Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Rinne sai jälleen muistuttaa, mitä eläkelupaus piti sisällään: “Nämä on sanottu alun perin vappupuheessa”

Pääministeri Antti Rinne (sd.) puolustaa hallituksen esitystä kansaneläkkeen ja takuueläkkeen korotuksista. Hallitus aikoo korottaa kansaneläkkeen täyttä määrää 31 eurolla ja takuueläkkeen täyttä määrää 50 eurolla kuukaudessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Korotukset liittyvät Rinteen eläkelupaukseen eli niin kutsuttuun vappusataseen. Rinne julisti runsas vuosi sitten vappupuheessaan vaalilupauksenaan ajavansa pieniin eläkkeisiin sadan euron korotusta.

Rinne kommentoi hallituksen esitystä Berliinin-vierailullaan keskiviikkona. Hän huomautti, että lupaus oli hänen antamansa ja sisälsi sadan euron nettokorotuksen alle 1 400 euroa ansaitseville eläkeläisille “jonkin vuoden kuluessa julkisen talouden tasapainon salliessa”.

– Pitää muistaa minun lupaukseni loppukaneetit, eli jonkin vuoden ohjelmalla ja julkisen talouden tasapainon salliessa. Nämä on sanottu alun perin vappupuheessa. Hallitusneuvotteluissa päästiin ensimmäiseen askeleeseen tässä asiassa ja sovittiin käytettäväksi 183 miljoonaa euroa näitten eläkkeitten ensimmäisen portaan korotukseen. Se on nyt valmistunut ja lähtee lausuntokierrokselle.

Rinteen mukaan eläkkeitten korotus toteutuu niin, ettei se vähennä asumistukea, eikä sillä ole verovaikutusta.

Rinne totesi STT:lle, että ei pysty sanomaan täsmällisesti, milloin hänen lupaamansa sadan euron korotus voitaisiin saavuttaa.

“Korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu voimakkaimmin.”

Lisää aiheesta

Arviolta yli 600 000 eläkeläistä saisi korotuksen eläkkeeseensä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.

– Tämän esityksen myötä korotuksen saisivat he, joiden arjessa lisäraha tuntuu kaikista voimakkaimmin, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoo tiedotteessa.

Hallituksen kaavailemalla budjetilla 50 euron korotus ei olisi onnistunut kaikkiin pieniin eläkkeisiin aiheuttamatta tuloloukkua katkaisukohtaan. STM:n ylijohtajan Outi Antilan mukaan tämä on ratkaistu niin, että korotus pienenee lineaarisesti isompia eläkkeitä kohti mentäessä.

– Työeläkkeen ja kansaneläkkeen yhteensovittamisella se liudentuu sinne loppua kohden. Tässä on laskettu, että korotus on 19 euroa siinä tuhannen euron kohdalla, silloin kun kokonaiseläke on tuhat euroa, ja siitä se pienenee niin, että jokunen euro tulee vielä jossain 1 100 ja 1 200 euronkin kohdalla, Antila sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa olisi ratkaisu ollut ihan mikä hyvänsä, sitä ei olisi ollut hyvä toteuttaa niin, että pistetään tietty samansuuruinen palikka riittämään johonkin euromäärään asti.

– Silloinhan sinne olisi jäänyt monta kymmentä tuhatta tyytymätöntä eläkeläistä tuloloukkuun eli esimerkiksi, jos 800 eurolla olisi saanut 50 euroa, mutta 801 eurolla ei.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE