Turva – Hymy

Rinne: Kokoomuksella erittäin kova uho päällä – keskusta ja siniset alistuvat

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo ymmärtävänsä, että monet kansalaiset ilahtuvat vahvempien oluiden ja lonkeroiden saamisesta ruokakauppaan. Poliittisilta päätöksiltä hän edellyttää kuitenkin yhteiskunnan kokonaisedun huomioimista, eikä vähittäiskaupassa myytävän alkoholin vahvuuden nostaminen 5,5 prosenttiin sitä hänen mukaansa edusta.

– Alkoholipolitiikka on perustunut tähän asti hyvin vahvasti siihen, että alkoholista aiheutuvia terveyshaittoja ja sosiaalisia haittoja ja niistä aiheutuvia kustannuksia kyetään minimoimaan. Sitä varten meillä on ollut Euroopan unionista poikkeuslupa Alkon vähittäismyynnin monopoliin. Hallituksen esitys, joka hallituspuolueiden äänillä eduskunnassa hyväksyttiin sotii kustannusten vähentämistä ja ongelmien minimoimista vastaan, Rinne sanoo.

Ratkaisu lisää Rinteen mukaan myös poliisien tarvetta tilanteessa, jossa resurssit ovat valmiiksi heikot.

– Vuoden vaihteesta lähtien tarvitaan tämän päätöksen takia 170 henkilötyövuotta lisää poliiseja alkoholihaittojen kuten putkaan kuljettamisten vuoksi. Mistä niitä saadaan, kun koulutettuja poliiseja ei ole? Tämä tulee lisäämään myös lastensuojelun kustannuksia. Niitä ei ole tuossa hallituksen esityksessä edes pystytty arvioimaan.

Alkoholilakiin tehtävät muutokset edustavat Rinteen mukaan suurta muutosta suomalaisen alkoholipolitiikan perusperiaatteisiin. Päätös poistaa lakiesityksestä alkoholin etämyynnin kielto uhkaa Rinteen mukaan Alkon monopolia.

– Se keskeinen sääntelymekanismi, joka meillä on Alkon kautta ollut väkeviin viinoihin, tulee pikku hiljaa romuttumaan. Jos etämyynnin kiellosta tulee erillinen lakiesitys, välissä on joka tapauksessa useampia kuukausia, jonka aikana yritykset tekevät varmasti ratkaisuja ja vähittäiskaupat pistävät myynnin tulemaan Suomeen Baltian kautta.

Kun alkoholipolitiikan vastuullisuus vähenee, kärsijöinä ovat Rinteen mukaan myös tavalliset kansalaiset, jotka joutuvat järjestyshäiriöiden, ilkivallan ja vakavampien rikosten kohteiksi.

– Tämä ratkaisu johtaa yhteiskunnallisen epävakauden lisääntymiseen alkoholihaittojen myötä.

Rinteen mukaan hallitusta ohjaa parhaillaan kokoomus, joka dominoi keskustelua vastuuministeristä riippumatta puhutaan sitten metsäpalveluiden tai väylien yhtiöittämisestä.

– Kokoomuksella on tällä hetkellä erittäin kova uho päällä ja hyvin ylimielinen suhtautuminen asiantuntijoihin ja yhteiskunnan kokonaisetuun. He ajavat hyvinvointivaltion sijaan markkinamallia ja turvallisuusuhkiin keskittyvää yövartijayhteiskuntaa. Meillä on satoja tuhansia eläkeläisiä, jotka joutuvat miettimään ostavatko he lääkkeitä vai ruokaa tämän hallituksen politiikan seurauksena. Hallitus antaa etuja kavereilleen ja se koskee myös tätä alkoholilakia. Suurin hyötyjä on yksityinen bisnes.

– Keskustan matalat ja sinisten olemattomat kannatusluvut vaikuttavat siihen, että kumpikaan ei halua millään tavalla vaarantaa hillotolppiaan. Kokoomus voi kannatuksensa ja presidentinvaalien olosuhteet huomioon ottaen vaatia näiltä kahdelta melkein mitä tahansa. Se vaikuttaa hallituksen sisäiseen dynamiikkaan.

– Kun keskustelin viime yönä keskustalaisten kanssa, puheissa kuului ja kasvoilta näkyi, että he ovat alistuneet kokoomuslaiselle kovalle politiikalle. Tämä on suomalaiselle yhteiskunnalle vaarallista.

SDP:n Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen kommentoivat tuoreeltaan Saksan demarien ratkaisua

Kuva: Jukka-Pekka Flander

– Eurooppa on kääntänyt uuden lehden, arvioi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka tuoreeltaan Saksan demarien päätöstä neuvotella yhteishallituksesta CDU:n kanssa.

Harakan mukaan myös Sipilän hallituksen on muutettava suuntaa tai jäätävä peräkammariin, kun Saksa ja Ranska johtavat EU:n tulevaisuutta.

– Jo nyt tiedetään, että uusi hallitus kääntää Saksan EU- ja EMU-linjan nykyistä yhteisvastuullisemmaksi. Se ajaa aktiivisesti välttämättömiä EMU-uudistuksia, joita Suomen europelkoinen hallitus on väistellyt ja vastustanut.

Haaste on Harakan mukaan erityisen kiusallinen kokoomukselle, joka on hänen mukaansa perinteisesti ollut EU-intoisin puolue, mutta on antautunut nykyisessä hallituksessa yhden prosentin populisteille.

– Kokoomuksen EU-linjassa on paljon näpertelyä, mutta ei yhtään näkyä Euroopan tulevaisuudesta, Harakka sanoo tiedotteessa.

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen kommentoi asiaa puolestaan Twitterissä.

”Saksan SPD:n päätös aloittaa hallitusneuvottelut Merkelin kanssa on hyvä uutinen. Täytyy silti muistaa, että SPD on päättänyt järjestää jäsenäänestyksen lopullisesta neuvottelutuloksesta. Hallitusohjelmaneuvotteluille tulee paljon painoa.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Yli 1 000 000 ääntä jo annettu presidentinvaaleissa

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä on iltapäivään mennessä kertynyt jo yli miljoona ääntä. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan ääniä oli ensimmäisen kierroksen äänestyksessä kertynyt lähes 1 020 000.

Äänestysprosentti on noussut 24 prosenttiin. Äänestämässä on tämän päivän aikana käynyt hiukan yli 100 000 äänioikeutettua.

Keskustelua aiheesta

Ranskan mitta täyttyi Syyrian tilanteen vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Ranska on kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle Syyriassa kiihtyneiden taistelujen takia. Ranska on huolestunut taistelujen aiheuttamista ”humanitaarisista riskeistä”.

Ranskan ulkoministerin Jean-Yves Le Drianin mukaan huolta aiheuttaa Syyrian tilanteen räikeä huononeminen. Le Drian kommentoi tilannetta sen jälkeen, kun Turkki aloitti eilen maaoperaation kurdijoukkoja vastaan Afrinin alueella Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeri puolestaan vaati Turkkia lopettamaan operaation Syyrian kurdeja vastaan. Puolustusministeri Florence Parlyn mukaan Turkin operaatio estää kurdijoukkoja taistelemasta kansainvälisen koalition rinnalla jihadisteja vastaan Syyriassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo toivovansa, että operaatio Pohjois-Syyriassa saadaan suoritetuksi ”lyhyessä ajassa”. Erdogan puhui kannattajilleen Bursan maakunnassa Luoteis-Turkissa.

Turkki on iskenyt kurdien YPG-joukkoja vastaan. Se pitää YPG:tä Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon kytköksissä olevana terroristijärjestönä ja haluaa sen joukot pois rajojensa läheisyydestä.

Erdoganin mukaan operaation tavoitteena on karkottaa YPG paitsi Afrinista, myös idempänä sijaitsevasta Manjibista.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Sampo Terhoa ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta – sille vetää vertoja vain Sinisten vehkeily

Kuva: Lehtikuva

Sinisen tulevaisuuden puheenjohtajan Sampo Terhon viikonloppuna esittämiä näkemyksiä politiikasta, puolueista ja poliitikoista ei voi syyttää ainakaan röyhkeyden puutteesta.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään”, julisti Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ensin lauantaina.

Terhon mukaan hän ei ihmettele ollenkaan, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

Kaikki on politiikassa sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin.

Sunnuntaina Terho jatkoi kaiken moittimista sanomalla, että ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää”.

Jo on aikoihin eletty!

Terho itse kuuluu vehkeilijöihin, jotka päättivät perussuomalaisten puoluekokouksen puoluedemokraattisiin henkilövalintoihin tyytymättöminä juonitella silloista puoluettaan ja sen vastavalittua johtoa vastaan loikkaamalla samoin tein perussuomalaisten eduskuntaryhmästä omaksi Sinisten ryhmäksi ja tavoitella ministeripaikkojen säilyttämistä Sipilän hallituksessa perussuomalaisten kustannuksella.

Jos tämä ei ole sitä, mistä Terho lauantaina ja sunnuntaina arvosteli muita, en tiedä, mikä on.

Kaikki on politiikassa toki sallittua ainakin lain rajoissa, Terhon hervottomat puheetkin. Kansa päättää vaaleissa, mitä mieltä se on Terhosta ja muista sinisistä vallantavoittelijoista.

Keskustelua aiheesta

Siniset keksivät syyn, miksi äänestää heitä: ”Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin”

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Sinisen tulevaisuuden puoluehallituksen kokouksessa lauantaina puolueelle hyväksyttiin noin 200 uutta jäsentä, mikä lähes kaksinkertaisti puolueen jäsenmäärän yli viiteen sataan, puolue kertoo tiedotteessaan.

Joulukuussa perustetun puolueen puoluehallitus kokoontui lauantaina ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset ovat kyllästyneitä puoluepolitikointiin, ja olen siksi varma, että Sinisten kaltaiselle uudella tavalla ajattelevalle puolueelle on kysyntää, puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sanoo.

Sinisten tavoitteena on saada ensi syksyn maakuntavaaleissa edustus kaikkiin maakuntavaltuustoihin. Puoluehallitus nimitti maakuntavaalien vaalipäälliköksi Pekka M. Sinisalon, joka toimii myös Sinisten Uudenmaan piirin puheenjohtajana.

Puoluesihteeri Matti Torvisen mukaan puolueen 13 piiriä ja 40 yhdistystä ovat antaneet runsaasti evästystä puolueen maakuntavaaliohjelmalle. Ohjelman työstäminen jatkuu ja se esitellään maaliskuussa.

– Ohjelmamme tähtää malliin, jossa julkinen sosiaali- ja terveyspalvelu on isäntä ja yksityinen sen renki. Monikansalliset terveysjätit eivät ota Suomea haltuunsa, Torvinen sanoo.

Keskustelua aiheesta