Politiikka

Rinne lupaa pienituloisten työeläkeläisten asemaan mahdollisimman pikaista korjausta

Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari
Lehtikuva / Jussi Nukari

Tänään kyselytunnin jälkeen eduskunnassa on ensimmäisessä käsittelyssä kansalaisaloite työeläkeindeksin palauttamisesta takaisin palkkatasoindeksiksi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka mietinnön pohjalta asiaa käsitellään, ehdottaa, että eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen sisältyvän lakiehdotuksen.

Valiokunta jakaa kansalaisaloitteessa esitetyn huolen pienimmillä eläketuloilla elävien eläkeläisten asemasta. Indeksin muuttaminen kasvattaisi kuitenkin merkittävämmin suuria eläkkeitä.

SDP:n sosiaali- ja terveysvaliokunnan edustajat ovat jättäneet mietintöön vastalauseen. Siinä esitetään lausumaa, jonka mukaan hallituksen tulisi laatia toimenpideohjelma eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi.

Toisessa vastalauseessa vasemmistoliiton, RKP:n ja vihreiden valiokuntajäsenet yhtyvät demarien vastalauseen lausumaehdotukseen ja vastalauseen perusteluissa esitettyihin ehdotuksiin keinoiksi eläkeläisköyhyyden vähentämisestä.

Valiokunnan demarijäsenten vastalauseen lausumaehdotus kuuluu seuraavasti:

Eduskunta edellyttää, että hallitus laatii nopeasti toimenpideohjelman eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi ja eläkeläisten toimeentulon turvaamiseksi. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ikääntyneiden naisten ja pieniä työeläkkeitä saavien asemaan. Osana kokonaisuutta tulee selvittää mm. vaihtoehdot kansaneläkkeen tasokorotuksen tekemiseksi ja verotuksen muuttamiseksi sekä eläkkeensaajien asumistuen, palvelujen ja palvelumaksujen vaikutus. Ohjelma tulee tuoda eduskunnan käsittelyyn selontekona syksyllä 2017.

Sipilän hallitus korottanut lääkkeiden omavastuuta ja palvelumaksuja.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi asiaa tänään ennen eduskuntakeskustelua Demokraatille.

– Sosialidemokraattinen puolue päätti puoluekokouksessa, että me tulemme huolehtimaan siitä, että kansaneläkkeisiin, takuueläkkeisiin ja pieniin työeläkkeisiin tulee tasokorotus ja näitten tuloluokkiin ihmisten menoihin kohdistuvia leikkauksia halutaan tehdä ja kolmanneksi me haluamme, että eläkeläisten verotus lähenee palkansaajien verotusta eli eläketulovähennyksen kautta tulemme huolehtimaan siitä, että samasta tulosta maksetaan sama vero, Rinne toteaa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallitus on korottanut muun muassa lääkkeiden omavastuuta ja sosiaali- ja terveyshuollon palvelumaksuja.

– Kyllä me ymmärrämme työeläkkeelläkin olevien ihmisten huolta siitä, miten ansiot kehittyvät. Kaikki kallistuu, Rinne jatkaa.

Rinne toteaa, että SDP valmistelee tällä hetkellä eläkeasiaan liittyvää esitystä. Siihen tulee keinoja ja aikataulut siitä, miten eläkeläisten tilannetta parannetaan mahdollisimman pikaisesti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat