Rinne ihmetteli Sipilän ja Orpon toimintaa kuumassa tv-väittelyssä: ”Minusta tuntuu, että heillä on sopimus siitä”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Ylen A-Studion Talk-ohjelmassa keskusteltiin eilen illalla siitä, onko hallitusyhteistyö koetuksella.

Vieraina olivat hallituspuolueista varapuheenjohtajat Antti Häkkänen (kok.) ja Antti Kurvinen (kesk.) sekä oppositiosta puheenjohtajat Antti Rinne (sd.) ja Touko Aalto (vihr.).

Juontaja Jan Andersson kertoi, että paikalle olisi haluttu neljän suurimman puolueen puheenjohtajat, mutta Juha Sipilällä ja Petteri Orpolla oli ”aikataulullinen este”.

Antti Rinne kuvasi tilannetta tyypilliseksi tämän vaalikauden aikana. Kyseiset puheenjohtajat tulevat hänen mukaansa varsinaisiin vaalitentteihin tai välitentteihin, mutta muuten he kieltäytyvät yhteisistä keskusteluista ”kategorisesti”.

– Minusta tuntuu, että heillä on sopimus siitä, että ei tulla keskustelemaan opposition kanssa naamakkain, kertomaan sitä, että miten pystyy hallituksen politiikkaa perustelemaan.

Andersson kysyi, mikä Rinteen naamassa heitä pelottaa.

– En minä usko, että minun naama sinällään pelottaa, mutta asiat. Hallitus tekee niin kovaa kokoomuslaista politiikkaa, että sitä on pääministerin vaikea perustella. Mutta ihmettelen, että Orpo (kok.) ei ole paikalla perustelemassa.

”Hallituksen iso virhe”.

Rinne sanoi A-studiossa laskevansa hallituksen isoksi virheeeksi suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuuden kasvamisen.

– Teidän päätöksillä tuloerot kasvavat. Teidän päätöksillä opiskelijat, työttömät, lapsiperheet, yksinhuoltaja, eläkeläiset ovat niitä, joiden elämä on kurjistunut. Tämän vuoden alusta 80 euroa kuukaudessa leikattiin opintotuesta opiskelijoilta ja nyt te olette muuttamassa asumistukea sillä tavalla, että kimppakämpissä asuminen on mahdotonta tulevaisuudessa.

Hallituspuolueiden edustajat puolustautuivat erilaisilla positiivisilla kasvuluvuilla, muun muassa työttömyyden vähenemisellä.

Rinteen mukaan hallituksen kokoomuslaisen politiikan vuoksi keskustapuolueessa oireillaan nyt kovasti, niiden välillä on merkittävä luottamuspula.

Hän ihmetteli, että hallitus lähettää valinnanvapausmallin lausunnoille ilman, että keskustalla on kantaa siihen, hyväksyvätkö he asiakaspalvelusetelit ja kokoomuslaisen soten markkinaehtoistamisen.

– Meillä on täysin yhtenäinen kanta hallituksessa, lausuntokierrokselle laitettiin tämä esitys ja katsotaan lausuntopalaute. Jos siinä on korjattavaa, korjataan se porukalla. Porukalla tehdään, nyt on tekijäporukka lavalla, keskustan Antti Kurvinen sanoi.

”Tämä on tapahtunut täysin epäeettisesti.”

Ohjelmassa sivuttiin myös hallituksen kokoonpanon vaihdosta perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Rinne ja Häkkänen sanailivat kiivastahtisesti.

Rinteen mukaan samana iltana, kun oli päätetty, että nykyinen hallituskokoonpano jatkaa ilman uusia hallitusneuvotteluita, hän ja Toukon Aalto olivat pääministerin luona Kesärannassa kuuntelemassa selitystä.

– Silloin ei vielä ollut asiantuntijoiden lausuntoja kirjallisina. Kerrottiin vain pääministerin suulla, että nyt on käytännössä olemassa tällaiset lausunnot, mutta kirjalliset lausunnot puuttuivat silloin, Rinne sanoi.

– Älkää nyt yrittäkö sumuttaa, kyllähän tässä nyt on selvä peli, että tämä on tapahtunut täysin epäeettisesti tähän tilanteeseen nähden. Minusta tämä on röyhkeää toimintaa, mitä tässä on käytännössä tapahtunut. Se mitä olisi pitänyt tehdä olisi se, että pistetään poikki tämä peli ja käydään (hallitus)neuvottelut ja jos sitten olisi päätynyt sinisten kanssa jatkamaan niin siitä vaan, Rinne jatkoi.

Antti Häkkänen ei Rinteen väitteistä ilahtunut.

– Täytyy kyllä sanoa, että Antti Rinne henkilönä, joka on toiminut hallituspuolueen puheenjohtajana hallituksessa myös ja ministerinä niin aika kovaa kieltä käytät, Häkkänen sanoi.

– Kyllä, juuri niin kuin se asia on, Rinne kuittasi.

– Minä en ole ollut asian vastuullisena hoitamassa yksityiskohtaisesti missään keskusteluissa, puolueiden puheenjohtajat varmaan voivat kommentoida tätä eteenpäin, Häkkänen vastasi.

– Sen takia olisi kiva, kun olisi puolueiden puheenjohtajat (paikalla), Rinne totesi.

– Kokonaisuutena ja loppujen lopuksi kyse on prosessista, jossa on tehty varmasti tietynlaisia toimenpiteitä. Kaiken pitää täyttää lain ja perustuslain reunaehdot. Ne se on täyttänyt ja nyt on kyse siitä, että nauttiiko hallitus tarvittaesa joka päivä eduskunnan enemmistön luottamusta. Siitä pitäisi olla kyse, Häkkänen sanoi.

Keskustelua aiheesta

”Politiikan Camel-boots-mies” riemastui hallituksen merkkipaalusta – ”Tämä mies on totta”

Kuva: Lehtikuva-AFP

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) riemuitsee blogissaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen 1000-päivää kestäneestä taipaleesta. Soini pitää tuhannen päivän rajaa yhden sortin merkkipaaluna pitkällä poliitikon urallaan.

– Minulle tulee tuhat päivää täyteen ministerinä. Tänään Tokiossa. Työn merkeissä, hän kirjoittaa.

Soini kiittää kotipaikkansa Espoon Iivisniemen äänestäjiä, jotka auttoivat häntä ponnistamaan ensin kaupunginvaltuustoon, sitten eduskuntaan. Hän vakuuttaa puhtaan omatunnon olevan paras päänalunen.

”Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio.”

– Kokemus auttaa kaikessa. Se ei vapauta kaikesta. Olen politiikan Camelboots- mies. Omat polut, omat lelut. Toiset tykkää, toiset ei. Hätkähdyttävä hetki on katsoa peiliin ja havaita, että tämä mies on totta.

– Tämänpuoleinen gospel on rajallista. Tämä on hyvä päivä olla hengissä. Vaikka sitten ministerinä Juha Sipilän hallituksessa. Kun työt on tehty ja nähty Tokio, niin Timo tulee kotio. Iivisniemeen, Soini päättää.

Keskustelua aiheesta

”Täytyy perehtyä materiaaliin” – Ugandan tapahtumat eivät murentaneet ministerin luottamusta Patrian johtoon

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Mika Lintilä (kesk.).

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) ei katso, että Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalon luottamus olisi Uganda-jupakan seurauksena heikentynyt. Lintilä totesi, ettei ole vielä ehtinyt yksityiskohtaisesti perehtyä Patrian julkistamiin selvityksiin asiasta. Hän oletti, että aineisto on pitkälti sama kuin se, jonka hän kävi läpi Isotalon kanssa.

Tähän mennessä asiassa ei Lintilän mukaan ole tullut julki mitään sellaista, joka olisi muuttanut Isotalon asemaa.

– Täytyy nyt analysoida ja perehtyä materiaaliin, Lintilä sanoi STT:lle.

Lintilän mukaan henkilöstöratkaisut eivät ole nyt tärkein asia, vaan olennaista on saada yhtiön asiat kuntoon. Jatkossa pitää pystyä estämään vastaavat tilanteet.

– Olen ilmoittanut ihan alussa toimitusjohtajalle ja hallitukseen puheenjohtajalle, että toimivan johdon tehtävä on palauttaa Patrian luottamus ja uskottavuus. He valitsevat keinot. Minä arvioin myöhemmin, ovatko ne olleet riittäviä.

Lintilän mukaan nyt vaaditaan koulutusta, ennakointia, mutta myös parempaa valvontaa yhtiön sisällä. Jokaisen patrialaisen pitää mieltää missä rajat kulkevat, varsinkin myyntipuolella.

– Tällaisia ei vain saa tulla, Lintilä painotti.

Ex-ministereiltä edellytetään arvostelukykyä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) peräsi eilen hallitukseen pelisääntökeskustelua siitä, miten entiset ministerit voivat toimia maailmalla ja hyödyntää asemaansa. Lintilä ei suuresti lämmennyt ajatukselle.

Pelisääntökeskustelu voidaan toki käydä, mutta se ei ratkaise asiaa, hän arveli.

– Jokaisella pitää olla henkilökohtainen arvostelukyky sillä tavalla, että pystyy vastuullisesti ja kunniallisesti sitä nimikettä myös käyttämään, Lintilä sanoi.

Lintilä huomautti, että entisiä ministereitä alkaa olla jo suuri joukko. Kaikkiaan ministereitä on ollut jo liki 600, hän totesi.

Ministeri toivoi, että koko Uganda-jupakka alkaisi jo vähitellen laantua.

– Minua harmittaa, että tässä myllytyksessä unohtuu se, että on menehtynyt yksityishenkilö, jolta on jäänyt omaisia. Onhan tämä hirvittävä tragedia. Tämä meinaa monilta unohtua.

Jäämurtajien työkiistan sovittelu alkaa

Kuva: Lehtikuva

Valtakunnansovittelija Minna Helle on kutsunut jäänmurtajien ja monitoimimurtajien työkiistan osapuolet sovitteluun huomenna iltapäivällä. Työntekijäpuolta edustava Suomen Laivanpäällystöliitto ilmoitti eilen työnseisauksesta, joka alkaa 7. maaliskuuta, ellei sopuun päästä sitä ennen.

Murtajia operoiva Arctia on työntekijäpuolen mukaan esittänyt laajoja heikennyksiä alusten kansipäällystön työehtoihin. Heikennysten kokonaisvaikutus olisi liiton mukaan kymmeniä prosentteja.

– Liitto ei hyväksy työehtojen kokonaisvaltaista heikennystä ja tämän johdosta ilmoitus työnseisauksesta on annettu Arctia Oy:n konventionaalisille jäänmurtajille ja monitoimimurtajille, ilmoittaa Laivanpäällystöliitto tiedotteessaan.

Arctia kummasteli lakkovaroitusta, joka sen mukaan annettiin ennen kuin sopimusneuvottelut olivat päässeet kunnolla alkamaan. Yhtiön mukaan murtajien kansipäällystön palkat ja työehdot ovat huomattavasti paremmat kuin muualla suomalaisella merenkulkualalla.

Kansipäällystön keskimääräinen palkkataso on Arctian mukaan jopa puolitoistakertainen merenkulkualan yleiseen tasoon verrattuna.

Arctia muistuttaa, että jääolosuhteet Suomen merialueilla ovat nyt haastavimmillaan. Yhtiön jäänmurtajat avustavat parhaillaan meriliikennettä Perämerellä ja itäisellä Suomenlahdella.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Supo kuumentaa eduskunnassa – jääkö osa valvonnan ulkopuolelle?

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suojelupoliisi muuttuu tulevaisuudessa poliisista tiedusteluviranomaiseksi, mutta muutoksesta ei ole tulossa aivan yksinkertainen päiväkävely. Skismaa aiheuttaa muun muassa kysymys siitä, kuka uutta supoa valvoo ja onko sen koko toiminta tulossa parlamentaarisesti valvottavaksi.

Supon tuleva rooli ei liity vain lakeihin kirjattaviin entistä laajempiin toimivaltuuksiin tai siihen, että se luopuu poliisin tehtävistä. Myös eduskunnan omaa toimintaa säätelevällä laintasoisella työjärjestyksellä on asiasta sanansa sanottavana. Keskiviikkona työjärjestys jäi juuri supoa koskevien erimielisyyksien vuoksi puhemiesneuvoston pöydälle.

Työjärjestyksessä käsitellään muun muassa uutta supoa varten luotavaa parlamentaarista elintä, tiedusteluvalvontavaliokuntaa, jonka perustamisesta ollaan laajasti yksimielisiä. Jo nimestä voi päätellä, että valiokunnan päätehtävä on supon valvonta yhdessä laillisuusvalvonnasta vastaavan tiedusteluvaltuutetun kanssa.

Puhemiesneuvoston näkemykset eroavat, kun aiheeksi otetaan valiokunnan tehtävän määrittely.

Ehdotetun määritelmän mukaan, valiokunta valvoisi supon tiedustelutoimintaa. Valvottavan tiedustelutoiminnan sisältöä ei Demokraatin tietojen mukaan ehdotetussa työjärjestyksen muotoilussa kuitenkaan tarkemmin avata.

SDP:lle muotoilu ei kelpaa, koska puolue ilmoitti jo tiedustelulakien tiistain lähetekeskustelussa haluavansa koko supon parlamentaarisen valvonnan piiriin.

”Osa supon toiminnasta on tulkittavissa sellaiseksi, ettei se ole kenenkään ulkopuolisen valvonnassa.”

Tiedusteluorganisaatioksi muuttuva supo ei jatkossakaan tekisi pelkkää perinteistä tiedustelutoimintaa. Tehtävälistalla ovat muun muassa laajat henkilöiden turvallisuuskartoitukset, joita supo tekisi esimerkiksi perusteilla olevan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsenille.

Supo siis tarkistaisi jatkossakin ihmisten taustoja, mutta ei olisi sen osalta yksiselitteisesti parlamentaarisen valvonnan piirissä. Puhemiesneuvostossa eripuraa aiheuttavaa työjärjestyksen kirjausta voi aivan hyvin tulkita niin, ettei taustojen tarkistamisen kaltainen toiminta kuulu uudelle valiokunnalle, vaikka sitäkin olisi jonkun hyvä valvoa muun muassa puoluepoliittisista syistä.

Julkisuudessa (mm. Ilta-Sanomat) on kerrottu, että uuden supon johtoon nousisi todennäköisimmin supon nykyinen johtaja, puoluetaustaltaan kokoomuslainen Antti Pelttari. Sisäministeriön kansliapäälliköksi on puolestaan tulossa entinen supon pomo, kokoomuslainen Ilkka Salmi, jonka esimiehenä on tällä haavaa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Koko uusi tiedusteluorganisaatio olisi siis tiedustelua valvovaa parlamentaarista erityisvaliokuntaa lukuunottamatta kokoomuslaisten käsissä samalla, kun osa supon toiminnasta on tulkittavissa ehdotetun työjärjestyksen perusteella sellaiseksi, ettei se ole kenenkään ulkopuolisen valvonnassa.

Myös supon tiedustelutoiminnan ulkopuolelle jääviä tehtäviä kuten ihmisistä tehtäviä turvallisuusselvityksiä olisi syytä valvoa. Paljonko selvityksiä tehdään, mitä kerätylle tiedolle tapahtuu ja ketkä siihen pääsevät käsiksi? Vai käykö niin, että osa tiedoista vuotaa ajansaatossa sellaisiin käsiin missä esimerkiksi yksityiselämää koskevista tiedoista tulee hyödyllistä polttoainetta politiikan tekemiseen?

Eduskunnan puhemiesneuvosto käsittelee työjärjestystä seuraavan kerran torstaina.

Kansalaisaloite sai kd-Laukkasen yrittämään viimeistä temppua: ei onnistunut

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Äitiyslakia koskevan kansalaisaloitteen käsittelyyn eduskunnassa syntyi pientä draamaa alkumetreillä, kun kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) (kuvassa) esitti kansalaisaloitteen lähettämistä perustuslakivaliokuntaan.

Ehdotusta kannatti keskustan Markus Lohi, joten asiasta äänestettiin. Eduskunta kuitenkin päätti äänin 86–29 jatkaa kansalaisaloitetta koskevan mietinnön käsittelyä tänään, eikä lähetä sitä perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Äänestyksestä oli poissa 84 kansanedustajaa.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla ennen lapsen syntymää. Tavoitteena on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että parin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi.

Eduskunnan lakivaliokunta puoltaa kansalaisaloitteen hyväksymistä. Valiokunta ei kuitenkaan ollut yksimielinen, aloitteen hylkäämistä ehdottaa mietinnössä Laukkanen.

Mietinnön eduskunnalle esitellyt lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) sanoi valiokunnan käsitelleen aloitetta huolella. Se on kuullut kymmeniä asiantuntijoita ja muun muassa lapsivaikutukset on arvioitu laajasti.

Tolvasen mukaan kansalaisaloite on poikkeuksellinen, sillä se pohjautuu sanasta sanaan oikeusministeriön lakiluonnokseen vuodelta 2015.