Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Riidanaiheet siirtyvät hallituksessa ryhmäjohtajien pöydälle – Wallinheimo vaatii pelisääntökeskustelua: “Tämä ei voi näin mennä”

Alkoholilain uudistus hiertää hallituksessa. Keskustan eduskuntaryhmä on tällä hetkellä asiassa melko lailla tasan kahtia jakaantunut.

Keskeisin jakava asia on limuviinojen ja nelosoluen vapauttaminen kauppoihin. Tästä keskustan kansanedustajat ovat nyt hallituksen esityksen lähestyksen ollessa kalkkiviivoilla alkaneet irrottautua ja vaatia omantunnonvapautta. He ovat huolissaan muun muassa terveyshaitoista ja siitä, että vapaampi alkoholipolitiikkaa lisää poliisien töitä.

– Prosessi on kesken meidän osalta, hallituspuolueiden alkoholityöryhmän jäsen kansanedustaja Timo Kalli (kesk.) sanoo.

Kalli kertoo, että asiasta neuvotellaan nyt ryhmäjohdon tasolla. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat siis asialla.

Kokoomuksessa ollaan kärsimättömiä.

Kokoomuksen kansanedustaja ja puoluetta alkoholityöryhmässä edustava Sinuhe Wallinheimo sanoo olettavansa, että ryhmäjohtajat käyvät pelisääntökeskustelua hallituksen esitysten viemisestä eteenpäin.

– Viime kaudella, kun alkoholilainsäädäntöön tehtiin merkittäviä kiristyksiä, esimerkiksi mainontaan, kukaan ei vaatinut että alkoholiasiat olisivat omantunnon kysymyksiä. Nyt kun normeja höllenetään, nämä muuttuvat yhtäkkiä muka omantunnon kysymyksiksi. Lisäksi tämä neuvottelu on hyväksytty moneen kertaan jokaisessa hallituksen eduskuntaryhmässä. Hyvin moneen kertaan. Ilman vaatimuksia omantunnon kysymyksistä. Mielestäni tämä ei voi näin mennä. Joku linjakkuus näissäkin pitää olla, Wallinheimo vastaa tekstiviestillä ja painottaa, että asia on nyt ryhmäjohtajien käsissä.

Lisää aiheesta

– Kun normeja puretaan hallitusohjelman mukaisesti, niin niitä puretaan. Mielestäni hallitusohjelmassa ei erikseen sanota, että tätä tai tätä normia purettaessa siitä pitäisi saada omantunnon kysymys. Ja eikös tämä hallitus nimenomaan pitänyt normienpurkua yhtenä suurimmista tavoitteistaan? hän jatkaa.

“Sanoisin, että tämä on normaalia murinaa.”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) painottaa, että ryhmät ovat jo kerran saaneet sovun alkoholilaista.

– Minä oletan, että eduskuntaryhmät keskenään neuvottelevat. Sinänsä me olemme asiat sopineet. Sanoisin, että tämä on normaalia murinaa sitten vielä, kun ryhmien sisällä katsotaan saavutettua sopua, hän sanoo keskustan ryhmään viitaten.

Kysymykseen, voivatko puheenjohtajat neuvotella asiasta Orpo toteaa, että systeemi menee eri asioissa niin, että aina tarvittaessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) ei ota kantaa siihen, miten alkoholilaista hallituspuolueiden välillä tällä hetkellä neuvotellaan.

– Minun maailmassani minä olen sitoutunut siihen aikatauluun, joka on eduskunnalle ilmoitettu. Se valmistelutyö, mitä minulle kuuluu, sitä viedään eteenpäin. Sitten se, mikä keskustan ryhmän tilanne on, niin minä saan sitten sieltä aikanaan vastauksen, Rehula sanoo.

Kysymykseen, meneekö alkoholilaki trion eli puolueiden puheenjohtajien ratkottavaksi, Rehula sanoo, ettei pysty vielä arvioimaan asiaa.

Kankaanniemeltä yllättävä lausunto.

Myös kysymys hallintarekisteristä jäytää hallituspuolueiden välejä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi kertoi eilen Lännen Medialle, että hän palauttaisi hallintarekisterin uuteen valmisteluun, jos hän saisi siitä päättää.

Lausunto on yllättävä, sillä laki arvo-osuusjärjestelmästä, johon hallintarekisteri-asia liittyy, on jo käynyt läpi ensimmäisen käsittelyn eduskunnassa. Sen jälkeen laki voidaan vain hyväksyä tai hylätä. Näin ollen perussuomalaisten vaihtoehdoksi jäisi käytännössä olla puoltamatta hallituksen esitystä.

Kankaaniemi oli tänään eduskunnassa vaitonainen asiasta.

– Ei nyt mennä asioiden edelle. Neuvotellaan, hän sanoi Demokraatille.

Demokraatin tietojen mukaan hallintarekisteristäkin neuvottelevat tällä hetkellä eduskuntaryhmien puheenjohtajat. Tätä Kankaanniemi ei kuitenkaan kommentoi.

– En minä nyt lausu siitä tämän enempää tällä erää. Asiaa hoidetaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE