Rinne puoluevaltuustossa: ”Jos me emme tarjoa ratkaisuja ongelmiin, populistit käyttävät niitä hyväkseen”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne kuvattuna kesällä eduskunnassa.

– Kymmenen vuotta Eurooppa on kulkenut kriisistä kriisin. Kotimantereemme muutokset näkyvät ja tuntuvat myös meillä. Päällimmäisenä on ollut taloudellinen kriisi, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti puheensa Jyväskylässä puoluevaltuuston kokouksessa.

Hän totesi, että poliittisilla päätöksillä laman maksajiksi on laitettu ihmiset, jotka eivät ole lamaan syypäitä.

– Tämä on johtanut syventyneeseen sosiaaliseen kriisiin. Se näkyy työttömyytenä, köyhyytenä ja syrjäytymisenä.

– Tällaisessa tilanteessa osa puolueista ja poliitikoista nostaa kädet pystyyn. Asioille pitää tehdä jotakin, ei alkaa osoitella syyttävällä sormella ties mihin suuntaan.

Rinne jatkoi, että osa puolueista – Euroopassa ja Suomessa – on nähnyt ihmisten pettymyksessä oman mahdollisuutensa.

– Nämä puolueet eivät ole halunneet yhdessä etsiä ratkaisuja ongelmiin. Ne keskittyvät etsimään syyllisiä ja antamaan vaikeisiin kysymyksiin helppoja vastauksia.

Nyt, jos koskaan, kaikkien vastuullisten puolueiden on sisäistettävä tämä:

– Jos me emme tarjoa ratkaisuja ongelmiin, populistit ja ääriajattelijat käyttävät niitä hyväkseen. SDP:n ja muiden vastuullisten puolueiden tehtävä on antaa vastauksia ihmisten kysymyksiin, ei ratsastaa ihmisten huolilla ja peloilla.

EU:lle vapaan maailman johtajuus.

Rinne määritteli SDP:n eurooppalaiseksi ja Eurooppa-puolueeksi.

– Me kannatamme EU:n kehittämistä ja uudistamista. Samalla tiedostamme EU:n haasteet. Tiedostamme asiat, joissa EU:n pitää toimia entistä paremmin.

– Viimeisen kahden vuoden aikana media ja suomalaiset ovat aivan syystä kyselleet Sipilän hallituksen EU-linjan perään. Myös minulle hallituksen linja on ollut, ja on edelleen epäselvä.

Rinne sanoi, ettei riitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esittelee prosessikaaviotaan Angela Merkelille.

– Näin voi saada mukavan kuvan lehteen ja Twitteriin, mutta käytännön politiikkaan tai muihin EU:n jäsenmaihin se ei vaikuta. Prosessikaaviot eivät korjaa ihmisten arjen ongelmia. Ei Suomessa eikä Euroopassa.

Rinteen mukaan kuluva vuosi on osoittanut, että Donald Trumpin Yhdysvalloista ei ole vapaan maailman johtajaksi.

– Suomella on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millä tavalla EU ottaa vapaan maailman johtajuuden. SDP:n tehtävä on johdattaa Suomi takaisin erityisesti EU:n, mutta myös muiden kansainvälisten organisaatioiden, eturiviin.

Sisäänpäin käpertyminen ei ole ratkaisu.

Antti Rinne muistutti, että tämän päivän haasteet ovat entistä enemmän globaaleja. Suomi ei ole yksin. Eikä Suomi myöskään saa eikä voi jäädä yksin.

– Sisäänpäin käpertyminen ja rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu mihinkään asiaan. Ei Suomessa, ei Euroopassa eikä globaalisti.

– Koska hengitämme samaa ilmaa ja asumme samalla planeetalla, kohtalomme on sidottu yhteen. Tästä syystä meidän tulee jatkuvasti tehdä kansainvälistä yhteistyötä.

– Siksi Suomen on oltava aktiivisen ratkaisijan, sovinnon ja rauhanrakentajan roolissa kansainvälisissä organisaatioissa. Sillä tavoin voimme ratkaista globaaleja, koko ihmiskunnan kohtaloa koskevia kysymyksiä.

– Ihmiskunnan pitkän aikavälin eloonjäämisen ehto on, että suojelemme luontoa, palautamme sitä ennalleen ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä. Meidän tulee pysäyttää maaperän ja merien köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen. Vain näin toimien voimme pelastaa elinympäristömme ja itsemme.

Rinne totesi, ettei ole pessimisti vaan realisti. Meidän on aika toimia ja valita kahdesta vaihtoehdosta:

– Joko otamme ilmastonmuutoksen ja elinympäristömme köyhtymisen ja saastumisen tosissamme, haemme nopeasti ratkaisuja ja pelastamme itsemme.

– Tai sitten annamme ympäristön ja lapsiltamme lainassa olevan maapallon tuhoutua. Katsokaa, mitä Texasissa on tapahtunut! En voi ymmärtää, miten Yhdysvaltojen presidentti voi ummistaa silmänsä ilmastonmuutokselta, vaikka ilmastonmuutos tapahtuu hänen silmiensä edessä.

”Me toistamme tämän vaatimuksen!”

Rinne puhui myös Afrikan mantereen ongelmista ja vaati Suomen valtiolta vahvempaa roolia kehitysyhteistyössä.

– On tärkeää huomata, että varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat ovat nyt jäämässä kauas tällä vuosikymmenellä jo kertaalleen saavutetusta tasosta. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä varsinaisen kehitysyhteistyön osuus on vain 536,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 taso oli yli 920 miljoonaa, lähes tuplat.

Suomen kehitysyhteistyön osuus BKTL:sta odotetaan ensi vuonna olevan vain noin 0,39 %.

– Olemme kansakuntana sitoutuneet nostamaan määrän YK-tavoitteen mukaisesti 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

– Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Maarit, Tuula ja Sirpa ovat pitäneet tätä asiaa ansiokkaasti esillä. He ovat vaatineet, että vuoden 2018 budjetissa nostetaan varsinaisen kehitysyhteistyön rahoitustasoa esitetystä 100 miljoonalla.

– Me toistamme tämän vaatimuksen!

”SDP:n oltava järjen ja inhimillisyyden ääni.”

Antti Rinne painotti, että sosialidemokratian perusta on kansainvälisyys.

– Filosofinen perusajatuksemme lähtee yhteistyöstä ihmisten ja kansojen välillä. Valtioiden rajat eivät saa olla määrittämässä ihmisyyttä, yksilöä tai hänen mahdollisuuksiaan.

– Viimeisten sadan vuoden aikana olemme nähneet, että nationalistinen ajattelu on säännöllisesti nostanut päätään. Tulokset ovat olleet katastrofaalisia: konflikteja, sotia, kansanmurhia ja väkivallan uhkaa.

– Nationalistista retoriikkaa on kuultu myös viime vuosina. Pelon ja vihan lietsomista, vaatimuksia sulkeutuneista yhteiskunnista ja muureista kansakuntien rajoille, ihmisoikeuksien kyseenalaistamista ja suvaitsemattomuutta.

Rinteen mukaan SDP:n on oltava tässäkin asiassa järjen ja inhimillisyyden ääni.

– Me emme aseta sotien takia kotinsa menettäneitä pakolaisia ja työttömiä tai sairaita ihmisiä vastakkain. Me emme puhu niin, koska se ei ole totta.

– Pakolaiset eivät aiheuta terrorismia, vaan terrorismi aiheuttaa pakolaisuutta.

– Me sanomme selvästi ei terrorismille ja yhtä selvästi sanomme ei vihan ja ennakkoluulojen lietsonnalle. Sanomme ei rasismille.

”Haluamme pysäyttää rikkauksien kasaantumisen entistä harvemmille.”

Antti Rinne totesi, että poliittisena liikkeenä sosialidemokratialla on kansainvälisen tason perustavoitteita, jotka ohjaavat toimintaa.

– Olemme avoimen yhteiskunnan kannattajia. Yhteinen tavoitteemme on luoda rauhaa maailmaan. Haluamme varmistaa ihmisoikeuksien toteutumisen jokaisen yksilön tasolla. Tarvitsemme enemmän tasa-arvoa. Ohjenuoramme on kestävän sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kehityksen luominen.

– Sosialidemokraattinen puolue on Suomen kansainvälisin puolue. Meillä on kaikista Suomen puolueista vankin verkosto globaalisti ja Euroopassa. Lähes kaikkialla meillä on veljes- ja sisarpuolueita, joiden kannattajat jakavat yhteiset arvomme. Vapaus, tasa-arvo, oikeudenmukainen yhteiskuntapolitiikka ja ihmisten keskinäinen solidaarisuus yhdistävät meitä. Jakamaton ihmisarvo ohjaa toimintaamme.

– Kansainvälisyys on myös väylä erilaisille ideoille ja keskustelulle tulla SDP:n piiriin.  Tässä työssä nuoren sukupolven mahdollisuudet toimia ovat rajattomat mutta toisaalta myös vastuu tulevaisuudesta on suuri.

– Haluamme pysäyttää rikkauksien kasaantumisen entistä harvemmille. Samalla edistämme rauhanomaisten yhteiskuntien rakentumista sekä oikeusvaltioiden vahvistumista.

– Sosialidemokratia on nykyaikainen ja ajassa kiinni oleva vaikutusalusta kaikille suomalaisille rakentaa parempaa maailmaa, parempaa Eurooppaa ja parempaa Suomea.

Keskustelua aiheesta

Jussi Halla-aho lyttää Sipilän ja Orpon taktiikan: ”Neuvotteluperinteitään kunnioittaen Suomi antautuu jo etukäteen”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Brexit eli Britannian ero EU:sta jättää unionin budjettiin suuren kolon, ja tämä voi tuoda myös Suomelle mittavan lisälaskun, kertoivat uutiset aiemmin viikolla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee tilanteen ankeana.

”Neuvotteluperinteitään kunnioittaen Suomi antautuu jo etukäteen. Viikolla liikkuneiden tietojen mukaan Alankomaat, Ruotsi, Tanska ja Itävalta ovat kieltäytyneet jäsenmaksuosuuksiensa nostamisesta. Tämä viiteryhmä ei Orpolle ja Sipilälle käy”, Halla-aho arvostelee Facebook-sivuillaan.

Halla-ahon mielestä Orpo on oikeassa siinä, että järkeviin ja lisäarvoa tuottaviin hankkeisiin, kuten ulkorajavalvontaan, kannattaakin investoida.

”Raha on kuitenkin löydettävä budjetin sisältä karsimalla toisarvoisia tai puhtaasti liittovaltioluonteisia menoja.”

Halla-aho sanoo, että perussuomalaiset vastustaa edelleen Suomen jäsenmaksun ja EU:n budjetin kasvattamista.

”Hallituskin taisi vastustaa sitä vielä ohjelmassaan”, ps-johtaja muistuttaa.

Orpo sanoi aiemmin, että uusiin asioihin pitää panostaa.

– Siksi unioni on olemassa. Yhdessä me olemme enemmän kuin yksittäiset valtiot.

Sipilä kertoi Suomen hallituksen kannaksi tänään sen, että EU.n budjetin taso asetettaisiin hieman yli yhteen prosenttiin jäsenvaltioiden bruttokansantulosta. Tällä hetkellä taso on noin yhden prosentin luokkaa.

– Tämä leikkaisi EU-budjettia, Sipilä kuitenkin huomautti katsoessaan isoa kuvaa.

– Suomen jäsenmaksu kasvaisi joka tapauksessa talouskasvun seurauksena, hän kirjoitti Helsingin Sanomissa.

”Kossuosake on herättänyt mielenkiintoa” – Ministeri Lintilä: Haluamme antaa Altialle leveämmät hartiat

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Altian hallituksen puheenjohtaja Sanna Suvanto-Harsaae (vas.) ja Altian toimitusjohtaja Pekka Tennilä (kesk.) kuuntelevat, kun valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä puhuu Altian ja Suomen valtion yhteisessä lehdistötilaisuudessa Nasdaq Helsingin Pörssitalossa perjantaina.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) uskoo, että valtion alkoholijuomayhtiö Altian pörssilistaus herättää runsaasti mielenkiintoa sijoittajien keskuudessa.

Valtio jää Lintilän mukaan 34 prosentin osuudella Altian omistajaksi sen jälkeen kun yhtiö listataan Helsingin pörssiin.

Lintilä uskoo, että tavallisia rivikansalaisiakin voi kiinnostaa omistaa osakkeita yhtiössä, joka valmistaa yhtä Suomen tunnetuimmista brändeistä.

– Niin sanottu kossuosake on herättänyt mielenkiintoa missä tahansa olenkin kulkenut. On kyselty, milloin listautuminen tulee, Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin pörssissä.

Lintilän mukaan pörssilistautumisella halutaan antaa leveämmät hartiat kansainvälisessä juomabisneksessä toimivalle Altialle.

– Halusimme omistajana antaa Altialle kasvun ja kehittymisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa, Lintilä muotoili.

Lintilän mukaan valtio-omistaja sai listautumisen valmistelun aikana Altiasta useita ostotarjouksia, mutta ne jätettiin käsittelemättä. Lintilän mukaan valtio haluaa, että Altia pysyy jatkossakin vahvasti suomalaisessa omistuksessa.

Nyt on aika tehdä seuraava menestystarina.

Lintilä muistutti tiedotustilaisuudessa, että valtion omistusten pörssilistaaminen ei ole ihan jokapäiväistä hommaa.

– Edellinen listaus taitaa olla parinkymmenen vuoden takaa. Silloin listattiin Fortum ja listaajana taisi olla valtiovarainministeri Sauli Niinistö, Lintilä muisteli.

– Nyt on aika tehdä seuraava menestystarina. Fortum on ollut erittäin hieno tarina ja sitä tulee varmasti myös Altia olemaan.

Altia toimii Pohjoismaissa, Virossa ja Latviassa ja sillä on tuotantoa Ranskassa. Yhtiön omia brändejä ovat muun muassa Koskenkorva, Blossa, Larsen ja Renault.

Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli noin 360 miljoonaa. Yrityksellä oli viime vuoden lopussa noin 700 työntekijää.

Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä. Suomessa sillä on tislaamo Koskenkorvan kylässä ja tehtaita on muun muassa Rajamäellä.

Altian tärkeintä vientibrändiä Koskenkorva Vodkaa myydään noin 30 maassa. Viime elokuussa yhtiö kertoi, että Koskenkorvan myynti aloitetaan myös Yhdysvalloissa.

Pääministeri ex-ministerin oudosta Uganda-seikkailusta: Suomen hallituksen kannalta loppuun käsitelty

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valtion enemmistöomisteinen asetarvikeyhtiö Patria on selvittänyt Uganda-tapaukseen liittyviä epäselvyyksiä kuten on pitänyt.

Suomen hallituksen kannalta asia on Sipilän mukaan nyt loppuun käsitelty.

Sipilä kommentoi asiaa Brysselissä, jossa hän osallistuu EU:n epäviralliseen huippukokoukseen.

Ugandaan ei irtoaisi hänen mukaansa tällä hetkellä asevientilupia.

Entisen kokoomusministeri Suvi Lindénin rooli Ugandan-jupakassa on herättänyt runsaasti kysymyksiä, joihin Lindén on toistuvasti kieltäytynyt vastaamasta.

Ugandalaismedian mukaan Lindén ja sittemmin kuolleena löydetty suomalaisliikemies olisivat saapuneet Ugandaan yhteisellä kutsukirjeellä, joka on mahdollisesti ollut väärennetty.

Patrian kanssa yhteistyötä tehneen liikemiehen ruumis löytyi Kampalan Pearl of Africa -hotellista 6. helmikuuta. Helsingin Sanomat kertoi viikonvaihteessa, että Lindén olisi hälytetty aamiaiselta kuolleen miehen hotellihuoneeseen.

Miehen ruumiista on ugandalaismedian mukaan löytynyt lutikkamyrkkyä ja kokaiinia. Poliisi tutkii tapausta myös Suomen päässä.

Lindénin roolista Ugandassa on esitetty julkisuudessa erilaisia tietoja. Lindén kertoi viime viikolla Facebookissa, että hän oli Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämiseen liittyvissä asioissa.

Helsingin Sanomien sunnuntaisen uutisen mukaan Lindén olisi kertonut ääninauhalla ugandalaistoimittajalle, että hän oli muun muassa selvittämässä bisnesmahdollisuuksia Ugandassa.

Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että yhtiöllä ei ole tietoa, millä asialla Lindén on Ugandassa on ollut. Isotalon mukaan Patrialla ei ole mitään tekemistä Lindénin kanssa.

Hovioikeus: Jehovan todistajien erityisasemaan vedonnut totaalikieltäytyjä ei joudu vankilaan

Kuva: LEHTIKUVA / JOUNI PORSANGER

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi.

Hovioikeus katsoo, että henkilön tuomitseminen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä on syrjivää kohtelua. Näin siksi, että Jehovan todistajat on erikseen lailla vapautettu sekä ase- että siviilipalveluksesta. Ratkaisu syntyi äänestyspäätöksenä äänin 4–3.

Laki Jehovan todistajien vapauttamisesta ase- ja siviilipalveluksesta tuli voimaan vuonna 1987. Hovioikeuden enemmistö katsoi, että lain säätämisen jälkeen on tapahtunut olennaisia muutoksia.

Vuoden 1987 jälkeen Suomi on muun muassa liittynyt Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Hovioikeuden enemmistön mukaan yhdenvertaisuus merkitsee myös vakaumusten yhdenvertaista kohtelua.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan hallituksen tulisi nyt ryhtyä lainsäädäntötoimiin asian korjaamiseksi. Pimiä huomauttaa, että puolustusministeriön asettama toimikunta piti jo vuonna 2007 totaalikieltäytyjien kohtelua epäyhdenmukaisena perustuslain kanssa.

Rangaistuksesta vapautettu mies ilmoitti elokuussa 2015 kieltäytyvänsä siviilipalveluksesta. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa hän vetosi sodanvastaiseen vakaumukseensa sekä siihen, että Jehovan todistajat voidaan vakaumuksen perusteella vapauttaa siviilipalveluksesta. Käräjäoikeus tuomitsi miehen 173 päivän vankeuteen helmikuussa 2016.

Jehovan todistajia koskeva erityislaki säädettiin aikanaan poikkeuslakina perustuslain säätämisjärjestyksessä. Näin siksi, että lain todettiin olevan ristiriidassa hallitusmuodon yhdenvertaisuussäännöksen kanssa. Lain perustelujen mukaan totaalikieltäytyjät tuolloin lähes poikkeuksetta kuuluivat Jehovan todistajien uskonnolliseen yhdyskuntaan.

Keskustelua aiheesta

Jaakonsaari: Suomelle kaavailtu lisämeppi kuuluisi Euroopan ainoalle alkuperäiskansalle

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) ehdottaisi yhtä Britannialta Suomelle vapautuvaa parlamenttipaikkaa saamelaisille. Jaakonsaari kertoo näkemyksensä Twitterissä samalla, kun hän kommentoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Helsingin Sanomissa julkaistua kirjoitusta.

EU:n jäsenmaiden enemmistö kannattaa Britannialta vapautuvien parlamenttipaikkojen jakamista uudelleen. Sipilä totesi perjantaina Helsingin Sanomissa, että lisäpaikkoja jaettaessa kuunnellaan myös omaa parlamenttiedustajaa haluavia ahvenanmaalaisia.

– Parlamenttipaikkojen lisääminen edellyttää Eurooppa-neuvoston yksimielisyyttä ja Euroopan parlamentin hyväksyntää. Mikäli Suomi saa yhden lisäpaikan, pidän huolen siitä, että asiassa kuullaan myös ahvenanmaalaisten näkemyksiä, Sipilä kirjoitti.

– Minä ehdottaisin paikkaa Euroopan ainoalla alkuperäiskansalle saamelaisille, Jaakonsaari kirjoittaa puolestaan Twitterissä.

Euroopan unionin tulevaisuus on esillä tällä viikolla pidettävässä unionin päämiesten ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä, jossa käsitellään vuosien 2021–2027 rahoituskehyksiä ja institutionaalisia kysymyksiä.