Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

”Riittävä rakentaminen on ainoa lääke” – asuntojen hinnat ovat nousseet ennätysmäisesti

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Asuntojen kysyntä ja hintojen nousu on koronavuoden aikana kasvanut ennätysmäiseksi, Nordea kertoo.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pankin mukaan tarjonnan supistuminen tulee rajoittamaan asuntokauppamääriä, mutta luo samalla painetta hintojen nousulle loppuvuonna.

Rakentaminen kasvukeskuksissa on kuitenkin vauhdittunut, mikä saattaa tarkoittaa maltillisempaa hintakehitystä tulevina vuosina.

–  Riittävä rakentaminen onkin ainoa lääke asuntohintojen nousun hillitsemiseksi ja sitä kautta osaavan työvoiman varmistamiseksi kasvukeskuksiin, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen arvioi tiedotteessa.

Hän ennakoi, että hintojen nousu on maltillisempaa seuraavat vuodet, jos rakentaminen pysyy nykytasoilla eikä väestönkasvu kiihdy merkittävästi.

Nordean mukaan suuremman asunnon ja oman pihan kaipuu on ajanut pandemian myötä ihmisiä ostamaan asuntoja kauempaa kasvukeskuksista. Muuttoliike kaupunkeihin on hidastunut ja suuntautunut enemmän kehyskuntiin.

–  Etätyöt varmasti lisääntyvät jatkossakin verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan, joten kehyskuntien nousu todennäköisesti jää pitkäaikaisemmaksi ilmiöksi.

Kostiainen muistuttaa, että kaupunkien sisällä voi kuitenkin tapahtua suuriakin hintojen nousuja, kun alueet kehittyvät esimerkiksi liikenneyhteyksien parantuessa.

Asuntoluotot ovat kasvaneet.

Asuntomarkkinoiden voimakas kysyntä on johtanut Nordean mukaan asuntoluottojen kasvuun viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Pankki huomauttaa, että pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna velkakannan kasvu on kuitenkin ollut maltillista suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin verrattuna muihin Pohjoismaihin ja euroalueen keskimääräiseen tasoon.

–  Asuntoluototuksen nykyinen sääntelykehikko toimii hyvin ylivelkaantumisen hillinnässä, emmekä näe sen suhteen tarvetta muutoksiin. Asiakkaan tulojen riittävyys velanhoitoon erilaisissa korkoympäristöissä varmistetaan aina lainaa myönnettäessä, Nordean kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Jussi Pajala kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE