Turva – Hymy

Rinne MTV:n nettivieraana: ”Surkean hallituksen surkea joululahja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Rinnettä eivät miellytä surkean hallituksen surkeat joululahjat.

– Pieni- ja keskituloisten toimeentulosta ja palveluista on leikattu. Eläkeläisten toimeentulosta on leikattu. Koulutuksesta ja osaamisesta on leikattu valtavia summia. Sipilän hallituksen kädet ovat olleet syvällä palkansaajien taskuissa. Tätä epäreilua leikkauspolitiikkaa keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset/siniset ovat perustelleet velkaantumisella ja julkisella taloudella.

Näin pudottelee SDP:n puheenjohtaja, suurimman oppositiopuolueen johtaja Antti Rinne MTV uutisten nettivieras-kolumnissaan.

– Mitä sitten on tapahtunut? Mihin leikkauksilla saadut säästöt ovat päätyneet? Onko pieni- ja keskituloisilta leikatut rahat käytetty vaikkapa velkaantumisen estämiseen? Rinne kysyy MTV:llä.

– Vastaus on, että pieni- ja keskituloisilta leikkaamalla Sipilän hallitus on rahoittanut veronkevennykset suurituloisille. Miljoonaperintöjen verotusta on kevennetty samaan aikaan, kun opettajilta, sairaanhoitajilta ja poliiseilta on leikattu. Samaan aikaan hallitus on omalla talouspolitiikallaan aiheuttanut sen, että julkisen talouden rakenteellinen alijäämä pahenee. Näin vahingolliseen talouspolitiikkaan ei kykene mikään muu kuin oikeistolainen porvarihallitus.

– Kaiken tämän keskellä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kehtaa puhua palkanleikkauksista. Orpo sanoi 8.12. Talouselämän haastattelussa, että osalle työntekijöistä pitäisi ”maksaa yleistä palkkatasoa pienempää palkkaa”.

– Palkansaajille raskas kiky-sopimus on siis vasta astunut voimaan, kun kokoomus esittää jo uusia palkanleikkauksia. Täytyy muistaa, että kyseessä on sama puolue, joka esitti suomalaisten lomarahaleikkauksia, Rinne paheksuu.

Kaksi kysymystä kokoomukselle

– Kuinka alas kokoomus on tällä kertaa laskemassa suomalaisten palkkoja? Hyväksyvätkö keskusta ja siniset tällaiset puheet?

On yleisessä tiedossa, että Kokoomuksella on erittäin paljon ideoita, kun on kyse palkansaajien työehtojen ja palkkojen heikentämisestä. Mutta kun on kyse palkansaajien aseman parantamisesta, kokoomus on hiirenhiljaa. Hiljaa on muuten ollut myös Timo “työmies on palkkansa ansainnut” Soini.

-SDP ei Rinteen mukaan hyväksy palkanleikkauksia eikä kokoomuksen puheita palkanleikkauksista.

– Kun me sanomme, että suomalaiset ovat palkkansa ja lomarahansa ansainneet, me tarkoitamme sitä. Meidän takkimme ei käänny – toisin kuin keskustalla, kokoomuksella ja perussuomalaisilla/sinisillä, Rinne vakuuttaa.

– Jättimäiset ja epäoikeudenmukaiset leikkaukset. Palkanleikkaukset. Lomarahanleikkaukset. Suomalaiset kysyivät näiden jälkeen täysin oikeutetusti, että joko nyt riittäisi?

”Surkean hallituksen surkea joululahja”

– Valitettava totuus on, että Sipilän hallitukselle sekään ei riitä. Tällä kertaa Sipilän hallituksen kädet ovat työttömien taskuissa.

– Viimeisin hallituksen täysin käsittämätön päätös on työttömiä rankaiseva ns. aktiivimalli. Työtä etsivältä työttömältä hallitus leikkaa viisi prosenttia. Tämä oli surkean hallituksen surkea joululahja työnsä menettäneille suomalaisille, Rinne paukuttaa.

– Sipilän hallituksen päätös rangaista työttömiä ei ole suomalainen tapa tehdä politiikkaa. Meillä onnettomuuden kohdannutta ihmistä ei rangaista, meillä autetaan ihmistä. Tämä on sosialidemokraattista politiikkaa. Inhimillistä ja ihmiseen uskovaa politiikkaa.

– SDP pitää huolen siitä, että työttömiä rankaiseva aktiivimalli muutetaan. Sipilän hallituksen politiikkaa on jäljellä reilu vuosi. Työttömille ja pieni- ja keskituloisille se on pitkä aika, tiedän sen. Siksi esitän hallitukselle kysymyksen: Joko nyt riittää vai eikö teille riitä mikään?

 

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Kommentti: Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.