Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Riku Aalto näpäytti Suomen Yrittäjien johtoa: Jos esitykset tehty tosi mielellä, ne osoittavat ”täydellistä yhteiskunnan ja sen realiteettien tajun puutetta”

Teollisuusliitto haluaa poistaa työajan pidennyksen kaikista työehtosopimuksista Liitto irtisanoi aiemmin kilpailukykysopimuksen 24 tunnin työajan pidennyksen viideltä sopimusalaltaan.

Rane Aunimo

Demokraatti

Pidennys oli mahdolllista irtisanoa, koska pidennys oli kirjattu erillispöytäkirjaan, ei varsinaiseen työehtosopimukseen.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan työajan pidennys nousee keskeisesti esille myös ensi vuonna käytävällä työehtosopimusten neuvottelukierroksella. Aalto puhui tänään Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa.

“Teollisuusliiton sopimusaloista valtaosalla on työehtosopimuksiin kirjattu työajan pidentämiseen liittyvät pykälät. Asia on varmasti esillä joka neuvottelupöydässä, kun uusia työehtosopimuksia ryhdytään neuvottelemaan.”

“Meidän osalta tämä koskettaa noin 25 sopimusta. Jos katsotaan koko työnantajaleiriä, puhutaan varmaankin yli 250 sopimuksesta.”

Aallon mukaan Teollisuusliiton tavoite on poistaa työajan pidennys kaikista niistä sopimuksista, joissa se vielä on jäljellä.

“Ei meillä tietenkään voi olla muuta tavoitetta kuin se, että saamme hyvät sopimukset, joissa yhtenä osana on tuo tietynlaiseen kriisiaikaan sovitetun työajan pidennyksen poistaminen.”

Lisää aiheesta

Työntekijöiden, meidän jäsentemme, kannattaa panna merkille, että Suomen Yrittäjien tavoite on heikentää ammattiyhdistysliikettä. He haluavat kertoa myös sen, että Yrittäjät tietävät paremmin, mikä työväestölle on oikein ja mikä on sen oikea paikka.

Aalto kertasi puheessaan myös työmarkkinasyksyä ja irtisanomislakikiistaa. Hän uskoo, että Elinkeinoelämän keskusliiton päätös irrottautua neuvottelutoiminnasta on vaikuttanut myös maan hallituksen tekemiseen.

“Kyllä sillä (EK:n päätöksellä) varmaan oli maan hallitusta rohkaiseva vaikutus, kun hallitus pohti, pitääkö sen millään tavalla ottaa huomioon työmarkkinaosapuolien mielipidettä esimerkiksi irtisanomislakiasiassa. Voi tietenkin olla niinkin, ettei hallituksessa koskaan päästy tällaiseen pohdintaan asti. Sen toiminnassa on monia viitteitä tästä.”

Aalto muistutti, että ammattiyhdistysliike ei edelleenkään hyväksy hallituksen irtisanomislakiesitystä, mutta nyt esitetyllä mallilla ei näyttäisi olevan vaikutusta nykykäytäntöön.

“Oma lukunsa on, että jos esitys joskus tulee hyväksytyksi eduskunnassa se pienentää työsuhteen päättymisen perusteella asetettavan karenssin 60 päivään. Lisäksi hallitus luopui karenssimalli kakkosen ajamisesta ja pyysi ay-liikkeen mukaan karenssimalli ykkösen korjailuun.”

Aalto paheksui Suomen Yrittäjien ja erityisesti järjestön johdon toimia.

“En itse asiassa edes usko, että tavallinen rehellinen yrittäjäkunta kovin laajasti jakaa poikamaisen intomielisen, jalat maasta irti olevan johtonsa kärkkäimpiä näkemyksiä. Esityksiä, joilla yrittäjiä yllytetään lopettamaan jäsenmaksuperintä järjestäytyneiltä työntekijöiltä. Tai kehotetaan maksamaan Loimaan kassan jäsenmaksu työntekijöiden puolesta.”

Jos Suomen Yrittäjien esitykset on tehty tosi mielellä, ne osoittavat tekijöiltään ”täydellistä yhteiskunnan ja sen realiteettien tajun puutetta”, Aalto sanoo.

“Työntekijöiden, meidän jäsentemme, kannattaa panna merkille, että Suomen Yrittäjien tavoite on heikentää ammattiyhdistysliikettä. He haluavat kertoa myös sen, että Yrittäjät tietävät paremmin, mikä työväestölle on oikein ja mikä on sen oikea paikka.”

Aalto mainitsi puheessaan myös kevään eduskuntavaalit.

“Yhteiskunnallisista asioista puhutaan nyt kahvipöydissä enemmän kuin vuosiin. Se on hyvä asia. Toivottavasti tämä myös kanavoituu vaaliuurnille. Käden puristaminen nyrkkiin taskussa ei auta mitään. Äänestäminen auttaa.”

Aalto muistutti, että Teollisuusliitto tukee palkansaajien yhteistä Vapauden valtakunta –kampanjaa.

“Lisäksi tuemme kaikki ehdokkaina olevia liiton jäseniä. Lisäksi osallistumme erilaisiin ja eri puolueiden järjestämiin vaaliseminaareihin.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE