Politiikka

Rinne: Työnantajien aika osallistua palkankorotuksin ostovoiman kehittämiseen – kiittää STTK:ta oppivelvollisuusesityksestä

Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne muistuttaa kotimaisen kysynnän merkityksestä talouskasvun jatkamisen varmistamiseksi.
Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne muistuttaa kotimaisen kysynnän merkityksestä talouskasvun jatkamisen varmistamiseksi.
Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne muistuttaa kotimaisen kysynnän merkityksestä talouskasvun jatkamisen varmistamiseksi.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) toteaa, että SDP:n näkökulmasta palkansaajat ovat kantaneet vahvasti kortensa kekoon taloustilanteen ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

– Kun monille aloilla menee hyvin, työnantajien on nyt aika osallistua palkankorotuksen muodossa ostovoiman kehittämiseen, Rinne sanoo.

– Kotimainen kysyntä on tärkeä elementti talouskasvun jatkamisen varmistamiseksi, hän perustelee.

– Tällä hetkellä huolestuttaa se, että hallitus joka on tällä vaalikaudella keventämässä verotusta puolitoista prosenttiyksikköä, on jälleen uutena keinona tarjoamassa työmarkkinoille ratkaisuna sitä, että kevennetään veroja. Se vaarantaa hyvinvointivaltion rahoituksen pohjaa, Rinne huolehtii.

Hän tarkentaa, että häntä kismittää erityisesti se, että maan hallitus pakotti palkansaajajärjestöt työehtosopimusten romuttamisen uhalla sopimaan 30 posentin lomarahaleikkaukset julkiselle sektorille.

– Se on epäoikedenmukainen ja erityisesti pienipalkkaisia naisia väärinkohteleva palikka kiky-sopimuksessa. Sen hallitus pakotti palkansaajajärjestöt sopimaan sillä uhalla, että romutetaan tes-järjestelmä. Ymmärrän hyvin sen kiukun ja korjaushalun, mikä julkisen sektorin palkansaajajärjestöissä tässä suhteessa on.

SDP tavoittelee oppivelvollisuusiän pidentämistä 18 vuoteen.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK esitti tänään oppivelvollisuusiän nostamista vuodella. Rinne ilahtui esityksestä.

– Yksi keskeisiä nuorten syrjäytymisen ongelmia on peruskoulun jälkeinen pudottautuminen pois koulutuksesta ja työelämästä. STTK:N esitys on hyvä ja oikeansuuntainen. Meidän tietojen mukaan se maksaa 17-27 mijoonaa euroa ikäluokkaa kohti, Rinne sanoo.

Rinne toteaa, että SDP tavoittelee oppivelvollisuusiän pidentämistä 18 vuoteen. Tällä voitaisiin estää nuorten syrjäytymistä perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheessa pois.

– Kiitän STTK:ta esityksestä. Se on myös osa SDP:n rakenneuudistuspalikoita, joita tullaan kesän ja syksyn mittaan esittelemään, Rinne toteaa.

– SDP on linjannut, että oppivelvolisuuden pidentäminen on, kuten monet ekonomistit ovat todenneet, taloudellinen ja tehokas tapa estää nuorten syrjäytymistä ja koulupudokkuutta.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat