Politiikka

Rinne perhevapaauudistuksen kohtalosta: ”Tuntuu uskomattomalta”

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hallitus piti eilen puoliväliriihensä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi sen tuloksia keskiviikkoaamuna Demokraatille hallituksen omia tavoitteita vasten.

Toimet jäivät Rinteen mukaan sen verran vajaiksi, että velkaantumiskehityksen pysäyttämiseen, julkisen talouden tasapainottamiseen ja 72 prosentin työllisyystavoitteeseen niillä ei ole juuri vaikutusta. Rinne puhuu toimista ”sälänä”.

Positiivisiksi hän näkee satsaukset, joilla alennetaan päivähoitomaksuja, parannetaan turvallisuutta sekä opiskelijoitten huolajakorotuksen. Esimerkiksi poliisien määrä saadaan nyt pysymään 7 200:ssa.

Rinne pitää myös hyvänä sitä, että valtio pääomittaa 200 miljoonalla Tekesiä ja Suomen Akatemiaa sekä ammatillista koulutusta.

– Mutta sillä ei meidän ongelmia ratkaista. Nämä ovat kertaluonteisia toimenpiteitä.

”Perussuomalaisten puoluekokous vaikuttaa hallituksen toimintakykyyn selkeästi.”

Työttömyyden torjuntaan ja talouskasvuun kehysriihi ei Rinteen mukaan tuonut eväitä, mikä on iso pettymys.

– Tuntuu, että hallitus on tällä hetkellä vajaatyökuntoinen. Sillä on puhti pois. Perussuomalaisten puoluekokous varmaan vaikuttaa osaltaan. Jollakin tavalla väsymystä tuntuu olevan. Nähtäväksi jää, muuttuuko rytmi ja miten se muuttuu perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

Julkisuudessa on pohdittu, että jos hallitus hajoaisi perussuomalaisten puheenjohtajavalinnan jälkeen (mikäli puheenjohtajaksi valitaan Jussi Halla-aho), puolueen tilalle hallitukseen olisivat tyrkyllä kristillisdemokraatit ja RKP.

Rinne ei näillä puoluevaihdoksilla spekuloi muutoin kuin sanomalla, että tuntuisi luonnolliselta, että pääministeri pyrkisi hallituksen toimintaedellytyksiä ylläpitämään.

Ylipäänsä Rinne katsoo, että perussuomalaisten puoluekokous vaikuttaa hallituksen toimintakykyyn selkeästi. Hän ihmettelee tässä yhteydessä erityisesti perhevapaauudistuksen kohtaloa. Se olisi monien asiantuntijoiden mukaan tärkeä rakenteellinen muutos työelämän tilanteen korjaamiseksi.

– Tuntuu uskomattomalta, että sitä ei voi valmistella ja harkita tavalla, joka säilyttäisi perheiden toimeentuloedellytyksiä, Rinne ihmettelee.

Aktiivimalli myrkyttää ilmapiiriä.

Hallitus ehdottaa työttömyysturvan uudistamiseksi aktiivimallin käyttöönottoa. Siinä työttömyysturvan omavastuupäiviä vähennettäisiin työttömyyden alussa seitsemästä päivästä viiteen päivään.

Työttömyyden jatkuessa yli kolme kuukautta työttömyysturvaan tulisi yksi kuukausittainen omavastuupäivä, jonka voisi välttää olemalla aktiivinen. Antti Rinteellä on tälle uudistukselle selkeä nimi: se on työttömyysturvan leikkaus.

– Ja ymmärtääkseni sovittiin, että niitä ei enää tapahdu kikyn voimassaollessa.

4,65 prosentin työttömyysturvan leikkaus rapauttaa monen toimeentuloedellytykset.

Rinne uskoo aktiivimallin myös myrkyttävän työmarkkinailmapiiriä, mikä on kohti syksyn liittokierrosta kuljettaessa huono asia.

Rinteen mukaan nyt tarvittaisiin palkansaajien ja työnantajien yhteistyötä eikä hallituksen pitäisi tällaisella ehdotuksella olla säätämässä välissä.

”Soten varaan on vaikea laskea yhtään mitään.”

Hallitus palauttaa asumistukeen neliövuokrakohtaisen katon. Tämä on Rinteen mukaan asumistuen selvä leikkaus. Toimeentuloluukulle on odotettavissa lisää väkeä.

Rinteen mukaan Suomeen tarvittaisiin nyt talouskasvua ja työllisyystilanteen parantamisesta.

Hallitus on päässyt vasta puoliväliin ja Rinne ihmettelee, että näyttää siltä, että se vaikuttaa pitävän asioita jo tehtyinä.

– Esimerkiksi sote-uudistus on täysin levällään. Mitään varmuutta ei ole, että se menee eteenpäin ja 3 miljardin euron tulevien kustannusten säästö toteutuu. Sote-uudistuksen varaan on vaikea laskea yhtään mitään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat