Ulkomaat

Riitojen repimä Saksan populistipuolue linjaa tulevaisuuttaan – poliisi pelkää mellakoita

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue kokoontuu tänään puoluekokoukseen linjaristiriitojen saattelemana.

Puolue nousi syyskuussa pidetyissä vaaleissa ensimmäistä kertaa liittopäiville, mutta samalla sen rivit alkoivat heti rakoilla. Toinen sen johtajista, Frauke Petry, jätti puolueen. Tapaus heijastelee puolueen sisällä käytyä valtakamppailua kovan kansallismielisen linjan ja maltillisempien välillä.

Hannoverissa kokoontuva puoluekokous saa muun muassa pohdittavakseen, kuka valitaan Petryn seuraajaksi vai valitaanko kenties ketään. Kokoukselle on tehty aloite, että puoluejohtajana toimisi yksinään sen nykyinen johtaja Jörg Meuthen (kuvassa).

Ainakin puolueen keskustalaisen siiven keskuudessa on kannatusta sille, että johtajia olisi edelleen kaksi ja toiseksi johtajaksi nostettaisiin puolueen Berliinin-osastoa johtava Georg Pazderski.

Puoluekokoukselta odotetaan myös muita linjauksia puolueen politiikasta. Kokoukselle on muun muassa jätetty aloitteet, joiden mukaan Saksan pitäisi kieltää poikien ympärileikkaukset ja puolueen pitäisi tuomiota parlamentin hyväksymä uusi antisemitismin määritelmä.

Vaikka hallitustunnustelut ovat takkuilleet, AfD:tä ei ole huolittu mukaan.

Puolue perustettiin vuonna 2013 lähinnä vastustamaan euroa, mutta sittemmin se on siirtynyt yhä oikeammalle. Tämän syksyn parlamenttivaaleissa sen edustajat kampanjoivat muun muassa vastustamalla islamisaatiota ja vaatimalla liittokansleri Angela Merkelin eroa.

Puolueesta tuli vaaleissa Saksan kolmanneksi suurin. Se sai 12,6 prosenttia äänistä, kun vuoden 2013 vaaleissa sen äänisaalis oli vain 4,7 prosenttia.

Äänestäjien osoittama suosio ei ole tuonut puolueelle suosiota muiden puolueiden joukossa. Vaikka hallitustunnustelut ovat takkuilleet, AfD:tä ei ole huolittu niihin mukaan. Hannoverin poliisi on varautunut siihen, että kaksipäiväinen puoluekokous vetää Hannoveriin tuhansia mielenosoittajia. Poliisi on ilmoittanut eristävänsä kokouspaikan sen suojaamiseksi.

Poliisijärjestön johtaja on kehottanut mielenosoittajia malttiin. Muistissa on vielä AfD:n edellinen kokous viime keväältä Kölnistä. Tuolloin poliisien ja mielenosoittajien kahakoissa loukkaantui useita poliiseja.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat