Politiikka

Rinne: Kokoomuksella erittäin kova uho päällä – keskusta ja siniset alistuvat

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo ymmärtävänsä, että monet kansalaiset ilahtuvat vahvempien oluiden ja lonkeroiden saamisesta ruokakauppaan. Poliittisilta päätöksiltä hän edellyttää kuitenkin yhteiskunnan kokonaisedun huomioimista, eikä vähittäiskaupassa myytävän alkoholin vahvuuden nostaminen 5,5 prosenttiin sitä hänen mukaansa edusta.

– Alkoholipolitiikka on perustunut tähän asti hyvin vahvasti siihen, että alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja ja sosiaalisia haittoja ja niistä aiheutuvia kustannuksia kyetään minimoimaan. Sitä varten meillä on ollut Euroopan unionista poikkeuslupa Alkon vähittäismyynnin monopoliin. Hallituksen esitys, joka hallituspuolueiden äänillä eduskunnassa hyväksyttiin sotii kustannusten vähentämistä ja ongelmien minimoimista vastaan, Rinne sanoo.

Ratkaisu lisää Rinteen mukaan myös poliisien tarvetta tilanteessa, jossa resurssit ovat valmiiksi heikot.

– Vuoden vaihteesta lähtien tarvitaan tämän päätöksen takia 170 henkilötyövuotta lisää poliiseja alkoholihaittojen kuten putkaan kuljettamisten vuoksi. Mistä niitä saadaan, kun koulutettuja poliiseja ei ole? Tämä tulee lisäämään myös lastensuojelun kustannuksia. Niitä ei ole tuossa hallituksen esityksessä edes pystytty arvioimaan.

Alkoholilakiin tehtävät muutokset edustavat Rinteen mukaan suurta muutosta suomalaisen alkoholipolitiikan perusperiaatteisiin. Päätös poistaa lakiesityksestä alkoholin etämyynnin kielto uhkaa Rinteen mukaan Alkon monopolia.

– Se keskeinen sääntelymekanismi, joka meillä on Alkon kautta ollut väkeviin viinoihin, tulee pikku hiljaa romuttumaan. Jos etämyynnin kiellosta tulee erillinen lakiesitys, välissä on joka tapauksessa useampia kuukausia, jonka aikana yritykset tekevät varmasti ratkaisuja ja vähittäiskaupat pistävät myynnin tulemaan Suomeen Baltian kautta.

Kun alkoholipolitiikan vastuullisuus vähenee, kärsijöinä ovat Rinteen mukaan myös tavalliset kansalaiset, jotka joutuvat järjestyshäiriöiden, ilkivallan ja vakavampien rikosten kohteiksi.

– Tämä ratkaisu johtaa yhteiskunnallisen epävakauden lisääntymiseen alkoholihaittojen myötä.

Rinteen mukaan hallitusta ohjaa parhaillaan kokoomus, joka dominoi keskustelua vastuuministeristä riippumatta puhutaan sitten metsäpalveluiden tai väylien yhtiöittämisestä.

– Kokoomuksella on tällä hetkellä erittäin kova uho päällä ja hyvin ylimielinen suhtautuminen asiantuntijoihin ja yhteiskunnan kokonaisetuun. He ajavat hyvinvointivaltion sijaan markkinamallia ja turvallisuusuhkiin keskittyvää yövartijayhteiskuntaa. Meillä on satoja tuhansia eläkeläisiä, jotka joutuvat miettimään ostavatko he lääkkeitä vai ruokaa tämän hallituksen politiikan seurauksena. Hallitus antaa etuja kavereilleen ja se koskee myös tätä alkoholilakia. Suurin hyötyjä on yksityinen bisnes.

– Keskustan matalat ja sinisten olemattomat kannatusluvut vaikuttavat siihen, että kumpikaan ei halua millään tavalla vaarantaa hillotolppiaan. Kokoomus voi kannatuksensa ja presidentinvaalien olosuhteet huomioon ottaen vaatia näiltä kahdelta melkein mitä tahansa. Se vaikuttaa hallituksen sisäiseen dynamiikkaan.

– Kun keskustelin viime yönä keskustalaisten kanssa, puheissa kuului ja kasvoilta näkyi, että he ovat alistuneet kokoomuslaiselle kovalle politiikalle. Tämä on suomalaiselle yhteiskunnalle vaarallista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat