Politiikka

”Riittääkö meille makuuvaunu?” – Jaakonsaari haluaa Suomen mukaan EU:n uudistumisen veturiin

Kari Hulkko
– Nyt on uuden tiekartan ja vision aika, sanoo Liisa Jaakonsaari.
Kari Hulkko
– Nyt on uuden tiekartan ja vision aika, sanoo Liisa Jaakonsaari.
Kari Hulkko
– Nyt on uuden tiekartan ja vision aika, sanoo Liisa Jaakonsaari.

Vakava keskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta on alkanut, suomalainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) blogissaan.

– Haluaako Suomi olla EU:n uudistumisen veturissa vai riittääkö meille makuuvaunu? Onko totta, että entisestä EU-ytimiin pyrkivästä maasta on tullut katseella seuraaja? Nyt on aika ryhdistäytyä, sillä EU:n tulevaisuudesta päätetään tänään, hän kirjoittaa.

EU:n suurin saavutus on tietenkin rauha, Jaakonsaari muistuttaa.

– Nationalismi on tappava ideologia, joka teki Euroopasta verisen mantereen. Saksan ja Ranskan yhteistyö on kestänyt, ja entisistä tappelupukareista on tullut EU:ta eteenpäin vievä voima. Toinen suuri rauhanprojekti oli itälaajentuminen. Kaikkine ongelmineenkin EU:n laajentuminen on ollut EU:n ehkä suurin saavutus, jos rauha on tärkein päämäärä.

Nyt on Jaakonsaaren mukaan uuden tiekartan ja vision aika.

Uudistuskeskustelu huipentuu maaliskuun 25. päivänä pidettävään Rooman huippukokoukseen.

– Vaikka kaikki tiet vievät Roomaan, tuskin löytyy mitään taikasauvaa. Ehkä uudistunut kartta, Jaakonsari aprikoi.

– Suomessa olisi monia muita maita paremmat mahdollisuudet rakentavaan keskusteluun, sillä syvällä sielun sopukoissa ihmiset tuntevat, että EU on parasta, mitä meillä juuri nyt on, kun presidentti Trumpin arvaamattomuus haastaa YK:n turvallisuusneuvostoon ja muihin kansainvälisiin instituutioihin ja sopimuksiin perustuvan kansainvälisen järjestyksen.

”Syvällä sielun sopukoissa ihmiset tuntevat, että EU on parasta, mitä meillä juuri nyt on…”

EU:n ydinkysymyksenä Jaakonsaari pitää köyhyyden vähentämistä. Se edellyttää hänen mukaansa kasvua, investointeja, tutkimusta ja osaamisen nostamista kaikilla tasoilla.

– Köyhyyden vähentäminenkään ei yksin riitä, vaan tavoitteena pitää olla oikeudenmukaisempi tulonjako. Nyt näyttää sitä, että maailman ja Euroopan tulot ja varallisuus keskittyvät hyvin harvojen rikkaimpien ihmisten käsiin.

Investointien ja talouden kasvun rinnalle on sen vuoksi Jaakonsaaren mielestä nostettava EU:n sosiaalinen ulottuvuus.

EU:n on myös jatkettava kamppailua veronkierron ja veroparatiisien nujertamiseksi, SDP:n europarlamentaarikko päättää blogikirjoituksensa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat