Rinne perhevapaauudistuksen kohtalosta: ”Tuntuu uskomattomalta”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hallitus piti eilen puoliväliriihensä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi sen tuloksia keskiviikkoaamuna Demokraatille hallituksen omia tavoitteita vasten.

Toimet jäivät Rinteen mukaan sen verran vajaiksi, että velkaantumiskehityksen pysäyttämiseen, julkisen talouden tasapainottamiseen ja 72 prosentin työllisyystavoitteeseen niillä ei ole juuri vaikutusta. Rinne puhuu toimista ”sälänä”.

Positiivisiksi hän näkee satsaukset, joilla alennetaan päivähoitomaksuja, parannetaan turvallisuutta sekä opiskelijoitten huolajakorotuksen. Esimerkiksi poliisien määrä saadaan nyt pysymään 7 200:ssa.

Rinne pitää myös hyvänä sitä, että valtio pääomittaa 200 miljoonalla Tekesiä ja Suomen Akatemiaa sekä ammatillista koulutusta.

– Mutta sillä ei meidän ongelmia ratkaista. Nämä ovat kertaluonteisia toimenpiteitä.

”Perussuomalaisten puoluekokous vaikuttaa hallituksen toimintakykyyn selkeästi.”

Työttömyyden torjuntaan ja talouskasvuun kehysriihi ei Rinteen mukaan tuonut eväitä, mikä on iso pettymys.

– Tuntuu, että hallitus on tällä hetkellä vajaatyökuntoinen. Sillä on puhti pois. Perussuomalaisten puoluekokous varmaan vaikuttaa osaltaan. Jollakin tavalla väsymystä tuntuu olevan. Nähtäväksi jää, muuttuuko rytmi ja miten se muuttuu perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

Julkisuudessa on pohdittu, että jos hallitus hajoaisi perussuomalaisten puheenjohtajavalinnan jälkeen (mikäli puheenjohtajaksi valitaan Jussi Halla-aho), puolueen tilalle hallitukseen olisivat tyrkyllä kristillisdemokraatit ja RKP.

Rinne ei näillä puoluevaihdoksilla spekuloi muutoin kuin sanomalla, että tuntuisi luonnolliselta, että pääministeri pyrkisi hallituksen toimintaedellytyksiä ylläpitämään.

Ylipäänsä Rinne katsoo, että perussuomalaisten puoluekokous vaikuttaa hallituksen toimintakykyyn selkeästi. Hän ihmettelee tässä yhteydessä erityisesti perhevapaauudistuksen kohtaloa. Se olisi monien asiantuntijoiden mukaan tärkeä rakenteellinen muutos työelämän tilanteen korjaamiseksi.

– Tuntuu uskomattomalta, että sitä ei voi valmistella ja harkita tavalla, joka säilyttäisi perheiden toimeentuloedellytyksiä, Rinne ihmettelee.

Aktiivimalli myrkyttää ilmapiiriä.

Hallitus ehdottaa työttömyysturvan uudistamiseksi aktiivimallin käyttöönottoa. Siinä työttömyysturvan omavastuupäiviä vähennettäisiin työttömyyden alussa seitsemästä päivästä viiteen päivään.

Työttömyyden jatkuessa yli kolme kuukautta työttömyysturvaan tulisi yksi kuukausittainen omavastuupäivä, jonka voisi välttää olemalla aktiivinen. Antti Rinteellä on tälle uudistukselle selkeä nimi: se on työttömyysturvan leikkaus.

– Ja ymmärtääkseni sovittiin, että niitä ei enää tapahdu kikyn voimassaollessa.

4,65 prosentin työttömyysturvan leikkaus rapauttaa monen toimeentuloedellytykset.

Rinne uskoo aktiivimallin myös myrkyttävän työmarkkinailmapiiriä, mikä on kohti syksyn liittokierrosta kuljettaessa huono asia.

Rinteen mukaan nyt tarvittaisiin palkansaajien ja työnantajien yhteistyötä eikä hallituksen pitäisi tällaisella ehdotuksella olla säätämässä välissä.

”Soten varaan on vaikea laskea yhtään mitään.”

Hallitus palauttaa asumistukeen neliövuokrakohtaisen katon. Tämä on Rinteen mukaan asumistuen selvä leikkaus. Toimeentuloluukulle on odotettavissa lisää väkeä.

Rinteen mukaan Suomeen tarvittaisiin nyt talouskasvua ja työllisyystilanteen parantamisesta.

Hallitus on päässyt vasta puoliväliin ja Rinne ihmettelee, että näyttää siltä, että se vaikuttaa pitävän asioita jo tehtyinä.

– Esimerkiksi sote-uudistus on täysin levällään. Mitään varmuutta ei ole, että se menee eteenpäin ja 3 miljardin euron tulevien kustannusten säästö toteutuu. Sote-uudistuksen varaan on vaikea laskea yhtään mitään.

Keskustelua aiheesta

Pekka Haavisto julkistaa lobbaustietonsa – haastaa muut poliitikot samaan

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto aikoo ensi viikosta alkaen julkaista kaikki tämän vuoden lobbaustietonsa omilla kotisivuillaan. Hän haastaa kaikki kansanedustajat, pääministerin, ministerit ja presidentin tekemään samoin.

Haavisto esittää lobbausrekisteriä Suomeen. Se on hänen mielestään eri asia kuin eduskunnan vierailijalista. Kansalaisten täytyy Haaviston mielestä voida tavata kansanedustajia ilman pelkoa julkisuudesta.

Haaviston mielestä olisi tärkeää, että lobbausrekisteri saataisiin hallituksen, eduskunnan, kuntapäättäjien ja presidentin käyttöön, ja sen tulisi olla kaikille avoin.

– Lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta eli myös eduskunnan ja ministeriöiden tilojen ulkopuolella.

Rinne Ylellä: Ei 5,5% vahvuisia alkoholijuomia kauppoihin

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

SDP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne kertoo, ettei hän kannata vahvempien alkoholituotteiden viemistä kauppojen hyllyille. Asiaa puitiin tänään Ylen Ykkösaamussa.

– Alkohlilakiesityksessä on paljon hyvää, kuten turhan byrokratian purkamista. Minusta näitä asioita pitääkin viedä eteenpäin.

– Kipeä paikka uudistuksessa puolestaan on alkoholiprosentin nostaminen 5,5 sekä osittain tämä valmistustapamuutos. Haluaisin, että poliittiset päätökset perustuisivat aina tutkittuun tietoon.

Hallitus esittää alkoholilain uudistuksessa, että kaupoissa myytävien alkoholituotteiden prosenttirajan korotusta 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Uudistuksessa esitetään myös, että kaupat saavat myydä myös muita kuin käymällä valmistettuja alkoholijuomia valittuun prosenttirajaan asti.

– Suomessa on hyvin paljon tutkittua tietoa siitä, että alkoholiprosentin nostaminen johtaa kokonaiskulutuksen kasvuun. Sisäministeriön arvion mukaan tämä tarkoittaa, että tarvitsemme 170 poliisia lisää. Lisäksi asiantuntija-arvioiden mukaan alkoholikuolemat lisääntyvät sadoilla vuodessa, Rinne toteaa.

Olemmeko valmiita lisäämään tässä tilanteessa yhteiskunnan yhteisistä verovaroista maksettavia kustannuksia.

Rinne kertoo Ylen haastattelussa ymmärtävänsä asiassa tavallisten kuluttajien, joille alkoholi ei ole ongelma, haluavan vapaampaa myyntiä. Hänen mukaansa perustavanlaatuinen kysymys on kuitenkin se, että haluavatko vahvemmat ihmiset turvata heikompien ihmisten tulevaisuuden.

– Pitää arvottaa se, että olemmeko valmiita lisäämään tässä tilanteessa yhteiskunnan yhteisistä verovaroista maksettavia kustannuksia vai helpotetaanko alkoholin saatavuutta.

– Kyllä minulla on selkeä vastaus tähän: Rahalle on parempaa käyttöä. Sen voi käyttää esimerkiksi ilmaiseen varhaiskasvatukseen.

Rinne esittää Ylellä ilmaista varhaiskasvatusta perustuslakiin: ”Iso rakenteellinen merkitys tulevaisuuden kannalta”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esittää Ylen Ykkösaamussa ilmaisen varhaiskasvatuksen saattamista perustuslakiin.

– Se on kallis ratkaisu, mutta toivoisin, että voisimme käydä keskustelua siitä, millä aikataululla lisäys voitaisiin tehdä.

– Suomessa on paljon rakenteellisia esteitä, jotka heikentävät niiden ihmisten valintaa lapsen hankkimiseen, ketkä haluavat saada lapsia ja joilla on mahdollisuus saada lapsia. Varhaiskasvatuksen saamisella perustuslakiin olisi iso rakenteellinen merkitys tulevaisuuden ja suomalaisten lasten menestymisen kannalta.

Rinteen mukaan koti- ja ulkomaisista tutkimuksista käy selväksi, että paras keino opintopolun rakentamiseen alusta lähtien on varhaiskasvatus, johon mahdollisuuksien mukaan kaikki suomalaiset lapset osallistuvat.

Hänen mukaansa on tärkeää, että jo varhaiskasvatuksessa kaikille saadaan varmistettua pedagogisesti ammattimaista opetusta.

– Varhaiskasvatuksesta lähtien on voitava löytää oppimiseen liittyviä ongelmia ja puuttua niihin kun lapset ovat nuoria. Ongelmat ovat aina vaikeammin ja kalliimmin korjattavissa myöhemmin.

– Tämän vuoksi varhaiskasvatus ja ehkä sen kirjaaminen perustuslakiin voisi olla järkevä ratkaisu. Toinen keskeinen asia on tietysti perhevapaauudistus, jotta nuoret naiset saisivat tasavertaisen mahdollisuuden tulla työelämään ja toisaalta myös palkkaeroihin voitaisiin puuttua.

Tietenkin on mukavaa, että gallupien mukaan sosialidemokraatteihin luotetaan enemmän.

Rinne kommentoi Ykkösaamun aluksi myös tänään julkaistua Helsingin Sanomien kannatuskyselyä. Kyselyn mukaan SDP on noussut jälleen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.

– Tietenkin on mukavaa, että gallupien mukaan sosialidemokraatteihin luotetaan enemmän. Luvut eivät kuitenkaan aiheuta vielä hurraahuutoja. Töitä täytyy tehdä joka päivä.

– Nyt kun eduskunnan arki pyörähti jälleen käyntiin, niin uskon, että SDP:n jokapäiväinen kova työ vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin. Täten myös puolue saa lisää luottamusta.

Toivon että viesti menee perille.

Rinne arveli, että yksittäisistä syistä kilpailukykysopimukseen sitoutuminen on varmasti vaikuttanut SDP:n gallup-lukuihin.

– Sopimusyhteiskunnan tukeminen on tärkeä asia. Se on oikein. Kuitenkin kiky, jossa pienituloisilta ja julkisen sektorin työntekijöiltä leikataan enemmän kuin muilta ja johon hallitus keskusjärjestöt pakotti, on ollut erittäin iso kivi kengässä.

Rinne kertookin SDP:n vaatineen valtiovarainiminsteri Petteri Orpoa (kok.) korjaamaan tilanteen esimerkiksi perumalla lomarahaleikkaukset.

– Orpo voisi antaa rahoitusta takaisin kunnille. Hänellä on mahdollisuus korjata asia, ja toivon että viesti menee perille.

 

Briteiltä sovinnollinen brexit-avaus – Ranskan presidentti Macron pitää tervetulleena

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Britannian pääministeri Theresa May piti perjantaina aiempia lausuntoja sovinnollisemman puheen Britannian EU-erosta ja sen toteuttamisesta. Hän ehdotti Firenzessä puheessaan brexitin toimeenpanolle noin kahden vuoden siirtymäaikaa, jotta uuteen tilanteeseen ehditään valmistautua. Sen ajan Britannia jatkaisi EU:n sääntöjen noudattamista.

Britannian EU-jäsenyyden on määrä lakata 29. maaliskuuta 2019, joten EU-säännöt pätisivät vielä vuoteen 2021. May vahvisti, että Britannia on valmis jatkamaan sitoumusten mukaisia maksujaan EU:n budjettiin vuoteen 2020. Tästä lasketaan kertyvän ainakin 20 miljardin euron summa. EU on tosin arvioinut Britannian loppulaskun selvästi suuremmaksi.

Pääministeri lupasi, että Britanniassa asuvien kolmen miljoonan EU-kansalaisen oikeuksia kunnioitetaan. EU-kansalaiset voivat edelleen asua Britanniassa, mutta heidät on rekisteröitävä, May linjasi.

– Me haluamme teidän jäävän, me arvostamme teitä ja kiitämme teitä panoksestamme kansalliseen elämäämme, May viesti Britanniassa asuville EU-kansalaisille.

Britannia haluaa EU-suhteessaan ”luovan ratkaisun”.

May sanoi myös, että Britannia haluaa EU-suhteessaan ”luovan ratkaisun”, joka ei ole Norjan mallia eli Eta-sopimus pääsystä EU:n sisämarkkinoille. Maylle ei myöskään kelpaa Kanadan mallinen vapaakauppasopimus. Ensimmäinen ei anna Britannialle riittävää vaikutusvaltaa, toinen ei mene riittävän pitkälle.

Oikeudellisten kiistojen ratkaisemiseksi tarvitaan Mayn mukaan vahva instituutio, joka täydentää EU-tuomioistuinta ja brittituomioistuimia.

Mayn mukaan Britannia äänesti EU-eron puolesta, koska se ei koskaan tuntenut olevansa kotonaan EU:ssa.

– Johtuu ehkä historiastamme ja maantieteestämme, että EU ei koskaan ollut meille osa kansallista tarinaamme sillä tavoin kuin se on muualla Euroopassa, May sanoi.

May vakuutti, että Britannia haluaa silti jatkaa läheistä yhteistyötä unionin kanssa, koska monia suuria haasteita voidaan ratkaista vain yhdessä.

Vastaanotto Brysselissä oli myönteinen.

Mayn puhe jätti vielä monta yksityiskohtaa auki, mutta vastaanotto Brysselissä oli myönteinen. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kiitti Mayn puheen rakentavaa henkeä.

EU-eroa ajanut Ukip-puolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage vuorostaan valitteli, että May ilmeisesti haluaa erota EU:sta vain nimellisesti.

EU-maiden johtajien on määrä keskustella brexit-neuvottelujen etenemisestä lokakuussa pidettävässä huippukokouksessa ja päättää, voidaanko neuvotteluissa edetä kauppakysymyksiin.

Ensimmäiset neuvottelukierrokset käytiin heinäkuussa ja elokuussa, mutta tulokset ovat tähän asti olleet erittäin laihoja.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitää Britannian avausta maan ja Euroopan unionin välisistä suhteista Britannian EU-eron jälkeen tervetulleena.

Macronin mukaan Britannian pääministerin Theresa Mayn pitämässä puheessa tuli esiin uusia avauksia ja edistystä. Macronin mukaan Mayn puhe osoittaa, että Britannia lähtee halukkaana ensi viikon brexit-neuvottelukierrokselle.

PS:n puoluevaltuusto koolla – Huhtasaaren presidenttiehdokkuus vahvistunee

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig
Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari perussuomalaisten puoluetoimistolla elokuussa.

Perussuomalaiset valitsevat tänään mahdollisen oman ehdokkaansa presidentinvaaleihin. Ehdokkaaksi on esitetty puolueen varapuheenjohtajaa, kansanedustaja Laura Huhtasaarta.

Huhtasaari on tunnettu muun muassa maahanmuuton ja EU:n vastustajana.

Presidenttiehdokas vahvistetaan puolenpäivän aikaan alkavassa puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Ehdokkaan on määrä pitää kokouksessa linjapuhe.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään tammikuussa.