Rinne linjasi MustReadille SDP:n sosiaaliturva- ja koulutusuudistuksia – vastasi myös kysymykseen kokoomuksesta hallituskumppanina

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo MustReadin haastattelussa SDP:n esittävän huhtikuun loppuun mennessä uuden yleisturvamallinsa.

– Meidän näkemyksemme on, että sosiaaliturvan pitää olla syyperusteista, mutta nykyisiä etuuksia voi merkittävästi yhdistää. Kansallinen tulorekisteri tulee tarjoamaan tähän aivan uudenlaisen mahdollisuuden ja se pitää hyödyntää täysimääräisesti. Kaikille saman perusetuuden päälle tarvitaan kuitenkin myös ansiosidonnaista turvaa, Rinne sanoo.

Rinne puhuu myös koulutusjärjestelmän uudistamisesta.

– Koko koulutuspolku lähtee varhaiskasvatuksesta. Olemme ajaneet sen maksuttomuutta niin vahvasti, koska näemme, että siellä luodaan oppimisen keskeiset edellytykset ja mahdolliset ongelmat pystyy vielä korjaamaan kohtuullisen helposti. Myös perusopetuksessa tarvitaan uudistumista niin, että siellä on tarpeeksi resursseja toteuttaa yksilöllisen oppimisen kaavaa.

SDP on ajanut myös toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta oppivelvollisuusikää nostamalla. Noin 60–70 000 nuorta ei ole töissä tai koulutuksessa peruskoulun jälkeen.

– Heidän syrjäytymisriskinsä on niin suuri, että iän nostaminen on jo pelkästään taloudellisessa mielessä kannattavaa, Rinne sanoo.

– Järjestelmään tarvitaan elementtejä, joissa kolmikantaisesti vastataan uudistumisesta, siis aikuiskoulutuksesta. Ihmisen itsensä pitää haluta sitä ja panostaa siihen itse, mutta myös työnantajan pitää ottaa vastuuta ja julkisella sektorilla on merkittävä roolinsa.

Rinteen mukaan oppivelvollisuusiän pidentämisen menoja lisäävä vaikutus on 13–27 miljoonaa euroa vuotta ja ikäluokkaa kohti eli alle 100 miljoonaa kaikille 15–18-vuotiaille.

– Mutta joka vuosi tipahtaa 3500 nuorta töiden ja koulutuksen ulkopuolelle – yhden syrjäytyneen nuoren kustannus voi olla miljoona euroa. Jos onnistumme ehkäisemään syrjäytymistä ja edistämään myöhempää työllisyyttä, uudistus maksaa itsensä takaisin, Rinne sanoo MustReadille.

EU-politiikassa painottuu sosiaalinen ulottuvuus.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kehui hiljattain välejään Antti Rinteeseen ja sanoi, ettei kokoomuksen ja SDP:n mahdolliselle tulevalle hallitusyhteistyölle ole periaatteellisia esteitä. MustRead kysyi nyt myös Rinteeltä, olisiko kokoomus mieluinen hallituskumppani?

– Meille mieluinen hallituskokoonpano on sellainen, joka toteuttaa selkeästi sosiaalidemokraattista hallitusohjelmaa. Täytyy sanoa sekä Petteri Orpoon että Juha Sipilään liittyen, että minulla ei ole mitään ongelmia tulla toimeen kummankaan kanssa ihmisenä. Meillä on kuitenkin näkemyseroja siitä, mihin suuntaan Suomea viedään – siksi on tärkeää, että SDP on paalupaikalla hallitusohjelmaa rakentamassa, Rinne sanoo.

Haastattelussa käydään läpi myös SDP:n EU-politikkaa. Rinne muistuttaa puolueen juuri hyväksytystä EU-politiikan linjauksesta. Se painottaa EU:n sosiaalista ulottuvuutta.

– Haluaisimme nostaa EMU-kriteeristön rinnalle velkakriteerien rinnalle myös lukuja, jotka kertovat paljonko maan nuorista on koulutettuja, kuinka pitkiä ovat työttömyysjaksot, paljonko on köyhiä – jotta myös tavallisen ihmisen arki alkaisi avautua talouspolitiikassa, Rinne sanoo.

– EMUun liittyen pankkiunionin kehittämistä pitää jatkaa. Sitä mukaa kuin pankkien tasetilanne alkaa vahvistua, voi miettiä yhteistä talletussuojajärjestelmää niin, että se on kuitenkin kansallisvaltioiden hallinnassa, Rinne linjaa julkaisulle.

Rinteen mukaan on myös selvää, että veronkierto- ja verovälttely-ongelmat nousevat esiin Euroopassa.

– Tämä on osin myös globaali asia, mutta jos katsoo Hollantia ja Luxemburgia, ei kai kukaan voi väittää, ettei siellä olisi miljarditolkulla eurooppalaista rahaa väistämässä veroja. Uskon että EU:n yhteinen yritysverokanta ja alimmat verokannat tulevat nousemaan Eurooppa-keskusteluun ja meille se sopii.

Syytösryöpyn saanut Lauri Törhönen avautui Ylellä: ”Itse olen machoillut vähemmän”

Kuva: Lehtikuva

Seksuaalisesta häirinnästä syytöksiä saanut ohjaaja Lauri Törhönen myöntää, että hän on varmaan häirinnyt ihmisiä. Törhönen kommentoi sunnuntaina Yle TV1:n Arto Nyberg -ohjelmassa kohua, jonka keskiöön hän joutui tammikuun lopulla parinkymmenen naisen tultua asiassa julkisuuteen.

Törhösen mukaan väitteet väkisin annetuista kielisuudelmista tai seksiehdotuksista ovat kuitenkin perättömiä. Hän ei kiistä, että ihmiset muistavat subjektiivisesti niin tapahtuneen, mutta tekijänä on Törhösen mukaan ollut joku muu kuin hän.

Taideteollisen korkeakoulun professorina vuosina 1995–2006 ollut Törhönen korostaa, että asiassa kyse on harmaan sävyistä mustan ja valkoisen välillä.

– Jos vastaan kysymykseen häirinnästä kyllä, se ei ole koko totuus. Jos vastaan ei, sekään ei ole oikea termi. Olen varmaan temperamenttini vuoksi käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti. Siitä on voinut häiriintyä.

Törhönen katsoo, että syytöskohun vuoksi hänen maineensa on mennyt lopullisesti.

Konkariohjaajan mukaan miljoonat miehet ovat joutuneet me too -kampanjan jälkeen miettimään, mitä on tullut tehtyä.

– Aika on muuttunut kuin katkaisijasta vääntämällä.

Törhönen painottaa, että elokuvakoulu ja teatterikoulu eivät ole pappisseminaareja. Machokulttuuri on ollut hänen mukaansa pesiytyneenä näille aloille.

– Itse olen machoillut vähemmän. Mutta olen varmaan tehnyt virheitä tämän nykyisen koodin mukaan.

Törhönen kertoo toivovansa, että hänen anteeksipyyntönsä otetaan vastaan.

STT–PERTTI MATTILA

Nyt lyödään Mikko Kärnälle luuta kurkkuun: ”Ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”

Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi lauantaina salaa kuvattua materiaalia eläintiloilta. Videolla näkyy, miten lypsylehmät ovat sidottuina parsiin, emakot pidetään sullottuna kääntymiseen estäviin porsitushäkkeihin ja miten kuolleet kanat on jätetty häkkeihin häkkikanaloissa.

Kuvat eläintiloilta on otettu Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Satakunnassa vuoden 2016 huhtikuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana. Kuvamateriaalia on julkaistu seitsemältä eri tuotantotilalta – kanaloista, sikaloista ja navetasta.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on Twitterissä pohtinut videomateriaalin aitoutta.

”Miten mediat ovat varmistuneet, että materiaali todella on kuvattu Suomessa vuosien 16-18 aikana? Kuvissa näyttäisi olevan häkkikanala. Ne on kielletty 2012.”

Oikeutta eläimille järjestön kampanjapäällikkö Linda Nyholm vastaa järjestön tiedotteessa.

”EU-direktiivi on kieltänyt varustelemattomien häkkikanaloiden käytön alkaen vuodesta 2012. Salaa kuvatuissa materiaaleissa näytetään varusteltuja häkkikanaloita. Myös näiden varusteltujen häkkikanaloiden käyttö tulisi kieltää Suomessa.”

Videoiden sisältö osoittaa järjestön mukaan, etteivät eläinsuojelulain löyhät säädökset kykene suojelemaan eläimiä teollisuuden välinpitämättömyydestä niiden terveyttä ja hyvinvointia kohtaan.

”On huolestuttavaa, että istuva kansanedustaja tekee virheellisiä väitteitä. Huolestuttavaa on myös se, että kansanedustaja Kärnä ei tunnista laillisia häkkikanaloita, jotka ovat lain sallimia. Tämä kertoo siitä, että Kärnä ei käsitä minkälaista kärsimystä nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa kanoille”, Nyholm sanoo.

Keskustelua aiheesta

Nyt puhuu näköalapaikalle valittu SDP:n Krista Kiuru: ”Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa”

Kuva: Lehtikuva

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tuore puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) pitää sote-lakien käsittelyaikataulua erittäin kireänä.

– Aikataulusta on sanottavissa vain, että aikataulu on erittäin kireä ja monelta osin myös kriittinen, Kiuru sanoo STT:lle.

Eduskunnan käsittelyyn on tulossa näillä näkymin ensi kuussa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskeva lakiesitys. Edellinen esitys kaatui perustuslakivaliokunnan kritiikkiin.

Kiireellisyyttä lainsäädäntötyöhön tuo, että sote-uudistuksessa syntyviin uusiin maakuntiin on määrä valita päättäjät jo lokakuun maakuntavaaleissa.

Yksi mahdollinen jarruttava tekijä jo ennen eduskuntakäsittelyä on lainsäädännön arviointineuvoston perjantainen palaute valinnanvapauslainsäädännöstä. Neuvosto esimerkiksi katsoi, että lakiesityksestä ei löydy vastausta muun muassa siihen, saavutetaanko uudistuksella sen keskeisiä tavoitteita.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:lle perjantaina, että neuvoston huomiot voidaan ottaa huomioon ja eivätkä aikataulut pauku.

Kiuru katsoo, että hallituksen tulee toden teolla ottaa palaute vastaan ja toimia.

– On tärkeää, että eduskunta ei joudu tilanteeseen, jossa eduskunnan tehtäväksi ja vastuulle jää tämän lakiesityksen puutteiden korjaaminen. Se kuuluu hallitukselle.

Avataanko koko paketti vielä?

Eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi nousseen Tuula Haataisen (sd.) tilalle valiokunnan johtoon noussut Kiuru katsoo, että valiokuntien pitää käsitellä asia huolellisesti ja perusteellisesti. Kaksi keskeistä sote-paketin osaa eli maakuntalaki ja sote-laki odottavat eduskunnassa valinnanvapauslain hyväksyntää.

– Uusi valinnanvapauslainsäädäntö pitää sovittaa kokonaisuuden muiden osien kanssa yhteen, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että koko kokonaisuus pitäisi käydä huolellisesti läpi.

Sosiaali- ja terveysvaliokuntaakin tärkeämpi on perustuslakivaliokunnan kanta. Sitä luotaa vasemmistoliiton Annika Lapintie.

Kiuru uskoo, että perustuslakivaliokunta käsittelee vielä kaikkien kolmen lain kokonaisuuden erikseen.

– Uskon, että perustuslakivaliokunta haluaa tämän kokonaisuuden vielä katsoa, Kiuru sanoo.

STT–OLLI VESALA

Li Andersson murskaa Timo Soinin: ”Kuinka pihalla voi olla?”

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin kirjoituksessaan verkkosivuillaan.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

Soini kyseli kirjoituksessaan, mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on, sillä jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Andersson arvostelee Soinin töräytystä siekailematta omalla Twitter-tilillään. Hän sanoo kritisoineensa kokoomuksen kaatunutta perhevapaamallia paljon, koska uudistuksesta ei tule mitään ilman rahaa.

”Nyt Timo Soini kirjoittaa perhevapaista: ”mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta? Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus”. Kuinka pihalla voi olla?”

Timo Soini sanoo sen nyt lähes siekailematta: Mikä yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta?

Kuva: Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) jatkaa kotihoidontuen puolustamista vetoamalla perinteisiin arvoihin.

Soinin mielestä ”kotiäitiviha” kumpuaa samasta ajatusmaailmasta, jonka mukaan perinteiset moraali- ja perhearvot ovat vanhanaikaisia ja vääriä. Soinin mukaan ne eivät ole.

”Sama yhteiskunnallinen ajatustapa yhdistää punavihervasemmistoa ja liberaalia kokoomuslaisia. Homoliitot piti saada, translaki pitäisi saada, kirkon pitäisi vihkiä homopareja, vaikka kirkossa ei käydä tai siihen ei edes kuuluta, naispappeuden vastustajat pitää erottaa pappisvirasta, prostituutio ja eutanasia pitää laillistaa sekä lestadiolaisia pilkata ikivanhoilla pesukonevitseillä.”

 

Mikä siis yhdistää Li Anderssonia ja Jan Vapaavuorta, Soini kysyy tuoreessa verkkokirjoituksessaan.

”Kotiäitiv…öhöm siis perhevapaauudistus. Janan ääripäät muodostavat ympyrän. Ideologisia esteitä tuskin on , sillä Jytkyn jälkeisessä hallituksessa Suomen asioita sotkemassa olivat sekä vasenmistoliitto että kokoomus.”

Soini ennustaa, että perhevapaista tulee eduskuntavaalien suuri kysymys.

”Jos minä vielä vaaleihin lähden, kampanjoin rajusti kotiäitivihaa vastaan ja kotihoidontuen puolesta tavalla jonka jokainen ymmärtää. Ja tulen valituksi.”

Keskustelua aiheesta