Politiikka

Rinne: ”Ostovoimaa voidaan veronkevennysten sijaan vahvistaa paremmin palkankorotuksilla”

Jari Soini
Jari Soini

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kiinnitti sosialidemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa Kouvolassa huomiota Suomen syntyvyyden hälyttävän alhaisiin lukemiin.

– SDP tulee tämän kesäkokouksen yhteydessä esittämään joukon konkreettisia keinoja, joilla suomalaiset saadaan uudelleen synnytystalkoisiin. Suurten ikäluokkien syntymän aikoihin perheitä kannustettiin sloganilla ”neljäs isänmaalle”. Hyvä kiteytys. Nyky-Suomessa jo puoletkin tuosta määrästä olisi huomattava parannus, Rinne linjasi.

Rinteen tokaisu konkreettisien keinojen esittämisestä herätti huoneessa hyväntuulista hyminää. Rinne ei kuitenkaan tilanteesta häkeltynyt, vaan vakuutti, että SDP ei tule puuttumaan makuuhuoneiden tapahtumiin. Hän korosti esityksensä viittaavan poliittisiin toimiin nuorten perheiden tulevaisuudennäkymien parantamiseksi.

– Suomalaisen hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää talouskasvun lisäksi riittävien verotulojen turvaamista. Aivan keskeistä on se, miten perheen perustamista ja lasten hankkimista miettivät ihmiset kokevat yhteiskunnan suhtautumisen heihin.

– Leikkaukset lapsiperheiden palveluihin ja tukeen, toimeentulovaikeuksien lisääntyminen, koulutusleikkaukset sekä miesten ja naisten välisen palkkaepätasa-arvon vaikutukset vaikuttavat vahvasti tähän pohdintaan

Hän halusikin sanoa työmarkkinapöytään, että suomalaisen hyvinvoinnin turvaaminen edellyttää talouskasvun lisäksi riittävien verotulojen turvaamista.

– Suomen talouden kasvu ja yritysten tilanne on sellainen, että ostovoimaa voidaan veronkevennysten sijaan vahvistaa paremmin palkankorotuksilla. Kyse on julkisen talouden tasapainosta ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Terveellinen ruoka, puhdas vesi, oikeus kouluun. Aloitetaan näistä.

Tilannekatsauksessa Rinne nosti esiin myös sen, että kansainvälisen yhteisön on viimein tartuttava vakavasti kasvualustojen kitkemiseen.

– YK:n kestävän kehityksen agenda 2030 on viipymättä laitettava toimeen. Terveellinen ruoka, puhdas vesi, oikeus kouluun. Aloitetaan näistä.

– Ilmaston ja ympäristön kannalta kestävä talouskasvu on avaintekijä turvallista maailmaa rakennettaessa. Ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuus uhkaa koko Afrikkaa. Kuivuutta seuraa köyhyys. Ja köyhyyttä altistuminen pimeyden voimille. Kierre on valmis.

Pakolaiset eivät aiheuta terrorismia. Terrorismi aiheuttaa pakolaisuutta.

Rinne puuttui puheessaan myös tiedustelulakien uudistukseen. Terrorin kasvualustat on hänen mukaansa kitkettävä yksitellen myös Suomessa.

– Samaan aikaan pitää muistaa tämä: Pakolaiset eivät aiheuta terrorismia. Terrorismi aiheuttaa pakolaisuutta.

Suomessa pitää Rinteen mukaan panostaa nyt kotouttamiseen

– Syrjäytyminen ja näköalattomuus oman kohtalon edessä synnytä radikalisoitumista. Kotimaisten kielten taito on kaiken kotoutumisen keskiössä.

– Siksi tarvitsemme poliisille ja muille turvallisuusviranomaisille riittävät voimavarat tunnistaa uhkat ja torjua väkivalta.

Tiedustelulainsäädäntökokonaisuuksia valmisteltaessa on hänen mukaansa löydettävä kokonaisuus, jossa kenenkään sähköpostiliikenne tai muu viestintä ei perusteettomasti joudu viranomaisten seurannan kohteeksi.

– On löydettävä oikea tasapaino kansalaisten perusoikeuksien toteutumisen ja tiedustelun tarpeiden toteutumisen välillä.

Rinteen mielestä eduskunnassa on tärkeää tietää mitä ja millä tavalla tiedustellaan, kun Suojelupoliisin muuttuessa tiedusteluviranomaiseksi laajoilla toimivaltuuksilla on tärkeää.

– Lisäksi on tärkeä tietää, mitä yhteiskunnallisia vaikutuksia tiedustelulla on.

– Kun nämä reunaehdot toteutuvat, on suomalaisten etu, että tiedustelutoiminnan uudistukset toteutetaan mahdollisimman nopeasti.

Juttua on päivitetty klo 14:34.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat