Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Riitaa valiokunnan oikeudesta antaa lausunto puitiin tänään – Risikko: “Puhemiesneuvosto ei voi puuttua siihen, mitä valiokunta ratkaisee”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa äänestettiin toissapäivänä yllättäen, ettei se annakaan lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019–2022.

Valiokunnan oppositiopuolueet katsoivat jääneensä hallituspuolueiden jyräämiksi. Aina ennen lausunto on annettu ja nyt hallituksen sote-kiireen vuoksi näin ei tehdä.

Oppositiopuolueiden valiokuntajäsenet pitivät hallituksen toimintaa poikkeuksellisen härskinä. Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pysty kunnolla perehtymään sote-uuudistuksen kustannuksiin, joiden nähdään olevan täysin hämärän peitossa.

Valiokunnan oppositiopuolueiden edustajat jättivät kirjelmän eduskunnan puhemiesneuvostolle. Siinä pyydettiin käymään pelisääntöjä läpi, jotta valiokunta pystyy käsittelemään sekä sote-uudistusta että siihen kytkeytyvää julkisen talouden suunnitelmaa asianmukaisesti.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Anneli Kiljusen (sd.) mukaan puhemiesneuvoston on käytettävä arvovaltaansa ja nostettava parlamentarismi takaisin sille kuuluvaan asemaan.

Eilen myös kaikkien oppositiopuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat vetosivat eduskunnan puhemiesneuvostoon, jotta se käsittelisi sosiaali- ja terveysvaliokunnassa syntyneen riidan.

“Nyt tehdyllä päätöksellä sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden edustajat ovat evänneet muilta valiokunnan kansanedustajilta oikeuden hoitaa asianmukaisesti edustajantehtäväänsä”, he lausuivat poikkeuksellisen kovasanaisesti aina perustuslakiin viitaten.

Risikon mukaan yhteinen tahto oli asioiden pitäminen aikataulussa.

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsitteli soppaa tänään. Tiedotustilaisuudessa asiaa kommentoi puhemiesneuvoston jäsenistä vain eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.), jonka mukaan puhemiesneuvosto oli enemmänkin keskustellut soten aikataulusta kuin toistaiseksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan oikeudesta antaa lausunto.

– Yhteinen tahto puhemiesneuvostossa on, että asiat saadaan eteenpäin ja ne saadaan pidettyä aikataulussa. Mutta me emme voi tietenkään vaikuttaa siihen puhemiesneuvostossa, että me antaisimme valiokunnille eksakteja päiviä, että silloin ja silloin pitää tehdä. Me voimme puhemiesneuvostossa ilmaista sen tahtotilan ja niin me myös ilmaisimme, että tavoite on viedä tämä valtavan suuri lakipaketti laadukkaasti eduskunnassa eteenpäin. Nimenomaan laatukylki edellä.

Risikon mukaan aikataulu riippuu myös perustuslakivaliokunnan lausunnosta. Sitä odotellaan ensi viikolla, minkä jälkeen aikatauluja tarkastellaan uudelleen.

– Aikaansaako se jotain aikataululle, me emme voi tietää sitä, koska meistä kukaan ei tiedä, mitä perustuslakivaliokunta aikoo lausua.

– Jos muutoksia tulee, tehdäänkö se täällä eduskunnassa vai tekeekö sen ministeriö, silläkin on sitten aikatauluvaikutuksia. Lähdetään siitä, että sukkana läpi, mutta aina pitää varautua, Risikko sanoi.

“Valiokunnan autonomiaa.”

Opposition kirjelmää, jossa vaadittiin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle mahdollisuutta antaa lausunto julkisen talouden suunnitelmasta käsiteltiin Risikon mukaan tänään puhemiesneuvostossa vain yleisellä tasolla.

– Puhemiesneuvostolla ei ole mahdollisuutta puuttua siihen, mitä valiokunta päättää näistä asioista. Tietysti meidän tahtotila oli se, että kun on tärkeitä asioita kuten tämä, arvioitaisiin, mihin annetaan lausunto. Pitää olla perusteltu syy, jos ei sitä anneta. Mutta puhemiesneuvosto ei voi puuttua siihen, mitä valiokunta tällaisissa asioissa ratkaisee. Se on valiokunnan autonomiaa.

Tarkennettaessa, olisiko puhemiesneuvoston mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla perusteet lausua julkisen talouden suunnitelmasta, Risikko totesi edelleen, että valiokunta käyttää asiassa autonomiaansa.

– Puhemiesneuvosto on kuitenkin tietenkin se, joka vartioi ja ohjaa ja vastaa siitä, että asiat rullaavat eteenpäin ja laadukkaasti.

Risikon mukaan jatkossa puhemiesneuvosto kuulee sote-asioiden etenemisestä joka viikko perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaa Annika Lapintietä (vas.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurua (sd.) sekä hallintovaliokunnan puheenjohtajaa edustaja Juho Eerolaa (ps.).

“Käsikynkkää täältä aina lähdetään.”

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentelystä on levinnyt julkisuuteen tietoja, jotka eivät ole antaneet siitä mairittelevaa kuvaa. Vuoroin negatiivista julkisuutta ovat maistaneet niin hallituksen kuin oppositionkin kansanedustajat.

– On hyvin valitettavaa, että tällaisia tietoja joudumme lukemaan, Risikko sanoi.

– Niin se on aina tässä talossa tehty, että ensin on ehkä vähän kiristynyt tunnelma, mutta käsikynkkää täältä aina lähdetään.

Paula Risikon mukaan eduskunnassa ollaan valmiita istumaan kesällä niin kauan kuin töitä piisaa.

– Kyllä me olemme varustautuneet. Meidän lähtökohta on se, että täältä pitää tulla hyviä lakeja, joita ei paikkailla sitten seuraavina vuosina… Ensin työt, sitten lomat.

Risikko sanoi alkuun olevansa varautunut olemaan eduskunnassa heinäkuunkin mutta veti sitten takaisin ja palasi tämän hetken viralliseen aikatauluun.

– Tässä vaiheessa ei ole tarve muuttaa sovittuja aikatauluja, hän sanoi viitaten siihen, että mahdollisia täysistuntovarauksia on heinäkuun ensimmäiselle viikolle asti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE