Politiikka

Rinne heittää nyt pallon Orpolle ja Grahn-Laasoselle: ”Kokoomuksen pitää murskata oma ideologinen vastustuksensa”

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Toisen asteen koulutuksen maksuttomuus kirjoja ja kulkemista myöten saa yhä laajempaa kannatusta. Siitä kertoo jo kansalaisaloite, joka saavuttaa pian 50 000 vaaditun allekirjoituksen alarajan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi tänään, että käynnistää selvityksen kokonaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistuttaa, että kyse on poliittisesta tahdosta, ei rahasta.

– Kyllä tämä on ollut pitkään tiedossa, että toisen asteen koulutuksen maksuttomuus, eli käytännössä oppivelvollisuuden nostaminen 18 vuoteen, on parhaimpia keinoja ehkäistä syrjäytymistä.

Rinne laskee, että maksuttomuus maksaisi yhdeltä ikäluokalta vajaat 20 miljoonaa euroa. Asiaa on selvittänyt jo aiemmin muun muassa Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Edellinen hallitus, jossa SDP istui, yritti viedä maksutonta toista astetta läpi, mutta se kilpistyi kokoomukseen ideologisista syistä.

– Kokoomus – ja koko hallitus – on lupauksistaan huolimatta tehnyt todella rajuja leikkauksia vuoden 2015 vaalien jälkeen koulutukseen. Kokoomus on musta koulutuspuolue monessa suhteessa puheistaan huolimatta, Rinne arvioi.

Rinne sanoo, että valta on nyt kokoomuksen puheenjohtajalla, valtiovarainministeri Petteri Orpolla ja opetusministeri Grahn-Laasosella.

– Kokoomuksen pitää vain murskata tämä oma ideologinen vastustuksensa ja lähteä asiassa liikkeelle. Varmaan kukaan ei pistä vastaan, jos he esityksen tekevät.

Jos tahtoa riittää, Rinteen mukaan asia voitaisiin hoitaa jo seuraavassa kehysriihessä tai lisätalousarviossa.

Grahn-Laasonen ja Antti Rinne tviittailivat maksuttomasta toisesta asteesta tänään näin:

Rinne totesi Demokraatille, että hän ei ala kinaamaan opetusministerin kanssa asiasta.

Näin Grahn-Laasonen sanoi kuitenkin sanasta sanaan, kun oli viime viikon keskiviikkona Ylen aamu-tv:n haastateltavana. Toimittaja kertoi Ylen sivuilla julkaistusta jutusta, jossa lukio-opiskelija kertoi, ettei hänellä ollut varaa ostaa kirjoja.

Toimittaja kysyi opetusministeriltä, millaisen neuvon hän antaa tällaiselle henkilölle, joka on tilanteessa, ettei ole varaa ostaa kirjoja.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kyllä lähtee siitä ilman muuta, että jokaisen pitää voida suorittaa taustasta riippumatta… Siinä tilanteessa tietysti sosiaalitoimi on se ensimmäinen osoite, Grahn-Laasonen vastasi sanatarkkaan.

Hän lisäsi, että opetushallituksen toimeksiannosta on teetetty selvitystä kustannuksista.

– Etsimme parhaillaan vaikuttavimpia keinoja.

Grahn-Laasonen viittasi myös siihen, että kansalaisjärjestöt ovat tehneet aloitteen maksuttomasta toisesta asteesta.

– Tässä vaiheessa katson, että tärkeintä olisi löytää ennen kaikkea ne vaikuttavimmat keinot, miten voimme varmistaa, että yhdeltäkään nuorelta ei jää koulu käymättä sen takia, että on materiaalikustannuksia, opetusministeri totesi reilu viikko sitten.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat