Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne ihmetteli Sipilän ja Orpon toimintaa kuumassa tv-väittelyssä: “Minusta tuntuu, että heillä on sopimus siitä”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Ylen A-Studion Talk-ohjelmassa keskusteltiin eilen illalla siitä, onko hallitusyhteistyö koetuksella.

Vieraina olivat hallituspuolueista varapuheenjohtajat Antti Häkkänen (kok.) ja Antti Kurvinen (kesk.) sekä oppositiosta puheenjohtajat Antti Rinne (sd.) ja Touko Aalto (vihr.).

Juontaja Jan Andersson kertoi, että paikalle olisi haluttu neljän suurimman puolueen puheenjohtajat, mutta Juha Sipilällä ja Petteri Orpolla oli “aikataulullinen este”.

Antti Rinne kuvasi tilannetta tyypilliseksi tämän vaalikauden aikana. Kyseiset puheenjohtajat tulevat hänen mukaansa varsinaisiin vaalitentteihin tai välitentteihin, mutta muuten he kieltäytyvät yhteisistä keskusteluista “kategorisesti”.

– Minusta tuntuu, että heillä on sopimus siitä, että ei tulla keskustelemaan opposition kanssa naamakkain, kertomaan sitä, että miten pystyy hallituksen politiikkaa perustelemaan.

Andersson kysyi, mikä Rinteen naamassa heitä pelottaa.

– En minä usko, että minun naama sinällään pelottaa, mutta asiat. Hallitus tekee niin kovaa kokoomuslaista politiikkaa, että sitä on pääministerin vaikea perustella. Mutta ihmettelen, että Orpo (kok.) ei ole paikalla perustelemassa.

“Hallituksen iso virhe”.

Rinne sanoi A-studiossa laskevansa hallituksen isoksi virheeeksi suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuuden kasvamisen.

– Teidän päätöksillä tuloerot kasvavat. Teidän päätöksillä opiskelijat, työttömät, lapsiperheet, yksinhuoltaja, eläkeläiset ovat niitä, joiden elämä on kurjistunut. Tämän vuoden alusta 80 euroa kuukaudessa leikattiin opintotuesta opiskelijoilta ja nyt te olette muuttamassa asumistukea sillä tavalla, että kimppakämpissä asuminen on mahdotonta tulevaisuudessa.

Hallituspuolueiden edustajat puolustautuivat erilaisilla positiivisilla kasvuluvuilla, muun muassa työttömyyden vähenemisellä.

Rinteen mukaan hallituksen kokoomuslaisen politiikan vuoksi keskustapuolueessa oireillaan nyt kovasti, niiden välillä on merkittävä luottamuspula.

Hän ihmetteli, että hallitus lähettää valinnanvapausmallin lausunnoille ilman, että keskustalla on kantaa siihen, hyväksyvätkö he asiakaspalvelusetelit ja kokoomuslaisen soten markkinaehtoistamisen.

– Meillä on täysin yhtenäinen kanta hallituksessa, lausuntokierrokselle laitettiin tämä esitys ja katsotaan lausuntopalaute. Jos siinä on korjattavaa, korjataan se porukalla. Porukalla tehdään, nyt on tekijäporukka lavalla, keskustan Antti Kurvinen sanoi.

“Tämä on tapahtunut täysin epäeettisesti.”

Ohjelmassa sivuttiin myös hallituksen kokoonpanon vaihdosta perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Rinne ja Häkkänen sanailivat kiivastahtisesti.

Rinteen mukaan samana iltana, kun oli päätetty, että nykyinen hallituskokoonpano jatkaa ilman uusia hallitusneuvotteluita, hän ja Toukon Aalto olivat pääministerin luona Kesärannassa kuuntelemassa selitystä.

– Silloin ei vielä ollut asiantuntijoiden lausuntoja kirjallisina. Kerrottiin vain pääministerin suulla, että nyt on käytännössä olemassa tällaiset lausunnot, mutta kirjalliset lausunnot puuttuivat silloin, Rinne sanoi.

– Älkää nyt yrittäkö sumuttaa, kyllähän tässä nyt on selvä peli, että tämä on tapahtunut täysin epäeettisesti tähän tilanteeseen nähden. Minusta tämä on röyhkeää toimintaa, mitä tässä on käytännössä tapahtunut. Se mitä olisi pitänyt tehdä olisi se, että pistetään poikki tämä peli ja käydään (hallitus)neuvottelut ja jos sitten olisi päätynyt sinisten kanssa jatkamaan niin siitä vaan, Rinne jatkoi.

Antti Häkkänen ei Rinteen väitteistä ilahtunut.

– Täytyy kyllä sanoa, että Antti Rinne henkilönä, joka on toiminut hallituspuolueen puheenjohtajana hallituksessa myös ja ministerinä niin aika kovaa kieltä käytät, Häkkänen sanoi.

– Kyllä, juuri niin kuin se asia on, Rinne kuittasi.

– Minä en ole ollut asian vastuullisena hoitamassa yksityiskohtaisesti missään keskusteluissa, puolueiden puheenjohtajat varmaan voivat kommentoida tätä eteenpäin, Häkkänen vastasi.

– Sen takia olisi kiva, kun olisi puolueiden puheenjohtajat (paikalla), Rinne totesi.

– Kokonaisuutena ja loppujen lopuksi kyse on prosessista, jossa on tehty varmasti tietynlaisia toimenpiteitä. Kaiken pitää täyttää lain ja perustuslain reunaehdot. Ne se on täyttänyt ja nyt on kyse siitä, että nauttiiko hallitus tarvittaesa joka päivä eduskunnan enemmistön luottamusta. Siitä pitäisi olla kyse, Häkkänen sanoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE