hintojen nousu puolestaan aiheuttaa budjettitoimiston laskelmien mukaan pidemmän päälle sen, että nykyistä harvemmalla on varaa vakuutukseen ja moni vähäosainen putoaa kokonaan sairausvakuutuksen piiristä.

Merkittävän lakiuudistuksen läpi vieminen on republikaaneille ja presidentti Donald Trumpille suuri poliittinen voitto, ja ensi vuoden välivaaleihin valmistautuvat republikaanit ovat voiton tarpeessa.

Laki on kuitenkin kansalaisten keskuudessa varsin epäsuosittu. Quinnipiacin yliopiston marraskuisen mielipidemittauksen mukaan lakiuudistusta vastustaa yli puolet ja kannattaa neljäsosa amerikkalaisista.

Lähes kaksi kolmasosaa katsoo lakiesityksen hyödyttävän erityisesti rikkaita ja suosivan rikkaita köyhien kustannuksella.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat