Huvudnyheter

Rinne leder regeringssonderingarna – hoppas på en ny regering nästa tisdag

Foto: Lukas Lundin
SDP:s partiordförande Antti Rinne leder regeringssonderingarna, meddelade riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman under en presskonferens i riksdagen.

Avgående statsminister Antti Rinne utsågs, trots protester från Samlingspartiet och Rörelse Nu, till regeringssonderare på torsdag eftermiddag. Går allt enligt planerna har Finland en nygammal regering redan nästa tisdag. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

Socialdemokraternas partistyrelse föreslog redan på torsdag morgon att Rinne ska leda regeringssonderingarna, ett beslut som SDP:s riksdagsgrupp senare understödde. Inte heller Centern, vars misstroende mot Rinne utgjorde grunden till regeringskrisen, hade några invändningar.

 

Samlingspartiet och Rörelse Nu, två av initiativtagarna till tisdagens planerade interpellationsdebatt, var desto mer högljudda i sitt motstånd då samtliga riksdagsgrupper samlades till ett möte på eftermiddagen. Hjallis Harkimo, ledare och enda riksdagsledamot för RN, tog de samlade journalisterna utanför Arkadiasalen på sängen då han stormade ut redan innan mötet avslutats.

 

Även Samlingspartiet protesterade mot valet av Rinne som regeringssonderare och kom under mötet med motförslaget att processen borde skjutas upp ett par dagar, så SDP:s fullmäktige hinner välja statsministerkandidat.

 

Petteri Orpo och Samlingspartiet protesterade mot valet av Antti Rinne som regeringssonderare. (Foto: Lukas Lundin)

 

Trots det föll valet på Rinne, som nu skickar ut två frågor till alla riksdagspartier. För det första vill han veta om de accepterar det nuvarande regeringsprogrammet som program även för den nya regeringen. För det andra om partiet är redo att sitta i en majoritetsregering ledd av Socialdemokraterna – och om partiet i så fall har några tröskelfrågor. Rinne vill ha svar på frågorna senast klockan 16 på lördagen.

 

Planen är fortsättningsvis att fortsätta med samma regeringsunderlag och -program, med en ny statsminister. Går allt enligt Rinnes planer kommer Finland ha en ny regering redan på tisdag.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE