Politiikka

Rinne puoluevaltuustossa: ”Jos me emme tarjoa ratkaisuja ongelmiin, populistit käyttävät niitä hyväkseen”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne kuvattuna kesällä eduskunnassa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne kuvattuna kesällä eduskunnassa.
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Antti Rinne kuvattuna kesällä eduskunnassa.

– Kymmenen vuotta Eurooppa on kulkenut kriisistä kriisin. Kotimantereemme muutokset näkyvät ja tuntuvat myös meillä. Päällimmäisenä on ollut taloudellinen kriisi, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne aloitti puheensa Jyväskylässä puoluevaltuuston kokouksessa.

Hän totesi, että poliittisilla päätöksillä laman maksajiksi on laitettu ihmiset, jotka eivät ole lamaan syypäitä.

– Tämä on johtanut syventyneeseen sosiaaliseen kriisiin. Se näkyy työttömyytenä, köyhyytenä ja syrjäytymisenä.

– Tällaisessa tilanteessa osa puolueista ja poliitikoista nostaa kädet pystyyn. Asioille pitää tehdä jotakin, ei alkaa osoitella syyttävällä sormella ties mihin suuntaan.

Rinne jatkoi, että osa puolueista – Euroopassa ja Suomessa – on nähnyt ihmisten pettymyksessä oman mahdollisuutensa.

– Nämä puolueet eivät ole halunneet yhdessä etsiä ratkaisuja ongelmiin. Ne keskittyvät etsimään syyllisiä ja antamaan vaikeisiin kysymyksiin helppoja vastauksia.

Nyt, jos koskaan, kaikkien vastuullisten puolueiden on sisäistettävä tämä:

– Jos me emme tarjoa ratkaisuja ongelmiin, populistit ja ääriajattelijat käyttävät niitä hyväkseen. SDP:n ja muiden vastuullisten puolueiden tehtävä on antaa vastauksia ihmisten kysymyksiin, ei ratsastaa ihmisten huolilla ja peloilla.

EU:lle vapaan maailman johtajuus.

Rinne määritteli SDP:n eurooppalaiseksi ja Eurooppa-puolueeksi.

– Me kannatamme EU:n kehittämistä ja uudistamista. Samalla tiedostamme EU:n haasteet. Tiedostamme asiat, joissa EU:n pitää toimia entistä paremmin.

– Viimeisen kahden vuoden aikana media ja suomalaiset ovat aivan syystä kyselleet Sipilän hallituksen EU-linjan perään. Myös minulle hallituksen linja on ollut, ja on edelleen epäselvä.

Rinne sanoi, ettei riitä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esittelee prosessikaaviotaan Angela Merkelille.

– Näin voi saada mukavan kuvan lehteen ja Twitteriin, mutta käytännön politiikkaan tai muihin EU:n jäsenmaihin se ei vaikuta. Prosessikaaviot eivät korjaa ihmisten arjen ongelmia. Ei Suomessa eikä Euroopassa.

Rinteen mukaan kuluva vuosi on osoittanut, että Donald Trumpin Yhdysvalloista ei ole vapaan maailman johtajaksi.

– Suomella on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millä tavalla EU ottaa vapaan maailman johtajuuden. SDP:n tehtävä on johdattaa Suomi takaisin erityisesti EU:n, mutta myös muiden kansainvälisten organisaatioiden, eturiviin.

Sisäänpäin käpertyminen ei ole ratkaisu.

Antti Rinne muistutti, että tämän päivän haasteet ovat entistä enemmän globaaleja. Suomi ei ole yksin. Eikä Suomi myöskään saa eikä voi jäädä yksin.

– Sisäänpäin käpertyminen ja rajojen sulkeminen ei ole ratkaisu mihinkään asiaan. Ei Suomessa, ei Euroopassa eikä globaalisti.

– Koska hengitämme samaa ilmaa ja asumme samalla planeetalla, kohtalomme on sidottu yhteen. Tästä syystä meidän tulee jatkuvasti tehdä kansainvälistä yhteistyötä.

– Siksi Suomen on oltava aktiivisen ratkaisijan, sovinnon ja rauhanrakentajan roolissa kansainvälisissä organisaatioissa. Sillä tavoin voimme ratkaista globaaleja, koko ihmiskunnan kohtaloa koskevia kysymyksiä.

– Ihmiskunnan pitkän aikavälin eloonjäämisen ehto on, että suojelemme luontoa, palautamme sitä ennalleen ja edistämme luonnonvarojen kestävää käyttöä. Meidän tulee pysäyttää maaperän ja merien köyhtyminen ja luonnon monimuotoisuuden häviäminen. Vain näin toimien voimme pelastaa elinympäristömme ja itsemme.

Rinne totesi, ettei ole pessimisti vaan realisti. Meidän on aika toimia ja valita kahdesta vaihtoehdosta:

– Joko otamme ilmastonmuutoksen ja elinympäristömme köyhtymisen ja saastumisen tosissamme, haemme nopeasti ratkaisuja ja pelastamme itsemme.

– Tai sitten annamme ympäristön ja lapsiltamme lainassa olevan maapallon tuhoutua. Katsokaa, mitä Texasissa on tapahtunut! En voi ymmärtää, miten Yhdysvaltojen presidentti voi ummistaa silmänsä ilmastonmuutokselta, vaikka ilmastonmuutos tapahtuu hänen silmiensä edessä.

”Me toistamme tämän vaatimuksen!”

Rinne puhui myös Afrikan mantereen ongelmista ja vaati Suomen valtiolta vahvempaa roolia kehitysyhteistyössä.

– On tärkeää huomata, että varsinaisen kehitysyhteistyön määrärahat ovat nyt jäämässä kauas tällä vuosikymmenellä jo kertaalleen saavutetusta tasosta. Valtiovarainministeriön ensi vuoden budjettiesityksessä varsinaisen kehitysyhteistyön osuus on vain 536,8 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 taso oli yli 920 miljoonaa, lähes tuplat.

Suomen kehitysyhteistyön osuus BKTL:sta odotetaan ensi vuonna olevan vain noin 0,39 %.

– Olemme kansakuntana sitoutuneet nostamaan määrän YK-tavoitteen mukaisesti 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta.

– Presidenttiehdokkuutta tavoittelevat Maarit, Tuula ja Sirpa ovat pitäneet tätä asiaa ansiokkaasti esillä. He ovat vaatineet, että vuoden 2018 budjetissa nostetaan varsinaisen kehitysyhteistyön rahoitustasoa esitetystä 100 miljoonalla.

– Me toistamme tämän vaatimuksen!

”SDP:n oltava järjen ja inhimillisyyden ääni.”

Antti Rinne painotti, että sosialidemokratian perusta on kansainvälisyys.

– Filosofinen perusajatuksemme lähtee yhteistyöstä ihmisten ja kansojen välillä. Valtioiden rajat eivät saa olla määrittämässä ihmisyyttä, yksilöä tai hänen mahdollisuuksiaan.

– Viimeisten sadan vuoden aikana olemme nähneet, että nationalistinen ajattelu on säännöllisesti nostanut päätään. Tulokset ovat olleet katastrofaalisia: konflikteja, sotia, kansanmurhia ja väkivallan uhkaa.

– Nationalistista retoriikkaa on kuultu myös viime vuosina. Pelon ja vihan lietsomista, vaatimuksia sulkeutuneista yhteiskunnista ja muureista kansakuntien rajoille, ihmisoikeuksien kyseenalaistamista ja suvaitsemattomuutta.

Rinteen mukaan SDP:n on oltava tässäkin asiassa järjen ja inhimillisyyden ääni.

– Me emme aseta sotien takia kotinsa menettäneitä pakolaisia ja työttömiä tai sairaita ihmisiä vastakkain. Me emme puhu niin, koska se ei ole totta.

– Pakolaiset eivät aiheuta terrorismia, vaan terrorismi aiheuttaa pakolaisuutta.

– Me sanomme selvästi ei terrorismille ja yhtä selvästi sanomme ei vihan ja ennakkoluulojen lietsonnalle. Sanomme ei rasismille.

”Haluamme pysäyttää rikkauksien kasaantumisen entistä harvemmille.”

Antti Rinne totesi, että poliittisena liikkeenä sosialidemokratialla on kansainvälisen tason perustavoitteita, jotka ohjaavat toimintaa.

– Olemme avoimen yhteiskunnan kannattajia. Yhteinen tavoitteemme on luoda rauhaa maailmaan. Haluamme varmistaa ihmisoikeuksien toteutumisen jokaisen yksilön tasolla. Tarvitsemme enemmän tasa-arvoa. Ohjenuoramme on kestävän sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kehityksen luominen.

– Sosialidemokraattinen puolue on Suomen kansainvälisin puolue. Meillä on kaikista Suomen puolueista vankin verkosto globaalisti ja Euroopassa. Lähes kaikkialla meillä on veljes- ja sisarpuolueita, joiden kannattajat jakavat yhteiset arvomme. Vapaus, tasa-arvo, oikeudenmukainen yhteiskuntapolitiikka ja ihmisten keskinäinen solidaarisuus yhdistävät meitä. Jakamaton ihmisarvo ohjaa toimintaamme.

– Kansainvälisyys on myös väylä erilaisille ideoille ja keskustelulle tulla SDP:n piiriin.  Tässä työssä nuoren sukupolven mahdollisuudet toimia ovat rajattomat mutta toisaalta myös vastuu tulevaisuudesta on suuri.

– Haluamme pysäyttää rikkauksien kasaantumisen entistä harvemmille. Samalla edistämme rauhanomaisten yhteiskuntien rakentumista sekä oikeusvaltioiden vahvistumista.

– Sosialidemokratia on nykyaikainen ja ajassa kiinni oleva vaikutusalusta kaikille suomalaisille rakentaa parempaa maailmaa, parempaa Eurooppaa ja parempaa Suomea.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat